Wijn bij kaasfondue

Welke wijn past het best bij kaasfondue?

Wijn en kaasfondue: de ultieme combinatie

Wijn en (gesmolten) kaas. De twee versterken elkaars smaak en dat proef je. Het verrast je misschien niet, maar de lekkerste wijn om bij een kaasfondue te drinken en om in de kaasfondue te doen, is een droge witte wijn. We vertellen je meer over de lekkerste wijn bij kaasfondue.

Welke wijn drink je bij de kaasfondue?

Je las het al, een droge witte wijn past het beste bij kaasfondue. De mooiste match ontstaat wanneer de wijn en kaas uit hetzelfde land of streek komen. Dus ga je voor een Zwitserse kaas in je kaasfondue, drink er dan een Zwitserse, Oostenrijkse of Duitse wijn bij.

Wil je toch liever een rode wijn naast de kaasfondue drinken? Ga dan voor een frisse, licht-fruitige rode wijn met weinig body. Denk bijvoorbeeld aan een Franse Gamay of aan een Pinot Noir uit de Bourgogne.

5x witte wijn bij de kaasfondue

Kaasfondue heeft van zichzelf al een vrij sterke smaak. Hoe krachtiger de smaak van de kaasfondue, hoe krachtiger de wijn. Maak je kaasfondue van kazen met een sterke smaak, drink er dan een wat sterkere wijn bij, zoals een Riesling. Gebruik je minder uitgesproken kazen, drink er dan een lichte en frisse wijn bij, zoals een Pinot blanc.

Onze favorieten bij kaasfondue zijn:

Hulp nodig met kiezen? Filter de witte wijnen op 'smaak' en 'land', en je zit altijd goed.

Tips voor het bereiden van de kaasfondue

Kaasfondue recept uitgezocht? Wijn uitgezocht? Mooi. Hier geven we je nog wat extra tips mee voor het bereiden van de kaasfondue:

  • Gebruik geen aluminium pan, maar een gietijzeren pan. Een gietijzeren pan doet er wat langer over om op temperatuur te komen, maar blijft langer warm.
  • Wrijf de pan in met een opengesneden teentje knoflook. Dit zorgt ervoor dat de kaasfondue niet aankoekt (en het smaakt natuurlijk lekker). en giet per persoon ongeveer 150ml wijn in de pan.
  • Verhit de pan en zorg dat de kaas die je toevoegt op kamertemperatuur is, zodat de wijn niet afkoelt. Zorg ervoor dat de kaas geraspt is en voeg niet alles in één keer toe.
  • Roer met een houten of kunststof pollepel. Deze beschadigen de pan niet.
  • Zorg ervoor dat de fondue op een constante temperatuur blijft en zorg ervoor dat de kaas niet gaat koken. Het moment dat de kaas lekker warm en gesmolten is, hou je hem op temperatuur in plaats van de kaas nog meer te verhitten.
  • Zorg ervoor dat de kaasfondue warm blijft door het op een warmepitje te zetten. Heb je dit niet? Pak 2 boeken die even dik zijn. Zet deze naast elkaar met een waxinelichtje ertussen. Je pan zet je vervolgens op je boeken en je kaasfondue blijft lekker warm onder het waxinelichtje.

En dan komt het dippen! Wist je dat je naast stokbrood ook hele lekkere andere dingen in de kaasfondue kan dippen zoals groente, vlees en aardappels? Bekijk alle dips en tips voor in de kaasfondue.

Meer lezen?

Wat eet je bij de kaasfondue?

Niets is fijner om het binnen knus en gezellig te maken en met vrienden en familie rond de fonduepan te zitten. Met deze 6 dips kan een heerlijk gezellig avondje kaasfonduen niet meer fout gaan.

Lees meer over kaasfondue

Kaassoorten: een lekker overzicht

Kaas is ontzettend populair. Vandaar dat er ook zo ontzettend veel kaassoorten bestaan. Zo veel, dat je soms door de koeien de kaas niet meer ziet. Toe aan wat structuur? Bekijk het onverzicht.

Naar alle kaassoorten

De top 5 populaire wijnsoorten op een rij

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Daarom vind je hieronder een top 5 van populaire en meest bekende rode en witte wijnsoorten.

Lees meer over wijnsoorten