Kaasfondue en wijn: gouden combinaties

De lekkerste wijn bij kaasfondue is traditiegetrouw een witte wijn. Dit geldt voor zowel de wijn die je in je kaas verwerkt maar ook als je graag een glas wijn naast de fondue drinkt. De juiste combinatie wijn en kaas versterken namelijk de smaken van elkaar. Wat precies de juiste combinatie is lees je hier.

Welke wijn gebruik je in de kaas(fondue)?

Gesmolten kaas is niet de makkelijkste combinatie met wijn, vooral niet met rode wijnen. Daarom zijn de meest geschikte kaasfondue wijnen droge witte wijnen. Het lekkerst en het mooist zijn wijnen afkomstig uit de regio of het land waar ook de kaas in je fondue vandaan komt. Dus ga je voor een Zwitserse kaasfondue, ga dan voor een Zwitserse, Oostenrijkse of Duitse wijn. Ga je voor een Franse kaasfondue, gebruik dan bij voorkeur Franse wijnen. Wil je toch echt een rode wijn naast de kaasfondue drinken? Ga dan voor een frisse, licht-fruitige rode wijn met weinig body. Denk bijvoorbeeld aan een Franse Gamay of aan een Pinot Noir uit de Bourgogne.

Bereidingstip 1: Hanteer voor 2 personen ongeveer 300ml wijn.

Bereidingstip 2: Eten er kinderen mee? Vervang de wijn door water en de kirsch door diksap.

Hoe bereid je de kaasfondue?

1. Gebruik een gietijzeren pan. Bij een aluminium pan gaat de wijn namelijk oxideren.

2. Wrijf de pan in met een opengesneden teentje knoflook en giet per persoon ongeveer 150ml wijn in de pan.

3. Verhit de pan en zorg dat de kaas die je toevoegt op kamertemperatuur is, zodat de wijn niet afkoelt.

4. Roer met een houten of kunststof pollepel. Zorg voor een constante hete temperuur, zodat de kaas niet gaat schiften.

5. Zorg er daarnaast voor dat de kaas niet kookt, dit verteert je lichaam namelijk minder goed. Voeg niet té veel kaas toe, maar hou de substantie mooi flueel.

Deze witte wijnen zijn het lekkerst bij de kaasfondue

Over het algemeen geldt de regel: Hoe sterker de smaak van de kaas, hoe intenser de wijn. Denk aan een riesling bij heftige smaken. Houd hierbij rekening in het kiezen van je wijnen. De lekkerste wijn bij kaasfondue is toch echt een frisse en lichte witte wijn. Probeer bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Riesling of Grüner Veltliner. Dit brengt een mooi evenwicht door de frisse zuren voor de relatief zware maaltijd. Volle en romige wijnen zoals Chardonnay of mousserende wijnen als Cava en Prosecco kun je bij kaasfondue beter achterwege laten. Uiteraard kunnen smaken verschillen.

Keuzetip: Filter witte wijn op Smaak en maak de prefecte keuze.

Meer lezen?

Kaasfondue: 5x dips en tips

Niets is fijner om het binnen knus en gezellig te maken en met vrienden en familie rond de fonduepan te zitten. Met deze 5 snacks kan een heerlijk gezellig avondje kaasfonduen niet meer fout gaan.

Lees meer over kaasfondue

Deze 7 witte wijnsoorten moet je kennen

Kom je ook niet verder dan Chardonnay en Sauvignon Blanc? Geen nood, wij zetten onze top zeven witte druivensoorten voor je op een rij!

Lees meer over witte wijnsoorten

De top 5 populaire wijnsoorten op een rij

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Daarom vind je hieronder een populaire en bekende top 5 van rode- en witte wijnsoorten.

Lees meer over wijnsoorten