Koffiezetapparaat ontkalken

Koffiezetapparaat ontkalken: zo doe je dat

Een goede kop koffie begint bij meer dan alleen lekkere koffie. Of je nou een klassiek filterapparaat hebt, een machine met bonen of met capsules — ontkalken houdt je koffie vers en je koffiemachine blij. Waarom is ontkalken zo belangrijk en hoe ga je te werk?

Waarom moet je je koffiezetapparaat ontkalken?

Kalk zit in kraanwater. Dat is volkomen normaal, maar na verloop van tijd vormt zich een laagje kalk in je koffiezetapparaat. Je ziet dit witte laagje bijvoorbeeld ook in je waterkoker ontstaan. Daardoor gaat je koffie minder lekker smaken, duurt het zetten langer en kan het apparaat uiteindelijk stukgaan. Zonde! Ontkalken verlengt de levensduur van je koffiezetapparaat én houdt je bakkie koffie heerlijk vol van smaak.

Hoe vaak moet je je koffiezetapparaat ontkalken?

Dat hangt af van hoe vaak jij je koffiezetapparaat gebruikt. Meestal geldt:

  • Bij dagelijks gebruik elke 6 tot 8 weken ontkalken.
  • Gebruik je ‘m minder vaak? Dan is elke 2 tot 3 maanden voldoende.

Sommige apparaten laten je zelf weten wanneer het tijd is om te ontkalken met een lampje of melding. Kan niet missen.

Kan ik mijn koffiezetapparaat ontkalken met azijn of schoonmaakazijn?

Gebruik speciale ontkalkingsvloeistof of -tabletten die geschikt zijn voor jouw type koffiezetapparaat. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals azijn lijken handig, maar kunnen je apparaat aantasten. Daarnaast blijft de azijngeur vaak lang hangen, en dat proef je terug in je koffie. We raden dus aan om geen azijn te gebruiken bij het ontkalken van je koffiezetapparaat.

Stappenplan: je koffiezetapparaat ontkalken

Elk koffiezetapparaat is anders. Volg daarom het ontkalkingsprogramma of de stappen die de fabrikant aanraadt. Vaak ziet dat er zo uit:

  1. Vul het waterreservoir met water en ontkalkingsmiddel. Soms is er een apart vakje voor het ontkalkingsmiddel, bijvoorbeeld voor het tablet.
  2. Start het ontkalkingsprogramma of laat het mengsel rustig doorlopen. Als je koffiezetapparaat deze niet heeft, laat je het vaak zonder koffie erin lopen. Let op: lees altijd de handleiding van jouw koffiezetapparaat voor je dit doet.
  3. Spoel 1 of 2 keer na met schoon water.

TIP: Wil je kalkaanslag voorkomen? Gebruik dan gefilterd water of een waterontharder. En zet een reminder in je agenda, zodat je niet pas aan ontkalken denkt als je koffie ineens een raar smaakje heeft.