Alles wat je moet weten over cider

Cider is het perfecte drankje voor een heerlijke warme zomer avond! Niet voor niets dat dit drankje een plekje in de spotlight verdient. Ben jij benieuwd wat dit drankje precies is en hoe het wordt gemaakt? Wij vertellen je er alles over.

Wat is cider?

Cider is een verfrissende, licht alcoholische drank die gemaakt wordt van sap van fruit. De meest bekende cider is appelcider, dat wordt gemaakt van gefermenteerde appels. Omdat er veel verschil zit in smaak binnen fruitsoorten, is er ook een enorme variëteit in smaak binnen cider je kan het dus net als wijn en bier bij veel verschillende gelegenheden drinken, afhankelijk van de smaak en soort die je kiest. Het alcoholpercentage van cider varieert van 4% tot 8%.

Hoe wordt cider gemaakt?

Cider wordt gemaakt met een basis van vruchtensap. De productie hiervan is een redelijk eenvoudig proces, dat lijkt op het maakproces van wijn. Appelcider wordt gemaakt van gefermenteerde appels. Zodra de appels geplukt worden, worden ze gemalen, mat men scratten noemt. Het resultaat, de pulp, noemen we de pommage. Dit goedje wordt in de vaten gedaan waar het kan fermenteren, dit duurt tussen de drie maanden tot drie jaar.

Welke soorten cider zijn er?

Standaard ciders bestaan helemaal of grotendeels uit een soort fruitsap. Hier mag enkel een beetje suiker aan toegevoegd worden. De speciale ciders zijn ook wel mixjes van verschillende gefermenteerde fruitsappen (bijv. bosbessen, gember, vlierbloesem of citroen) en zoetmakers (bijv. honing). Als iemand praat over een cider gaat het vaak over de standaard appelcider. Perry is exact hetzelfde als cider maar wordt dan gemaakt van perensap.

Cider & eten

Een frisse of zoete cider kan prima op een warm terras, lekker met wat ijsblokjes in je glas. Deze frisse cider kan ook heerlijk bij een borreltje, BBQ of salade. Maar een zwaardere of complexe cider kan ook een mooie combinatie zijn bij een gerecht. Vooral met varkensvlees is cider een mooie combinatie. En wist je dat je zelfs kan koken met cider? De Engelsen zijn dol op Cider & Pork, waarbij het varkensvlees langzaam wordt gegaard in cider.

8x rode wijnsoorten die je moet kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Lees meer over rode wijnsoorten

6 weetjes over rosé wijn

Welke soorten zijn er? Welke kan je het beste kiezen? Is het drinken van rosé gezonder dan witte of rode wijn? En hoe komt rosé eigenlijk aan zo’n roze kleur? We hebben alles op een rij gezet!

Lees meer over rosé wijn

Deze 7 witte wijnsoorten moet je kennen

Kom je ook niet verder dan Chardonnay en Sauvignon Blanc? Geen nood, wij zetten onze top zeven witte druivensoorten voor je op een rij!

Lees meer over witte wijnsoorten