Welk keukenmes gebruik je waarvoor?

Het mes snijdt aan twee kanten

Met al die vormen en maten van je gespaarde keukenmessen grijp je misschien vaak uit gemak maar naar het meest bekende mes uit het messenblok. Toch hebben die messen niet voor niks allemaal een andere vorm. Je kan jezelf veel tijd en gemak besparen door ze te gebruiken waar ze voor zijn bedoeld. Wij laten je zien waar je ieder mes voor gebruikt, waardoor je alles binnen no time perfect hebt gehakt, geplet of gesneden!

1. Koksmes

Het koksmes mag absoluut niet ontbreken in jouw messenblok. Het is zo makkelijk omdat het én heel lekker in de hand ligt, én je er bijna alles mee kan doen. Of je nu wilt hakken, pletten of snijden, van groenten, fruit, vlees, vis en kruiden: het kan eigenlijk allemaal. Je kan met een koksmes de meeste groente, fruit en kruiden in plakjes of in blokjes snijden: je houdt de punt op het snijvlak en ‘schommelt’ als het ware met het mes op het snijoppervlak.

2. Broodmes

Naast het koksmes is het broodmes absoluut onmisbaar. Want met een vlak mes kom je niet door de meeste broden heen. Door langzaam te ‘zagen’ snijd je met het broodmes zacht, hard, en zelfs kleverig brood in dunne plakjes. Maar ook lastige groenten en fruit, zoals tomaten, ananas en meloen zijn goed te snijden met het broodmes. En wat dacht je van het afsnijden van een stukje gebak? Zo hou je sowieso jouw taartpunt in tact!

3. Schilmes

Dit mesje is misschien klein van stuk, maar zijn rol is groots. Het is het meest handbare, kleine mesje in het messenblok, waardoor het ideaal is om te schillen: je schilt er je (zoete) aardappels, appels of kiwi’s mee. Het schilmes is ook schikt voor het kleinere snijwerk, bijvoorbeeld het snijden van bloemkool of broccoli in roosjes. Maar het schilmesje leent zich ook uitstekend voor het snipperen van een ui of het snijden van kleinere groente.

4. Universeel mes

De naam zegt het eigenlijk al: het universele mes is voor (bijna) alles geschikt. Hij zit qua grootte tussen een schilmes en een koksmes in, en is ideaal voor het snijden van een heleboel dingen. Door het kartelende snijvlak is hij geschikt voor het snijden van tomaten, mango’s maar ook stokbrood. Met een rustige zaagbeweging hou je makkelijk je plakje tomaat heel. Tip: snijd geen ui met een kartelmes. Er komen dan meer sappen vrij dan wanneer je een mes met een vlak snijvlak gebruikt, waardoor je nog sneller gaat huilen!

5. Vleesmes

Dit vlijmscherpe mes glijdt moeiteloos door grote en kleine stukken vlees en vis. Het vleesmes wordt ook wel een trancheermes genoemd. Omdat het lemmet van het mes dunner is dan bijvoorbeeld het koksmes, blijft het minder aan het vlees kleven en kom je makkelijker door vlees en vis heen. Ook kan je hiermee de huid van een vis halen, een vis te fileren, vlees uit te benen of kip van het bot te snijden. Het mes is niet geschikt om door botten van vlees heen te snijden.

6. Santoku mes

Eigenlijk is de santoku de Japanse uitvoering van het koksmes. Toch biedt de santoku wel degelijk een goede aanvulling op de koksmes, want met dit mes kun je flinterdunne plakjes snijden. In tegenstelling tot het koksmes hou je niet de punt op de plank, maar gaat het mes in een op en neer gaande beweging in zijn geheel op de plank. Omdat het mes een groter lemmet heeft, kan je het mes ook gebruiken om (bijvoorbeeld knoflook) te pletten: leg het mes vlak op een teen knoflook en druk er met zo veel mogelijk gewicht op.

Meer lezen?

Zorg goed voor je keukenmessen

Hoe onderhoud je je messen?

Keukenmessen, van koksmes tot schilmes, je wil ze zo lang mogelijk mooi en scherp houden. Hoe onderhoud je je messen en voorkom je ongelukken?

Lees de vier tips
Bestek in het sop

Hoe maak je je bestek schoon?

Glanzend bestek maakt je avondeten ineens een feestmaal en voor je gevoel waan je je even in een sterrenrestaurant. Wij helpen je je bestek weer stralend schoon te maken.

Lees de tips
Ovenschalen en bakvormen schoonmaken

Ovenschaal en bakvorm schoonmaken

Je kent het wel: je hebt een heerlijke lasagne gemaakt, een cake gebakken of een quiche geprobeerd, maar dan is het tijd voor de schoonmaak. Hoe krijg je aangekoekt vet uit je ovenschaal?

Bekijk alle tips