Alles over rosé wijn

5x weetjes over rosé wijn

Rosé wordt gezien als een echte zomerse wijn. En wij snappen wel waarom! Een glas koude rosé op het terras of in je eigen tuin voelt gelijk aan als zomer. Daarnaast past is rosé ook goed bij veel zomerse gerechten. Met rosé kan je dus alle kanten op. Maar al die kanten kunnen de keuze ook behoorlijk lastig maken. Welke soorten rosé zijn er? Welke kan je het beste kiezen? En hoe komt rosé eigenlijk aan zo’n roze kleur? We nemen je mee in de wondere wereld van rosé.

Wat is rosé wijn?

Rosé is een type wijn dat wordt gemaakt van blauwe druiven. In tegenstelling tot rode wijn, waarbij de schillen van de druiven in het sap blijven tijdens het gistingsproces, worden de schillen bij rosé na een korte periode verwijderd, zodat het sap slechts een korte tijd in contact blijft met de schillen en dus een lichtere kleur krijgt. De kleur van rosé varieert van licht oranje tot bijna paars afhankelijk van de druivensoort en de manier waarop de wijn gemaakt is. Ook of de rosé wijn droog of zoet is hangt hier vanaf.

3 kenmerken waar je op moet letten bij het kiezen van een goede rosé

Een goede rosé is natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen voorkeur, maar er zijn een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden bij het maken van je keuze:

1. Druivensoort: Net als bij rode en witte wijn, zijn er verschillende druivensoorten die worden gebruikt om rosé mee te maken, zoals Grenache, Syrah, Mourvèdre, Pinot Noir en Sangiovese. Elk druivenras heeft zijn eigen kenmerken en smaken, dus het kan nuttig zijn om te weten welk type druif je voorkeur heeft.
2. Productieland: Verschillende landen produceren rosé wijn en elk land heeft zijn eigen stijl en kenmerken. Zo staan de rosé wijnen uit de Provence in Frankrijk bekend om hun lichtroze kleur en subtiele fruitige smaken.
3. Kleur: De kleur van rosé wijn kan variëren van licht roze tot bijna paars. Over het algemeen geldt dat hoe donkerder de kleur, hoe intenser de smaak en hoe lichter de kleur, hoe subtieler de smaak.

Over het algemeen geldt dat een goede rosé vooral fris, fruitig en evenwichtig van smaak is. Daarnaast heeft een goede rosé een aangenaam zuurtje en een lange afdronk. Probeer verschillende soorten rosé wijnen uit om jou persoonlijke favoriet te ontdekken!

Wat is het verschil tussen witte wijn rode wijn en rosé?

Rode wijn: Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, waarbij echt alles van de druiven wordt gebruikt. Dus niet alleen het druivensap maar ook de schillen, de stelen en de pitten.

Witte wijn: Betekent dit dat witte wijn van witte druiven is gemaakt? Nee, witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt worden, maar daarbij wordt de schil van de druiven weggelaten, waardoor er geen rode kleur van de schil af kan komen. Witte wijn kan dus van zowel witte als van blauwe druiven worden gemaakt.

Rosé: Rosé wordt wel enkel van blauwe druiven gemaakt, waarbij de blauwe schil van de druiven voor een korte tijd bij het druivenmost wordt toegevoegd. Hallo roze kleur!

Hoe ongezond is rosé?

Laten we voorop stellen dat alcohol – want ja, dat is rosé - niet gezond is, maar in beperkte mate kun je heus wel eens genieten van een glaasje rosé in de zon. Als je kijkt naar het aantal calorieën kun je wel beter voor een glaasje rosé kiezen ten opzichte van bijvoorbeeld een glas rode wijn of een biertje.

Hoeveel calorieën zitten er in rosé wijn?

Als je op je gewicht let is het drinken van alcohol eigenlijk geen goed idee. Want ja, in een glas wijn zitten calorieën. Zo zitten er ongeveer 106 kilocalorieën in 1 groot wijnglas (150 gram) rosé wijn. Niet alleen de suiker, ook de alcohol zorgt voor brandstof, en dus calorieën. Hoeveel suiker er in je glas rosé zit, is afhankelijk van het soort rosé en het productieproces van de wijn. Kan je dan beter witte, rode of rosé wijn kiezen als je toch een uitzondering maakt? Hoewel het niet ver van elkaar vandaan ligt, is er wel verschil tussen de drie wijnsoorten. Een groot glas witte wijn bevat zo’n 100 kilocalorieën en een groot glas rode wijn bevat ongeveer 123 kilocalorieën. Mocht je op je gewicht letten en toch een lekker glas wijn willen drinken, kan je dus het beste voor een glas witte of rosé wijn kiezen.

Meer lezen?

10 populaire wijnsoorten op een rij

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Daarom vind je hier 10 populaire en de meest bekende rode en witte wijnsoorten.

Lees meer over wijnsoorten
Appels met glas appelcider

Alles wat je moet weten over cider

Ben jij benieuwd wat dit drankje precies is en hoe het wordt gemaakt? Wij vertellen je er alles over.

Stap voor stap cider maken
Barbeque eten

Wat heb je allemaal nodig voor een BBQ?

Wat moet je allemaal regelen of kopen voor een geslaagde BBQ? Wij helpen graag met een overzichtelijk BBQ-boodschappenlijstje.

Bekijk tips voor je BBQ boodschappenlijstje