Eten invriezen

5 handige tips

Eten invriezen: 5 handige tips

Door kliekjes en (over)rijpe voedingsmiddelen in te vriezen, hoef je minder voedsel te verspillen. Dat is goed voor jouw portemonnee én voor het milieu. Wij geven je 5 handige tips waardoor eten invriezen een koud kunstje wordt. Wist je dat je groente en fruit tot wel een jaar in de vriezer kunt bewaren?

Tip 1: Vries niet alles in

Bekijk eerst wat je allemaal in kan vriezen. Een paar producten raden wij niet aan om in de vriezer te gooien:

  • Groente en fruit die veel water bevatten. Denk aan komkommer, watermeloen en tomaat. Het van nature aanwezige water bevriest ook, waardoor dit bij het ontdooien ook smelt. Een komkommer verandert daarom na het invriezen in een komkommerpapje.
  • Melkproducten. Denk aan yoghurt en slagroom, maar ook aan zachte kazen zoals ricotta en mozzarella. Deze kunnen bij het invriezen gaan schiften: er ontstaan klontjes die je er niet meer uitkrijgt.
  • Krokante voedingsmiddelen (waaronder gefrituurd eten). Je wilt natuurlijk niet die crispy bite verliezen.
  • Eieren. Je kan rauwe eieren wel invriezen, maar niet met schil. Eidooiers zetten namelijk uit, waardoor het schilletje gaat barsten. Je kan een ei wel eerst klutsen voor je hem invriest. Een overgebleven eiwit of eigeel kan ook ingevroren worden. Bewaar eieren niet langer dan 3 maanden in de vriezer.
  • Aardappelen. Verse aardappelen bevatten te veel vocht om in te vriezen.

Tip 2: Verpak het goed en schrijf de invriesdatum op je producten

  • Vries je overgebleven eten in in vershoudbakjes. Luchtdicht, ruimte voor een hele maaltijd, herbruikbaar en daarom goed voor het milieu. Je kan natuurlijk ook diepvrieszakjes gebruiken: als je ze maar luchtdicht afsluit.
  • Schrijf altijd de datum van het invriezen op je vershoudbakje of diepvrieszakje. Dit kan met een goede stift, of bijvoorbeeld met gekleurde stickers.
  • Gebruik per maand een kleur sticker: zo weet je ongeveer hoe lang iets al in je vriezer ligt en wordt het ook nog eens een kleurrijke verzameling.
  • De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Er zijn hier een aantal uitzonderingen op. Brood kan je bijvoorbeeld maar 1 maand in de vriezer bewaren. Groente en fruit blijven een stuk langer goed in de vriezer: deze kan je wel tot een jaar laten liggen. Varkensvlees blijft ongeveer 2 maanden goed in de vriezer. Met de andere vlees- en vissoorten zit je met 3 maanden gebakken (of in dit geval: gevroren).

Tip 3: Laat je eten eerst even afkoelen

Wanneer je je favoriete stampotje hebt gemaakt en de helft in de vriezer wil leggen, moet je het eerst af laten koelen. Als je een warm bakje of zakje in de vriezer stopt, dan bevat het eten nog te veel vocht. Hierdoor gaat dit bevriezen en kan ijsvorming ontstaan, waardoor de smaak van je eten minder lekker wordt. Daarnaast kan het gebeuren dat de andere producten in de vriezer een beetje ontdooien. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Tip 4: Eten ontdooien doe je in de koelkast

Haastige spoed is zelden goed, en dat geldt ook voor het ontdooien van ingevroren voedsel. De veiligste manier om je ingevroren producten of kliekjes te ontdooien is in de koelkast. Zo stijgt de temperatuur geleidelijk. Een andere methode is het laten ontdooien in koud water. Dit kost wel iets meer aandacht, gezien je het koude water soms even moet vervangen. Het ontdooien in de magnetron wordt over het algemeen afgeraden. Hierbij wordt de smaak slechter en krijgen bacteriën de kans om te groeien. Je ingevroren fruit heel kort in de magnetron opwarmen kan daarentegen geen kwaad.

Tip 5: Stel de optimale temperatuur van je vriezer in

Bij een temperatuur van -18 °C behouden de producten hun voedingswaarden het best. De vriezer hoeft niet kouder dan dat: een lagere temperatuur houdt je eten namelijk niet nóg langer goed. Zo bespaar je ook nog eens wat energie.

Meer lezen?

Hoe maak je het perfecte boodschappenlijstje?

Een goed en effectief boodschappenlijstje maken is niet altijd eenvoudig. Met dit stappenplan heb jij in een handomdraai een boodschappenlijstje

Lees meer over het perfecte boodschappenlijstje

Zo doe je dat. Minder voedsel verspillen

Door minder voedsel te verspillen kunnen we in Nederland zo’n 34 kilo per persoon per jaar besparen.Benieuwd hoe jij minder voedsel kan verspillen? We delen een aantal tips met je!

Lees meer over voedselverspilling
Voedselverspilling tegengaan

Duurzamer eten met vega(n) producten?

Wil je vaker voor groente kiezen, als basis van je maaltijd? Of zin in iets nieuws? We helpen je graag bij het vinden van de juiste producten.

Ontdek het vega(n) assortiment