Raspatat: een nostalgische snack

Het is niet het meest voorkomende patatje, maar degenen die er ooit kennis mee hebben gemaakt, zullen hem niet vergeten zijn: de Raspatat. Dit ‘patatje van weleer’ lijkt weer wat vaker op te duiken in snackbars en cafetaria. En dat is goed nieuws voor iedereen die wel eens wat anders wil proberen!

Wat is Raspatat?

Raspatat is patat die wordt gemaakt op basis van tot poeder vermalen aardappelen met water. Hierdoor ontstaat een soort aardappelpuree. Een speciale Raspatatmachine perst deze aardappelpuree in de vorm van staafjes, die per portie afgesneden worden en meteen in de frituur gaan. Door het in porties afsnijden van de Raspatatjes zijn ze allemaal even lang. Anders dan friet of patat schrijven we Raspatat met een hoofdletter. Dat komt omdat ‘Ras’ (of eigenlijk RAS) staat voor de initialen van de Britse man die aardappelpoeder (als basis voor Raspatat) heeft vastgelegd.

Raspatat in frituurbak

Wat is het verschil tussen normale patat en Raspatat?

Voor normale patat worden aardappelen in stukjes gesneden en gefrituurd. Bij Raspatat is de basis geen aardappel, maar aardappelpoeder. Daardoor krijg je een heel smeuïg patatje. Van binnen dan. Hij smaakt dus anders en ziet er ook anders uit. Raspatatten zijn allemaal even groot en zijn ook wat donkerder van kleur.

Zak friet

Is Raspatat gezonder dan gewone patat?

Over gezond kun je bij beide patatten niet spreken. Ze worden allebei bereid in frituurvet. En verzadigd vet, zo weten we, verhoogt de cholesterol. Wel is het zo dat Raspatat altijd vers gemaakt en meteen geserveerd wordt om te eten, waar gewone patat vaak voorgebakken en daarmee dus eigenlijk twee keer gefrituurd wordt. Hierdoor kan er meer olie in zitten. Maar omdat Raspatat dunner is, zuigt het weer meer vet op tijdens de bereiding. Hoe dan ook kunnen we bij beide niet spreken over gezond.

Verschillende soorten patat

Waar smaakt Raspatat naar?

Raspatat lijkt in smaak op gewone friet. De basis blijft toch aardappel. Maar het heeft wel echt een andere structuur dan gewone friet. Van buiten is Raspatat lekker krokant en van binnen heel zacht en smeuïg, zoals aardappelpuree. Een beetje zoals die eveneens nostalgische snoepjes dus: hard van buiten, zacht van binnen.

Hoe maak je zelf Raspatat?

Het belangrijkste ingrediënt van Raspatat is aardappelpureepoeder. Dit meng je met melk, heet water, Maizena, ei en zout. Om Raspatat te maken, kan je met een simpele spuitzak de staafjes namaken. Als je deze in op 175°C verhitte frituurolie spuit, vormen de Raspatatten zich in ongeveer 2 minuten. Vervolgens haal je ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Eet smakelijk!

Meer lezen?

Welke aardappelrassen ken jij?

De 7 bekendste aardappelrassen

Weet jij welke aardappelrassen er allemaal zijn? Wij delen de 7 bekendste met je!

Lees meer over aardappelrassen
Gezonde snacks voor in de avond

Gezonde snacks voor in de avond

Wie kent het gevoel niet dat je 's avonds trek krijgt in een snack? Maar die zijn niet altijd goed voor je. Vind hier 6 tips voor gezonde avondsnacks.

Bekijk gezonde snacks
Flamkuchen toppings

6x toppings voor op je flammkuchen

Flammkuchen worden vaak belegd met crème fraîche, uienreepjes en spek. Maar er zijn zoveel meer opties. Wij delen onze 6 favoriete flammkuchen toppings!

Bekijk heerlijke flammkuchen toppings