10x de meest bekende wijnsoorten

De 10 bekendste witte en rode wijnsoorten

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdrinken in de keuze. Om je favoriet te bepalen zit er maar één ding op: proeven, proeven, en nog eens proeven. Om je vast op weg te helpen, geven wij je een top 5 van populaire en meest bekende rode wijnsoorten:

  1. Merlot: zacht en fruitig
  2. Cabernet Sauvignon: stevig en vol karakter
  3. Malbec: stevig met rokerige nasmaak
  4. Tempranillo: zacht en fruitig
  5. Syrah: krachtig met aroma’s van zwarte bessen, chocolade, tabak en drop

En van de meest populaire en bekende witte wijnsoorten:
  1. Chardonnay: toegankelijk en zacht
  2. Sauvignon blanc: droog, fris en fruitig
  3. Pinot grigio: licht met hints van groene meloen
  4. Verdejo: zacht, fuitig en fris
  5. Viognier: vol met tonen van mandarijn, perzik en/of mango

Merlot

We beginnen gelijk met een hele bekende druif; de merlot. Merlot is super toegankelijk, ideaal dus om mee te beginnen. Wijn gemaakt van de merlot druif is heel zacht en fruitig. Je proeft framboos, kersen en pruimen, maar ook mokka en vanille. De zachte, toegankelijke smaak maakt de merlot voor velen een favoriet en een goede wijn om mee te beginnen. Niet gek dus dat merlot zo populair is. Een heerlijke wijn voor bij de borrel, maar hij past ook heel goed bij een bord pasta.

Cabernet Sauvignon

Een cabernet sauvignon heeft een stevig en vol karakter. Je proeft smaken terug van zwarte bessen, chocolade en munt. De cabernet sauvignon wordt vaak gemengd met andere druiven en heeft daarmee wereldwijd een plekje veroverd. Een glas cabernet sauvignon past goed bij stevige gerechten met rood vlees of kaas.

Malbec

We gaan door naar een andere krachtpatser: de malbec. Deze druifsoort vond zijn oorsprong in Frankrijk, maar is inmiddels al een flinke tijd de bekendste druif in Argentinië. De wijn die van deze druif wordt gemaakt (malbec wijn) is een stevige wijn en heeft een rokerige nasmaak. De wijn past daarom goed bij een mooie steak, maar ook zeker bij vegetarische en veganistische gerechten. Denk bijvoorbeeld aan gerechten met tempeh, paddenstoelen of geitenkaas.

Tempranillo

Wil je beginnen met rode wijn drinken? Tempranillo it is! Wijn gemaakt van de tempranillo druif smaakt zacht en fruitig. Drink een glas tempranillo zonder eten erbij. Je proeft fruit zoals, kersen, pruimen en gedroogde vijg. Daarnaast kan je ook tonen van vanille, kruidnagel en dille terug proeven.

Syrah

Syrah (of shiraz) druiven zijn echte krachtpatsers. De smaak van deze wijn kan nog al eens verschillen omdat de druif op veel plekken in de wereld wordt geteeld. Syrah wijnen hebben een smaak met herkenbare aroma’s van zwarte bessen, chocolade, tabak en drop. Syrah wijn is krachtig, dus je kan ‘m het beste drinken bij gegrilde en geroosterde vleesgerechten, zoals worsten of (vegetarische) stoofpotjes.

Chardonnay

We beginnen weer met de meest bekende. Chardonnay druiven vind je over de hele wereld. De druivensoort past zich vrij makkelijk aan aan het klimaat waar hij wordt geplant. Daarom kan de smaak nog al eens verschillen: een chardonnay kan licht en fris zijn, maar ook vol, romig en houtgerijpt. Maar een chardonnay blijft altijd toegankelijk en zacht. Een lichte chardonnay past goed bij goed bij schaal- en schelpdieren en een vollere chardonnay kan je weer goed drinken bij gevogelte en curry’s.

Sauvignon blanc

De sauvignon blanc is, naast de chardonnay, ook een populaire druivensoort en vind je vaak terug op de menukaart van een restaurant of café. De sauvignon blanc is namelijk heerlijk fris en herken je aan zijn fruitige smaak en frisse zuren. Door de kruidige en friszure smaak is een glas sauvignon blanc heerlijk met veel groente, bijvoorbeeld vegetarische gerechten.

Pinot grigio

De pinot grigio (of pinot gris, de krachtigste van de broertjes) is een overwegend droge en frisse witte. De wijn smaakt naar citrus en perzik, waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Een pinot gris komt uit Frankrijk en een pinot grigio uit Italië, maar zijn allebei van dezelfde pinot gris druif gemaakt. De lichtere pinot grigio past goed bij de borrel met hapjes zoals bruchetta, terwijl een pinot gris goed bij Aziatische gerechten past.

Verdejo

Een glas verdejo kan op een zomerse dag niet ontbreken. De smaken van groene meloen, citrusvruchten, venkel en witte perzik maken de verdejo een frisse en fruitige wijn. Wil je citroen in je gerecht verwerken? Dan is verdejo een goede wijn om bij je maaltijd te schenken. De op eikenhout gerijpte verdejo’s passen beter bij romige gerechten.

Viognier

Chardonnay liefhebbers worden ook blij van een glas viognier; een volle witte wijn met tonen van mandarijn, perzik en mango. Een viognier kan je het beste drinken bij gerechten die niet te veel zuren bevatten. Zo blijft de frisheid van de wijn zelf overeind staan naast een gerecht.

Meer lezen?

De witte wijnen die je moet kennen

Kom je ook niet verder dan chardonnay en sauvignon Blanc? Geen nood, wij zetten onze top 7 witte druivensoorten voor je op een rij!

Lees meer over witte wijnsoorten
Witte wijnsoorten

De rode wijnen die je moet kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Lees meer over rode wijnsoorten
Glas en fles rode wijn

6 weetjes over rosé wijn

Welke soorten zijn er? Welke kan je het beste kiezen? Is het drinken van rosé gezonder dan witte of rode wijn? En hoe komt rosé eigenlijk aan zo’n roze kleur? We hebben alles op een rij gezet!

Lees alles over rosé wijn
Glazen rosewijn