Biologische wijn

De 7 meestgestelde vragen over biologische wijn
De 5 zit in de klok! 🥂 Dat betekent een glaasje (biologische) wijn en even achterover leunen. Maar wat maakt biologische nou anders dat gewone wijn? Is biologische wijn gezonder? En is er verschil tussen natuurwijn en biologische wijn? Albert Heijn geeft antwoord op de 7 meestgestelde vragen.
1. Wat is het verschil tussen biologische wijn en gewone wijn?
Biologische wijn (ook weleens organische wijn genoemd) wordt gemaakt zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Niet-biologische wijnboeren gebruiken vaak kunstmest en pesticiden om onkruid en insecten te bestrijden. Bij biologische wijn kiezen boeren voor natuurlijke oplossingen om de bodem gezond te houden, de natuur te beschermen en water schoon te houden.
2. Is biologische wijn gezonder?
Biologische wijn bevat nog steeds alcohol, dus echt gezond is het niet. Toch is biologische wijn vaak een betere keuze, omdat er geen chemische middelen worden gebruikt bij het maken. Fijn voor de natuur en de wijnliefhebbers. Een bio-logische keus dus wat ons betreft! 🍇 Ben je op zoek naar lekkere wijnen zonder alcohol? Wij hebben onze 10 favoriete alcoholvrije wijnen voor je op een rijtje gezet.

3. Wat is het verschil tussen natuurwijn en biologische wijn?
Natuurwijn gaat een stapje verder dan biologische wijn. Bij natuurwijn wordt helemaal niets toegevoegd of weggehaald tijdens het maken van de wijn. Er worden dus geen extra gisten, suiker of conserveermiddelen toegevoegd. Biologische wijn mag wel beperkt bepaalde toevoegingen bevatten, zoals een klein beetje sulfiet.
4. Is biologische wijn sulfietvrij?
Biologische wijn is niet helemaal sulfietvrij, maar bevat wel veel minder sulfiet dan gewone wijn. Sulfiet ontstaat tijdens het gistingsproces (een onderdeel van het wijn maken) en zorgt ervoor dat de wijn langer goed blijft. Biologische rode wijn mag maximaal 100 mg sulfiet bevatten per liter en biologische witte wijn mag 150 mg sulfiet bevatten per liter. Benieuwd hoe je wijn maakt? Van in de druiven stampen tot gisten; lees hier hoe je stap voor stap je eigen wijn maakt.

5. Hoe lang is biologische wijn houdbaar?
De houdbaarheid van biologische wijn hangt af van het type wijn en hoe je deze bewaart. Meestal kun je biologische wijn na aankoop zo’n 1 tot 3 jaar goed bewaren. Een geopende fles blijft meestal enkele dagen goed, mits je deze afgesloten en koel bewaart.
6. Is biologische wijn PFAS vrij?
Biologische wijn bevat in principe geen PFAS, omdat bij biologische landbouw geen chemische middelen mogen worden gebruikt. Hierdoor is de kans op vervuiling door schadelijke stoffen, zoals PFAS, erg klein.
7. Is biologische wijn vegan?
Niet alle biologische wijn is automatisch vegan. Sommige wijnmakers gebruiken dierlijke producten zoals eiwit of gelatine om de wijn helder te maken. Wil je zeker weten dat jouw wijn vegan is? Check dan het etiket op de fles.
Heb je de smaak te pakken gekregen? Lees dan alles over onze favoriete Franse, Spaanse en Italiaanse wijnen. Proost! 🍷
Heb je de smaak te pakken gekregen? Lees dan alles over onze favoriete Franse, Spaanse en Italiaanse wijnen. Proost! 🍷

8. Welke biologische wijnen zijn goed?
Wil jij eens een biologische wijn uitproberen? Onze collega’s van Gall & Gall hebben de lekkerste biologische wijnen voor je geselecteerd:
Probeer biologische wijnen
Meer lezen
10x de meest bekende wijnsoorten
Van rood tot wit, er zijn zoveel wijnsoorten dat je er bijna in verdrinkt. Maar geen zorgen, want wij zetten de bekendste voor je op een rijtje. Ken jij ze allemaal?
Natuurwijn
Met 'funky' smaken en kleurrijke etiketten zijn ze niet meer weg te denken op de wijnkaart: natuurwijn! Maar wat is natuurwijn precies? En hoe wordt natuurwijn gemaakt? Wij vertellen je alles.

Alle soorten bubbels op een rij
Van champagne tot crémant en van cava tot prosecco. Allemaal bruizende bubbels, maar wat is nou het verschil? Dat lees je hier!