Zelf wijn maken: hoe doe je dat?

Je denkt misschien dat zelf wijn maken erg ingewikkeld of duur is, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Zelf een glas wijn op tafel zetten is relatief eenvoudig. Je moet er alleen wel de tijd voor nemen en nauwkeurig en schoon werken. Wij delen de zeven stappen met je!

zelf wijn maken

Wat heb je nodig om wijn te maken?

Om wijn te maken heb je het volgende nodig:

  • Schone emmers

  • Vocht doorlatend textiel

  • Glazen stolp of andere afsluitbare glazen pot/fles

  • Waterslot op stolp (voor fermentatie)

  • Voedingszout

  • Lege wijnflessen

Hoe maak je wijn?

Stap 1 - Druiven schoonmaken

Verwijder alle steeltjes van de druiven en maak ze schoon met lauwwarm water


Stap 2 - Druiven stampen

Het fijnknijpen of stampen van de druiven. Doe ze in een schone emmer en kneed de druiven flink fijn met je handen of stam ze aan met je voeten. Tip. Kinderen vinden dit ook leuk om te doen!


Stap 3 - Druivenpulp van sap scheiden

Pak het stuk textiel en keer je emmer met pulp om en giet het sap om in een nieuwe schone emmer.

zelf wijn maken

Zo ga je verder..

Stap 4 - Gistingproces

Giet de wijn nu in de glazen stolp of een andere afsluitbare glazen pot. Om het gistingsproces op gang te krijgen kan je er een schepje voedingszout aan toevoegen (let op! Dit is geen tafelzout). Zorg er voor dat de stolp afgesloten is met het waterslot, er mag namelijk geen lucht of vliegjes bijkomen. Zet de stolp op een warme plek, maar niet in de volle zon.


Stap 5 - Van suiker naar alcohol

Na een paar dagen komt het gisten op gang! Als je wijn aan het maken bent moeten de suikers van de druif omgezet worden in alcohol en dat zal een week of 6 duren. Als het vocht helder is, dan is het tijd voor de laatste stap.


Stap 6 - Giet de wijn over in een nieuwe stolp

Je hebt nu zelfgemaakte wijn! Giet de wijn in een nieuwe stolp, maar let op dat er geen pulp mee komt van de bodem.


Stap 7 - Schenk je zelfgemaakte wijn in

De nieuwe stolp laat je weer 6 weken staan op een rustige, warme plaats. Daarna kan je de zelf gemaakte wijn in een fles doen of schenk hem meteen in een glas: proost!

zelf wijn maken stolp

Zit er verschil in het werkproces bij witte en rode wijn?

Het stappenplan hierboven kan je gebruiken om zelf rode wijn en witte wijn te maken. Wel moet je natuurlijk een blauwe druif hebben voor rode wijn en voor witte wijn maakt het gek genoeg niet uit of je witte of blauwe druiven gebruikt. Bij witte wijn verwijder je wel de schilletjes en pitjes wat bij rode wijn niet hoeft. Als je voor het eerst zelf wijn gaat maken, dan is rode wijn het gemakkelijkste om te doen.

Kan je van elke druif wijn maken?

Nee je kan niet van elke druif wijn maken. Er zijn tafeldruiven en wijndruiven: druiven om zo lekker te eten en druiven om wijn van te maken. En van die druiven om wijn van te maken zijn er zeker meer dan 1000 soorten waar je uit kan kiezen. Heb jij een Chardonnay, Sauvignon Blanc, Tempranillo of Merlot in de tuin staan?

zelf wijn maken - druivensoorten

Meer lezen

Deze 8 rode wijnsoorten moet je kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Lees meer over rode wijnsoorten
Glas en fles rode wijn

Deze 7 witte wijnsoorten moet je kennen

Kom je ook niet verder dan Chardonnay en Sauvignon Blanc? Geen nood, wij zetten onze top zeven witte druivensoorten voor je op een rij!

Lees meer over witte wijnsoorten
Witte wijnsoorten

Alles wat je moet weten over cider

Ben jij benieuwd wat dit drankje precies is en hoe het wordt gemaakt? Wij vertellen je er alles over.

Stap voor stap cider maken
Appels met glas appelcider