Alles wat je moet weten over cider

De belangrijkste vraag over cider lijkt te zijn of het moet worden gezien als bier of wijn. Het is beide niet. Maar daarover zo meer. Het belangrijkst om te weten over cider is eigenlijk dat het het perfecte drankje is voor een heerlijke (warme) avond! En dat dit drankje een plekje in de spotlight verdient. Ben jij benieuwd wat het precies voor een drankje is ? Wij vertellen je er alles over.

Verschillende ciders in glas

Wat is cider?

Cider is een verfrissende, licht alcoholische drank die gemaakt wordt van sap van fruit. De meest bekende cider is appelcider, dat wordt gemaakt van gefermenteerde appels. En ja, er zit dus alcohol in cider. Het alcoholpercentage varieert tussen de 4% en 8%. Al zijn er tegenwoordig natuurlijk ook alcoholvrije ciders op de markt. Binnen cider is er heel veel verschil in smaak afhankelijk van het soort fruit waarvan het gemaakt is. Voor elke gelegenheid is er dus wel een passende cider te vinden!

Bier of wijn?

Omdat dit toch de meest prangende vraag lijkt te zijn eerst even iets daarover. Het is geen bier. En het is geen wijn! Wel kunnen we zeggen dat cider het meest als bier wordt beleefd. Zeker in landen als Engeland en Ierland. Maar waar bier van graan wordt gemaakt, is de basis van cider fruit. Qua productieproces heeft het juist weer het meeste weg van wijn. Dus op die manier heeft het iets van beide weg, maar het is en blijft een uniek drankje.

Hoe wordt cider gemaakt?

Cider wordt gemaakt -net als wijn- gemaakt van vruchten. De productie van cider lijkt dan ook op het maakproces van wijn. Appelcider wordt gemaakt van gefermenteerde appels. Zodra de appels geplukt worden, worden ze gemalen, wat men 'scratten' noemt. Het resultaat, de pulp, noemen we de pommage. Dit goedje wordt in de vaten gedaan waar het kan fermenteren. De fermentatie duurt soms wel tussen de drie maanden en drie jaar.

Hier vind je de 10 meest populaire appelsoorten.

Appelcider Albert Heijn

Welke soorten cider zijn er?

Standaard ciders bestaan helemaal of grotendeels uit een soort fruitsap. Hier mag alleen een beetje suiker aan toegevoegd worden. De speciale ciders zijn ook wel mixjes van verschillende gefermenteerde fruitsappen (bijv. bosbessen, gember, vlierbloesem of citroen) en zoetmakers (bijv. honing). Je kunt met cider ook een heerlijke cocktail maken.
Als iemand praat over cider gaat het vaak over de standaard appelcider. De smaak van appelcider lijkt het meest op minder zoete appelsap. Een deel van de suiker in cider is namelijk vergist tot alcohol. Door deze vergisting krijgt appelcider ook z'n prik. Perry is exact hetzelfde als cider maar wordt gemaakt van perensap.

appelcider recept albert heijn

Cider & eten

Een frisse of zoete cider kan prima op zichzelf staand gedronken worden op een terras, lekker met wat ijsblokjes in je glas of lekker bij een wat lichter gerecht zoals een salade. Een zwaardere of complexe cider kan ook een mooie combinatie zijn bij een wat steviger gerecht. Vooral met varkensvlees is cider een mooie combinatie. En wist je dat je zelfs kan koken met cider? De Engelsen zijn dol op Cider & Pork, waarbij het varkensvlees langzaam wordt gegaard in cider en ze er appelcidersaus als saus naast serveren. Maar ook bij een heerlijk traybake met cider is het proberen waard.

cider appelciderazijn ketchup albert heijn

Wat is appelciderazijn en waar is het goed voor?

Heb je appelazijn wel eens gebruikt door je gerechten? Dit is hetzelfde product als appelciderazijn, daar zit geen verschil in. Appelciderazijn kent veel gezondheidsvoordelen en kan je lichaam extra ondersteuning bieden. Zowel bij detoxen, ofwel ontgiften, als bij het doden van schimmels en bacterieën. Zo kan je jouw lichaam een extra energieboost geven.

Zoek je een recept met appelciderazijn? Maak je eigen ketchup!

Verschillende biertjes in fles en glas

Top 8 lekkerste biersoorten

Maak kennis met de wereld van bijzondere biersoorten. Wij hebben de lekkerste en meest bekende biersoorten voor je uitgezocht!

Lees alles over de verschillende biersoorten
Glazen rosewijn

6 weetjes over rosé wijn

Welke soorten zijn er? Welke kan je het beste kiezen? Is het drinken van rosé gezonder dan witte of rode wijn? En hoe komt rosé eigenlijk aan zo’n roze kleur? We hebben alles op een rij gezet!

Lees meer over rosé wijn
Zelf wijn maken

Zelf wijn maken: hoe doe je dat?

Je denkt misschien dat zelf wijn maken erg ingewikkeld of duur is, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Zelf een glas wijn op tafel zetten is relatief eenvoudig. Wij delen de zeven stappen met je!

Maak je eigen wijn met deze stappen