De 4 meestgestelde vragen over biologische wijn

Zit de 5 al in de klok? Niets lekkerder dan een glaasje (biologische) wijn na een lange week werken. Maar wat is nu het verschil tussen een glas biologische wijn of een normaal glas wijn? En is biologische wijn gezond? Wij geven antwoord op de 4 meestgestelde vragen over biologische wijn.

1. Wat is het verschil tussen biologische wijn en gewone wijn?

Het verschil tussen biologische wijn en gewone wijn zit hem vooral in de wijngaard. Er mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt. Bij het verbouwen van de druiven van gewone wijn mogen kunstmest en pesticiden gebruikt worden. Dit zijn chemische stoffen die gebruikt worden om bijvoorbeeld onkruid dat in de weg zit te bestrijden. Ook mogen bijvoorbeeld gist, suiker en sulfiet (een soort conserveermiddel) onbeperkt worden toegevoegd. Bij biologische landbouw wordt er meer rekening gehouden met de natuur – er wordt van alles gedaan om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, de biodiversiteit te vergroten en de waterkwaliteit te behouden.

2. Is biologische wijn gezonder?

Biologische wijn bevat alcohol, dus gezond kunnen we deze wijn helaas niet noemen. Ook is het niet bewezen dat biologische wijn gezonder is dan ‘gewone’ wijn. Omdat er geen chemische bestrijdingsmiddelen of andere toevoegingen worden gebruikt, kunnen we wel zeggen dat biologische wijn op een gezondere manier wordt gemaakt. En dat is ook niet onbelangrijk!

3. Is biologische wijn sulfiet vrij?

De wettelijke toegestane hoeveelheid sulfiet in biologische wijn is een stuk lager dan bij normale wijn. Sulfiet zit van nature in heel wat levensmiddelen, waaronder dus ook wijn. De stof ontstaat tijdens het gistingsproces. Sulfiet in wijn zorgt er voor dat schimmels, micro-organismen en gisten afgeremd worden. De houdbaarheidsdatum wordt op die manier verlengd. Biologische rode wijn mag 100 mg sulfiet bevatten per liter en biologische witte wijn mag 150 mg sulfiet bevatten per liter.

4. Welke biologische wijnen zijn goed?

Wil jij eens een biologische wijn uitproberen? Onze collega’s van Gall & Gall hebben de vijf lekkerste biologische wijnen voor je geselecteerd:

6 weetjes over rosé wijn

Welke soorten zijn er? Welke kan je het beste kiezen? Is het drinken van rosé gezonder dan witte of rode wijn? En hoe komt rosé eigenlijk aan zo’n roze kleur? We hebben alles op een rij gezet!

Lees meer over rosé wijn
Glazen rosewijn

Zelf wijn maken: hoe doe je dat?

Je denkt misschien dat zelf wijn maken erg ingewikkeld of duur is, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Zelf een glas wijn op tafel zetten is relatief eenvoudig. Wij delen de zeven stappen met je!

Maak je eigen wijn met deze stappen
Zelf wijn maken