Wat is geklaarde boter?

Geklaarde boter is het pure vet van roomboter. Bij geklaarde boter zijn de vaste bestandsdelen en het water gescheiden van de vetten. Deze pure botersoort kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen en is daarom heel geschikt om in te bakken. Omdat geklaarde boter alleen uit vet bestaat, blijft deze langer goed dan normale roomboter. Daarnaast is deze botervariant een handige uitkomst voor mensen met een lactose intolerantie of koemelkallergie, omdat deze botersoort geen lactose meer bevat.

Wat is het verschil tussen geklaarde boter en ghee?

Geklaarde boter en ghee worden vaak door elkaar gehaald. Begrijpelijk, want beide botersoorten lijken erg op elkaar. Toch is er een degelijk verschil. Ghee of ghi (letterlijk vertaald ‘vloeibaar goud’) heeft een meer karamelachtige smaak, omdat deze boter langer verhit is dan geklaarde boter. Ghee wordt veel gebruikt in de Indiase keuken.

Wat zijn de voordelen van geklaarde boter?

Naast het feit dat geklaarde boter ontzettend lekker is, kent het ook meerdere voordelen. Zo is deze pure botersoort een stuk geschikter om mee te bakken omdat de boter niet verbrandt. Geklaarde boter bevat daarnaast geen lactose meer en is daarom geschikt voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie. Ook blijft deze pure boter een stuk langer goed dan normale boter.

Is geklaarde boter gezond?

Geklaarde boter bevat veel verzadigde vetzuren. Deze zuren kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Geklaarde boter is daarom geen gezonde keuze. Omdat deze botersoort uit puur vet bestaat, bevat het ook meer calorieën dan roomboter.

Hoe maak je geklaarde boter?

Boter klaren is ontzettend simpel. Door roomboter op laag vuur te smelten, komen de melkbestanddelen bovendrijven. Als je dit witte schuim uit de pan schept, houd je de vloeibare versie van geklaarde boter over. Zo klaar als een (boter)klontje, toch? Bekijk hieronder de instructievideo, waarin we je stap voor stap uitleggen hoe je boter klaart.

Waar gebruik je geklaarde boter voor?

Geklaarde boter wordt in verschillende gerechten gebruikt. Bijvoorbeeld bij het maken van een hollandaisesaus of bij dit klassieke recept van asperges met ham, ei en botersaus. Maar ook bij het koken van (stoof)vlees en vis komt geklaarde boter goed tot zijn recht.

Meer lezen?

Alles over verzadigd vet

Wat zijn verzadigde vetten? En waar komt verzadigd vet in voor? Je leest het in deze blog.

Lees meer
Producten met verzadigd vet

8x eiwitrijke tussendoortjes

Genoeg eiwitten binnenkrijgen op een dag kan soms een uitdaging zijn. Handig om ze daarom niet alleen in je hoofdmaaltijden te verwerken. Wij geven je alle inspiratie voor eiwitrijke tussendoortjes!

Bekijk hier eiwitrijke snacks
eiwitrijke repen

Alles over koolhydraten

40 tot 70% van je energie haal je uit koolhydraten wanneer je gezond wilt eten. Maar wat zijn koolhydraten precies? En welke koolhydraten moet ik kiezen?

Je leest het hier