Chateau-briljant lekker!

Chateaubriand, De echt vleesliefhebber zal het vast wel eens voorbij hebben zien komen. Maar wat is het eigenlijk en hoe kun je dit malse stuk rundvlees het beste bereiden? Albert Heijn helpt je graag op weg.

Chateaubriand-in-een-pan

Chateaubriand bereiden

Chateaubriand kun je op meerdere manieren bereiden. En aangezien het een aardig groot stuk vlees is, vergt het wel wat aandacht en voorbereiding. Of je nu wilt grillen op de BBQ of lekker lang wil laten garen in de oven, Albert Heijn helpt je op weg.

Chateaubriand voor in de oven

Chateaubriand van de BBQ in 4 stappen

Chateaubriand is een prima stuk vlees om op de BBQ te bereiden en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

  1. Allereerst is het belangrijk dat het stuk vlees op kamer tempratuur is. Vervolgens kun je je het insmeren met wat olijfolie en kruiden naar keuze.

  1. Wanneer je hier klaar mee bent gril je het vlees zo’n 2 minuten per kant op het warmste deel van de BBQ, vervolgens verplaats je de chateaubriand naar de zijkant waar het rustig door ka garen tot een kerntemperatuur van 50 ℃.

  1. Als deze temperatuur is bereikt kun je het van de BBQ halen. Het is belangrijk om het vlees nog zo’n 5 minuten te laten rusten in zilverfolie voordat je kunt aanvallen. Hierdoor kunnen de sappen zich goed door het vlees heen verdelen en blijft het vlees mals.

  1. Breng op smaak met peper en zout en klaar is kees!

Chateaubriand-uit-de-oven

Chateaubriand uit de oven

Is het toch niet helemaal BBQ weer? Geen paniek! Je kunt chateaubriand ook heerlijk bereiden met wat hulp van je oven. Deze manier van bereiden is overigens heerlijk met bearnaisesaus.

  • Zorg ervoor dat het vlees weer goed om kamertempratuur is gekomen. bepaal je marinade en insmeren maar.

  • Bak het vlees vervolgens eerst rondom aan in een pan met bakboter.

  • Wanneer de chateaubriand goed is aangegaard zet je deze vervolgens nog zo’n 20 a 30 minuten (afhankelijk van de dikte) in een voorverwarmde oven op 100 graden.

  • Ook hier meet je weer de kerntempratuur. Bij 50 graden is deze mooi rosé, toch liever wat meer gegaard? Hoe hoger de kerntempratuur hoe verder de garing van het vlees.

  • En tot slot laat je de chateaubriand weer keurig 10 minuten afkoelen in aluminiumfolie voordat je deze serveert.

Chateaubriand-met-vleestermometer

Chateaubriand in een pan bereiden

Ondanks de grootte van het stuk vlees kun je dit prima in een pan bereiden. Zorg er uiteraard weer voor dat de chateaubriand op kamertempratuur en gemarineerd is. Verhit vervolgens voldoende boter en bak het vlees erin. Bak het gehele stuk vlees rondom en zet het vuur wat lager. Als de kern de gewenste tempratuur heeft laat je het vlees rusten in aluminiumfolie.

Eet smakelijk!

Delen van het rund

Chateaubriand, ribeye, biefstuk & tournedos: de verschillen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, alle 4 deze producten zijn rundvlees. Het verschil echter zit in welk stuk van de rund je geserveerd krijgt.

Biefstuk: Biefstuk is waarschijnlijk wel het bekendste stukje rundvlees. Deze is afkomstig van het staartstuk van het rund.

Tournedos: De Longhaas bestaat uit 2 stukken, de tournedos en de chateaubriand. De tournedos is hier het minst dikke stuk van. Net als de chateaubriand is dit een mals stuk rundvlees.

Ribeye: Ribeye is een stuk rundvlees dat – zijn naam zegt het al – wordt gesneden van het ribstuk van het rund. Het tweede deel van zijn naam heeft-ie te danken aan het ronde stukje vet – een ‘oogje’ – in het vlees. Ribeye is mede dankzij de vetstructuur een mals en sappig stuk vlees, dat je bereidt als een biefstuk en liefst nog wat rosé laat vanbinnen.

Chateaubriand met roompaté en truffelcroutons

Meer lezen?

Glas en fles rode wijn

De rode wijnen die je moet kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Lees meer over rode wijnsoorten
Barbeque eten

Wat heb je allemaal nodig voor een BBQ?

Wat moet je allemaal regelen of kopen voor een geslaagde BBQ? Wij helpen graag met een overzichtelijk BBQ-boodschappenlijstje.

Bekijk tips voor je bbq boodschappenlijstje

Top 10 Belgische bieren

Omdat er meer dan 1500 biermerken zijn in België, hebben we voor jou een lijstje gemaakt met de 10 lekkerste en bekendste Belgische bieren!

Lees meer over Belgisch bier