Over biologisch

Biologische en niet-biologische producten lijken aan de buitenkant veel op elkaar, maar zijn op een verschillende manier geproduceerd. Bij bijvoorbeeld biologische melk is er zoveel mogelijk rekening gehouden met het dierenwelzijn en milieu. Goed voor de koe en de natuur! De producten zijn te herkennen aan het keurmerk Europees Biologisch.

Wat is biologisch nou precies?

Biologisch zegt iets over hoe eten is gemaakt. Bij het telen van groente en fruit mogen boeren bijvoorbeeld geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. En biologische veehouders doen er alles aan om hun dieren een zo natuurlijk mogelijk leven te geven.

Biologisch is een wettelijk beschermde term. Gelukkig maar, want dan weet je zeker dat je ook echt biologisch in huis haalt. Al onze biologische producten worden onafhankelijk gecontroleerd door Stichting Skal. Omdat ze aan alle voorwaarden voldoen, verdienen ze het Europees Keurmerk. Dat herken je aan het groene 'EU-blaadje' op de verpakking.

Waarom zijn verse AH biologische producten vaak verpakt?

In de winkel kun je het verschil tussen een gewone en biologische komkommer namelijk niet zien. Het is daarom belangrijk om biologische producten te onderscheiden t.o.v niet-bio producten. Zonder aparte verpakking loop je dus het risico dat bio en niet-bio met elkaar wordt vermengd. En dat je dus geen biologisch product mee naar huis neemt, terwijl je dat wel wilde. Omdat er meer gewone versproducten zijn dan biologische, hebben we gekozen om de kleinste groep te verpakken. Dan belasten we het milieu zo min mogelijk.

Zijn biologische producten duurder?

Soms kunnen biologische producten duurder zijn. Dat is ook logisch, want het kost meer tijd en meer zorg om ze te maken. Groente en fruit doet er langer over om te groeien en de opbrengst per vierkante meter is kleiner. Toch betekent dat niet dat biologisch per se duur is. Zeker als je slim boodschappen doet, is het voor iedereen betaalbaar. Kook bijvoorbeeld zo vaak mogelijk met seizoensgroenten (die zijn dan ook nog eens op hun allerlekkerst!). Of koop niet elke dag vlees.

Meer lezen?

Plantaardig eten: de basis

Plantaardig eten is bij veel mensen onbekend, maar na het lezen van deze blog weet je wat het is en ben je misschien geïnspireerd om het ook eens te proberen!

Lees meer over plantaardig eten

Minder voedsel verspillen. Zó doe je dat.

Door minder te verspillen kunnen we in Nederland 34 kilo voedsel per persoon per jaar besparen. Goed voor de wereld én voor je portemonnee!

Lees de 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan

5 tips voor je moestuin

Er is niks mooiers dan zelf groenten, fruit en kruiden telen en oogsten. Maar hoe begin je? We geven je praktische tips om het beste uit je moestuin te halen.

Lees onze moestuin tips
,