De bekendste rode en witte wijnsoorten

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Vooral in het begin is het zoeken naar de wijnsoort die het beste bij je past. Dat betekent proeven, proeven, proeven! Populaire wijnsoorten zijn er niet voor niets. Veel mensen vinden ze lekker en toegankelijk. Daarom vind je hieronder een populaire en bekende top 5 van rode- en witte wijnsoorten.

Rode en witte druivensoorten

De druiven waar rode, witte en rosé wijn van gemaakt wordt, zijn bepalend in de smaak van de wijn. Met sommige druivensoorten krijg je soepele en fruitige wijnsoorten, terwijl andere krachtig en vol zijn. Maar welke druif bepaalt welke smaak?

Top 5 rode wijnsoorten

Merlot

We beginnen gelijk met een hele bekende, de merlot. Wijn gemaakt van de merlot druif is heel zacht en fruit. Je proeft fruit zoals framboos, kersen en pruimen, maar ook mokka en vanille. De zachtheid en de toegankelijke smaak maakt de merlot voor velen een favoriet en een goede wijn om mee te beginnen. Niet gek dus dat merlot zo populair is om te drinken! Een heerlijke wijn voor bij de borrel, maar hij past ook heel goed bij een bord pasta.

Carbernet sauvignon

Een cabernet sauvignon is rood, stevig en vol karakter. De stoere, volle en krachtige broer van Merlot. Je proeft smaken terug van zwarte bessen, chocolade en munt. De cabernet sauvignon wordt vaak gemengd met andere druiven en heeft daarmee wereldwijd een plekje veroverd. Een glas cabernet sauvignon past goed bij stevige gerechten met rood vlees of kaas.

Malbec

Malbec, de trots van Argentinië. Deze druifsoort vond zijn oorsprong in Frankrijk, maar is inmiddels al een flinke tijd de bekendste druif in Argentinië. De wijn die uit deze druif voortkomt (malbec wijn) staat bekend om zijn tonen van donker fruit en rokerige nasmaak. De wijn past daarmee goed bij een mooie steak, maar ook zeker bij vegetarische en veganistische gerechten. Denk bijvoorbeeld aan gerechten met tempeh, paddenstoelen of geitenkaas.

Tempranillo

Wijn gemaakt van de tempranillo druif smaakt meestal zacht en fruitig. Deze wijnen zijn daardoor heel geschikt om te drinken zonder eten erbij. Of als je wilt beginnen met rode wijn drinken. Je proeft fruit zoals, kersen, pruimen en gedroogde vijg. Daarnaast kan je ook tonen van vanille, kruidnagel en dille terug proeven. Wil je een glas rode wijn op een borrel drinken? Dan is een tempranillo een goede keuze!

Syrah

Syrah (of shiraz) druiven zijn echte krachtpatsers. Door de dikke schil van de druiven bevatten syrah wijnen veel tannines. Daarnaast hebben ze een smaak met herkenbare aroma’s van bijvoorbeeld zwarte bessen, chocolade, tabak en drop. syrah wijn is krachtig, dus je kan ‘m het beste drinken bij gegrilde en geroosterde vleesgerechten, zoals worsten of (vegetarische) stoofpotjes.

Top 5 witte wijnsoorten

Chardonnay

Misschien wel de meest bekende witte druifsoort. Chardonnay druiven vind je over de hele wereld, doordat de druif heel makkelijk te groeien is. Een chardonnay kan licht en fris zijn, maar ook vol, romig en houtgerijpt. Een lichte chardonnay past goed bij goed bij schaal- en schelpdieren en een vollere chardonnay kan je weer goed drinken bij gevogelte en curry’s.

Sauvignon blanc

De sauvignon blanc is, naast de chardonnay, ook een populaire druivensoort en vind je vaak terug op de menukaart van een restaurant of café. De sauvignon blanc is namelijk heerlijk fris en herken je aan zijn fruitige smaak en frisse zuren. Door de kruidige smaak, is een glas sauvignon blanc heerlijk met veel groente, bijvoorbeeld vegetarische gerechten.

Pinot grigio

De pinot grigio (of pinot gris, de krachtigste van de broertjes) is een overwegend droge en frisse witte. De wijn smaakt naar citrus en perzik, waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Een pinot gris komt uit Frankrijk en een pinot grigio uit Italië, maar zijn allebei van dezelfde pinot gris druif gemaakt. De lichtere pinot grigio past goed bij de borrel met hapjes zoals bruchetta, terwijl een pinot gris goed bij Aziatische gerechten past.

Verdejo

Een glas verdejo kan op een zomerse dag niet ontbreken. De smaken van groene meloen, citrusvruchten, venkel en witte perzik maken de verdejo een frisse en fruitige wijn. Wil je citroen in je gerecht verwerken? Dan is verdejo een goede wijn om bij je maaltijd te schenken. De op eikenhout gerijpte verdejo’s passen beter bij romige gerechten.

Viognier

Chardonnay liefhebbers worden ook blij van een glas viognier; een volle witte wijn met tonen van mandarijn, perzik en mango. Een viognier kan je het beste drinken bij gerechten die niet te veel zuren bevatten. Zo blijft de frisheid van de wijn zelf overeind staan naast een gerecht.

Meer lezen?

6 weetjes over rosé wijn

Welke soorten zijn er? Welke kan je het beste kiezen? Is het drinken van rosé gezonder dan witte of rode wijn? En hoe komt rosé eigenlijk aan zo’n roze kleur? We hebben alles op een rij gezet!

Lees alles over rosé wijn

De witte wijnen die je moet kennen

Kom je ook niet verder dan chardonnay en sauvignon Blanc? Geen nood, wij zetten onze top 7 witte druivensoorten voor je op een rij!

Lees meer over witte wijnsoorten

De rode wijnen die je moet kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Lees meer over rode wijnsoorten