De BBQ aansteken, hoe doe je dat?

De BBQ aansteken is makkelijker dan je denkt! Maar wat kies je voor jouw barbecue? Houtskool of briketten? En gebruik je liever aanmaakblokjes of een starter? Ontdek wat het beste bij jou past en je hebt je barbecue binnen no time aan.

Houtskool of briketten?

Bij het aansteken van de barbecue is de eerste keus het soort brandstof die je wilt gebruiken. De keuze tussen houtskool of briketten hangt af van de barbecue die je gebruikt en waar je de barbecue voor wilt gebruiken. Barbecue je vaak met dunne stukken vlees of kleine hapjes die niet uren op de grill hoeven te liggen zoals hamburgers of stokjes met saté, dan kan je het beste houtskool gebruiken. Doordat houtskool snel heet wordt en sneller brandt, is jouw stukje vlees sneller gaar. Voor grote stukken vlees, zoals een T-bone steak of spareribs, raden we aan om briketten te gebruiken. Briketten duren langer om aan te krijgen, maar gloeien regelmatiger en houden daardoor de temperatuur langer vast. Hierbij is het ook aan te raden om een barbecue met deksel te gebruiken zodat de hitte bewaard blijft.

De BBQ aansteken met aanmaakblokjes

1. Begin eerst met het strooien van een laag houtskool of briketten op het bodemrooster. Ga je veel en lang barbecueën? Gebruik dan meer houtskool of briketten.

2. Verdeel vervolgens de aanmaakblokjes gelijkmatig over de kooltjes. Let erop dat de aanmaakblokjes niet alleen op, maar ook tussen en onder de kooltjes liggen.

3. Steek de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer of een lange aansteker en houd voor de veiligheid een emmer water bij de hand.

4. Controleer terwijl de aanmaakblokjes opbranden of de kooltjes gelijkmatig heet worden. Verplaats ze waar nodig met een tang en laat ze ongeveer 20 à 30 minuten branden.

5. Zijn de kooltjes roodgloeiend? Dan is het tijd om te barbecueën!

De BBQ aansteken zonder aanmaakblokjes

Alles in huis gehaald, maar toch de aanmaakblokjes vergeten? Geen probleem! We kunnen de aanmaakblokjes vervangen voor chips. Ja, je leest het goed. Chips is namelijk makkelijk in vlam te zetten en houdt de hitte lang genoeg vast.

1. Verdeel net zoals bij aanmaakblokjes de chips tussen de kolen of briketten.

2. Steek ze aan met een lange lucifer of aansteker.

3. Draai de kooltjes waar nodig met een tang en wacht totdat ze roodgloeiend zijn.

4. Plaats het rooster terug en de BBQ kan van start gaan!

De BBQ aansteken met een starter

Om het nog makkelijker te maken kan je de barbecue aansteken met een brikettenstarter.

1. Vul de brikettenstarter voor driekwart met houtskool of briketten.

2. Leg een paar aanmaakblokjes op het bodemrooster van de barbecue en steek ze aan.

3. Plaats vervolgens de gevulde brikettenstarter op de aanmaakblokjes. Laat de hitte zijn werk doen en wacht ongeveer 20 à 30 minuten of totdat de kolen roodgloeiend zijn.

4. Strooi de inhoud van de starter in de barbecue en plaats het rooster terug. Het barbecueën kan beginnen!

Tips

  • Bewaar je houtskool of briketten droog – hoe droger je kolen, hoe minder aanmaakblokjes er nodig zijn.
  • BBQ zonder deksel? Gebruik houtskool! – hierdoor bereikt je BBQ sneller hoge temperaturen.
  • Begin 30 à 60 minuten van te voren met het aansteken van de BBQ – hierdoor hebben de kolen en briketten genoeg tijd om heet te worden.

Meer lezen?

7 tips om een low budget BBQ te organiseren

Zeg nou zelf, wat is er gezelliger dan barbecueën met vrienden en familie? Met deze tips hoeft dat gelukkig niet duur te zijn en organiseer je een low budget BBQ in een handomdraai. Lees snel verder!

Bekijk de 7 tips

Een schone BBQ, is een goede BBQ

Ben jij zo iemand die het schoonmaken van de BBQ voor zich uit schuift? Met deze tips maak je elke BBQ (bijna) moeiteloos schoon en begin je je volgende barbecue met een schone lei!

Bekijk schoonmaaktips voor je BBQ
Met staalborstel BBQ-rooster schoonmaken