cadeau

BBQ aansteken

BBQ aansteken: zo doe dat met aansteekblokjes of starter

De BBQ aansteken: zo doe je dat!

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw… Tijd om te barbecueën, en wel heel gauw! 🔥 Maar hoe steek je het beste een BBQ aan? Je kan de BBQ op verschillende manieren aansteken:
  • BBQ aansteken met aanmaakblokjes
  • BBQ aansteken met een starter
  • Wegwerp BBQ aansteken
  • Kamado BBQ aansteken

Kies je voor houtskool of briketten?

Voordat je de BBQ aansteekt, kies je eerst je brandstof: houtskool of briketten. Houtskool is gemaakt van verbrand hout, zonder toevoegingen. Briketten zijn gemaakt van samengeperste houtskoolresten met bindmiddelen.
💡 Tip! Grill je met briketten? Gebruik dan een BBQ met deksel om de hitte goed vast te houden.
BBQ aansteken met briketten of houtskool
London Loy

“ BBQ’en is een mooi kookproces. Het eten krijgt er een extra rooksmaak van. ”

London Loy

De BBQ aansteken met aanmaakblokjes

  1. Begin eerst met het strooien van een laag houtskool of briketten op het bodemrooster. Ga je veel en lang barbecueën? Gebruik dan meer houtskool of briketten.
  2. Verdeel vervolgens de aanmaakblokjes gelijkmatig over de kooltjes. Let erop dat de aanmaakblokjes niet alleen op, maar ook tussen en onder de kooltjes liggen.
  3. Steek de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer of een lange aansteker en houd voor de veiligheid een emmer water bij de hand.
  4. Controleer terwijl de aanmaakblokjes opbranden of de kooltjes gelijkmatig heet worden. Verplaats ze waar nodig met een tang en laat ze ongeveer 20 à 30 minuten branden.
  5. Zijn de kooltjes roodgloeiend? Dan is het tijd om te barbecueën! Zin om eens wat anders op de BBQ te leggen dan een worstje of hamburger? Laat je dan inspireren met de laatste BBQ trends.

In onderstaande video zie je stap voor stap hoe je de BBQ aansteekt met aanmaakblokjes:

De BBQ aansteken zonder aanmaakblokjes

Alles in huis gehaald, maar toch de aanmaakblokjes vergeten? Geen probleem! We kunnen de aanmaakblokjes vervangen voor chips. Ja, je leest het goed. Chips is namelijk makkelijk in vlam te zetten en houdt de hitte lang genoeg vast.
  1. Verdeel net zoals bij aanmaakblokjes de chips tussen de kolen of briketten.
  2. Steek ze aan met een lange lucifer of aansteker.
  3. Draai de kooltjes waar nodig met een tang en wacht totdat ze roodgloeiend zijn.
  4. Plaats het rooster terug en de BBQ kan van start gaan!
BBQ aansteken met brikettenstarter, houtskool en boodschappen van Albert Heijn in de tuin

De BBQ aansteken met een starter

Om het nog makkelijker te maken, kan je de BBQ aansteken met een brikettenstarter.
  1. Vul de brikettenstarter voor driekwart met houtskool of briketten.
  2. Leg een paar aanmaakblokjes op het bodemrooster van de barbecue en steek ze aan.
  3. Plaats vervolgens de gevulde brikettenstarter op de aanmaakblokjes. Laat de hitte zijn werk doen en wacht ongeveer 20 à 30 minuten of totdat de kolen roodgloeiend zijn.
  4. Strooi de inhoud van de starter in de barbecue en plaats het rooster terug. Het barbecueën kan beginnen!
Vers belegde burgers bij een gloeiende BBQ, klaar om te grillen na het BBQ aansteken

De BBQ aansteken zonder starter

Heb je geen starter in huis? Gebruik de ouderwetse methode: aanmaakblokjes + aanmaakpiramide van houtskool of briketten. Of combineer krantenproppen en kleine houtjes onderin de BBQ.

💡 Tip! Zorg voor goede luchtcirculatie: dit helpt de vlammen op gang.
Volle buitentafel met gegrild vlees en salades tijdens een zomerse BBQ, net aangestoken

Hoe steek je een wegwerp BBQ aan?

  1. Zet de wegwerp BBQ op een veilige plek. Kies een stevige, vlakke ondergrond zodat hij niet kan omvallen.
  2. Bereid de briketten voor. Haal het rooster eraf en leg een paar aanmaakblokjes tussen de briketten. Sommige wegwerp BBQ’s hebben deze al standaard ertussen zitten.
  3. Smeer het rooster in. Gebruik wat olijfolie zodat je eten minder snel blijft plakken.
  4. Steek de aanmaakblokjes aan. Laat de briketten daarna 20–30 minuten branden.
  5. Check de hitte. Zijn de briketten bedekt met een wit/grijs aslaagje? Dan is je BBQ klaar voor gebruik!
Hier lees je alles over wegwerp BBQ’s.
Volle buitentafel met gegrild vlees en salades tijdens een zomerse BBQ, net aangestoken

Hoe steek je een kamado BBQ aan?

Een kamado BBQ aansteken doe je net wat anders dan een gewone barbecue. Waar je bij een traditionele BBQ vaak briketten gebruikt en snel veel hitte maakt, vraagt een kamado om wat meer precisie. Vul de kamado met grove houtskool, steek één of twee aanmaakblokjes aan in het midden en laat de deksel open terwijl de luchttoevoer volledig openstaat. Zodra de houtskool goed gloeit, sluit je de deksel en regel je de temperatuur nauwkeurig via de luchtinlaten. Door de keramische behuizing houdt een kamado de warmte veel langer vast, waardoor je perfect kunt grillen, roken of slowcooken. Zo haal je meer uit je BBQ-avond!
Houtskoolbarbecue met geopende deksel en een pizza die erin gebakken wordt.

Meer lezen?

7 tips om een low budget BBQ te organiseren

Zeg nou zelf, wat is er gezelliger dan barbecueën met vrienden en familie? Met deze tips hoeft dat gelukkig niet duur te zijn en organiseer je een low budget BBQ in een handomdraai. Lees snel verder!

Bekijk de 7 tips
Vis en vlees spiesjes op de barbecue met een achtergrond van groen bladerdek.

Een schone BBQ, is een goede BBQ

Ben jij zo iemand die het schoonmaken van de BBQ voor zich uit schuift? Met deze tips maak je elke BBQ (bijna) moeiteloos schoon en begin je je volgende barbecue met een schone lei!

Bekijk schoonmaaktips voor je BBQ
Met staalborstel BBQ-rooster schoonmaken