Chateaubriand

Chateau-briljant lekker!

Chateaubriand, De echt vleesliefhebber zal het vast wel eens voorbij hebben zien komen. Maar wat is het eigenlijk en hoe kun je dit malse stuk rundvlees het beste bereiden? Wij helpen je graag op weg.

Chateaubriand bereiden

Chateaubriand kun je op meerdere manieren bereiden. En aangezien het een aardig groot stuk vlees is, vergt het wel wat aandacht en voorbereiding. Of je nu wilt grillen op de BBQ of lekker lang wil laten garen in de oven.

Chateaubriand van de BBQ in 4 stappen

Chateaubriand is een prima stuk vlees om op de BBQ te bereiden en dat is nog makkelijk ook.

  1. Allereerst is het belangrijk dat het stuk vlees op kamertempratuur is. Vervolgens kun je je het insmeren met wat olijfolie en kruiden die jij lekker vindt.

  1. Is je vlees op smaak? Gril het dan nu zo'n 2 minuten per kant op het warmste deel van de BBQ. Laat hierna je chateaubriand aan de zijkant van het rooster langzaam garen tot een kerntemperatuur van 50 ℃.

  1. Als je vlees gaar is kan je het van de BBQ halen. Gebruik een vleesthermometer, dan weet je zeker dat je goed zit. En nu het belangrijkste, geduld... Laat het vlees nog zeker 5 minuten rusten in zilverfolie voordat je het aansnijdt. Zo blijven de sappen goed in het vlees en blijft het mals, ook na het aansnijden.

  2. En als laatste: breng op smaak met peper en zout en tast toe!

Chateaubriand uit de oven in 5 stappen

Is het toch niet helemaal BBQ weer? Geen paniek! Je kunt chateaubriand ook heerlijk bereiden met wat hulp van je oven. Deze manier van bereiden is overigens heerlijk met bearnaisesaus.

1. Zorg ervoor dat het vlees weer goed om kamertempratuur is gekomen. kies favoriete kruiden of marinade en insmeren maar.
2. Bak het vlees nu eerst rondom aan in een pan met bakboter.
3. Wanneer de chateaubriand goed is aangegaard, zet je deze in de oven. 20 tot 30 minuten op 100 graden is voldoende. hoelang precies ligt aan de dikte van het vlees. Hoe dikker het vlees, hoe langer het in de oven moet.
4. Meet de kerntempratuur om te weten hoe gaar je vlees is. Bij 50 graden is deze mooi rosé, toch liever wat meer gegaard? Laat het dan wat langer in de oven staan. Hoe hoger de kerntempratuur hoe verder de garing van het vlees.
5. En dan komt weer het moeilijkste maar belangrijkste... geduld. Hoe lekker het er ook uitziet, laat je de chateaubriand eerst 5 minuten rusten in aluminiumfolie voordat je het op tafel zet.

Chateaubriand in een pan bereiden

Ondanks de grootte van het stuk vlees kun je dit prima in een pan bereiden. Zorg er uiteraard weer voor dat de chateaubriand op kamertempratuur en gemarineerd is. Verhit vervolgens voldoende boter en bak het vlees erin. Bak het gehele stuk vlees rondom en zet het vuur wat lager. Als de kern de gewenste tempratuur heeft laat je het vlees rusten in aluminiumfolie.

Eet smakelijk!

Chateaubriand, ribeye, biefstuk & tournedos: de verschillen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, alle 4 deze producten zijn rundvlees. Het verschil zit 'm in welk stuk van het rund het is.

Biefstuk: Biefstuk is waarschijnlijk wel het bekendste stukje rundvlees. Dit komt van het van het staartstuk van het rund.

Tournedos: Naast het staartstuk vind je de longhaas, dit deel bestaat uit 2 stukken, de tournedos en de chateaubriand. De tournedos is hier het minst dikke stuk van. Net als de chateaubriand is dit een mals stuk rundvlees.

Ribeye: Ribeye is een stuk rundvlees dat, zijn naam zegt het al, wordt gesneden van het ribstuk van het rund. Het tweede deel van zijn naam heeft- 'ie te danken aan het ronde stukje vet een ‘oogje’ in het vlees. Ribeye is mede dankzij de vetstructuur een mals en sappig stuk vlees, dat je bereidt als een biefstuk en liefst nog wat rosé laat vanbinnen.

Chateaubriand met roompaté en truffelcroutons

Meer lezen?

De rode wijnen die je moet kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Lees meer over rode wijnsoorten
Glas en fles rode wijn

Top 10 Belgische bieren

Omdat er meer dan 1500 biermerken zijn in België, hebben we voor jou een lijstje gemaakt met de 10 lekkerste en bekendste Belgische bieren!

Lees meer over Belgisch bier