Wijn bij asperges

Asperges zijn heerlijk, en ze smaken nog lekkerder als je de juiste wijn erbij drinkt. De juiste wijn kan er namelijk voor zorgen dat de smaken van zowel het gerecht als de wijn worden versterkt. Zo kan je dus extra genieten! Welke wijn het beste past bij jouw gerecht hangt van een paar factoren af. We lichten er een paar voor je uit.

Wijn bij witte asperges

Er zijn groene en witte asperges. Deze hebben een aantal verschillen, zoals het uiterlijk, de structuur en de smaak. Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat bij deze twee soorten asperges andere wijnen lekker smaken. De klassieke witte asperges hebben een aardse, lichtzoete, bittere en zachte smaak. Een zachtere witte wijn past hier dan ook goed bij. Ook hebben we erg veel lekkere recepten met witte asperges. Wij raden bij witte asperges de volgende wijnen aan:

  • Pinot Blanc heeft zachte zuren en is daardoor heel geschikt om te serveren bij witte asperges. Probeer bijvoorbeeld een Cave de Beblenheim Pinot blanc.
  • Een Sauvignon Blanc heeft plantaardige tonen en een mooie frisheid. Ook deze wijn past goed bij witte asperges.
  • Ook de Gruner Veltliner is een mooie optie. Met aroma's van groene peper en limoen is Grüner Veltliner een perfect alternatief voor de Sauvignon Blanc.

Wijn bij groene asperges

Groene asperges groeien volledig in de open lucht en hebben een sterkere en meer kruidige smaak dan witte asperges. Ze danken hun groene kleur aan het zonlicht dat ze krijgen omdat ze boven de grond groeien. Groene asperges combineren beter met wat 'grassige' wijnen met veel zuur. Om de kruidige smaak van groene asperges te combineren passen deze wijnen hier heel goed bij:

  • Een Verdicchio uit Italië is een frisse, fruitige wijn met een beetje kruidigheid.

  • Geen fan van Verdicchio? Geen probleem, een droge Riesling is door zijn fruitige aroma’s ook een mooie match met groene asperges.

Wijn bij asperges met ham en ei

Combinaties die vaak voorkomen bij witte asperges zijn asperges met ei, ham en boter of asperges met Hollandaise saus. Deze gerechten zijn heel vol en romig van smaak en daarom hebben we de wijn het liefst ook lekker vol en romig. Een Chardonnay is een voorbeeld van een volle witte wijn. Wijn van de chardonnaydruif heeft een volle rijpe boterzachte smaak met een fris en fruitige aroma en is een perfecte match met de zachte smaak van de asperges. Dus: Eet je vanavond asperges met ei, ham en boter? Daarmee is een Sauvignon Blanc een mooie combinatie.

Meer lezen?

Groene asperges

Hoe (lang) kan ik asperges bewaren?

Asperges zijn vers altijd het lekkerst. Maar kun je ze niet direct eten, dan wil je natuurlijk graag weten hoe (lang) je dit witte goud kan bewaren.

Alles over asperges bewaren

De top 5 populaire wijnsoorten op een rij

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Daarom vind je hieronder een top 5 van populaire en meest bekende rode en witte wijnsoorten.

Lees meer over wijnsoorten

De 8 rode wijnsoorten die je moet kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Lees meer over rode wijnsoorten