8 tips voor goedkoop boodschappen doen

8 tips om goedkoop boodschappen te doen

Boodschappen in de supermarkt nemen wekelijks een flinke hap uit je budget, zeker als je ook nog gezond wilt eten, afwisselend wilt eten en óók nog producten van goede kwaliteit in huis wilt halen. Dat begrijpen we als geen ander. Daarom geven we je 8 simpele tips waardoor jij jouw boodschappen net wat goedkoper kan doen.

1. Stel een budget vast en hou je daaraan

Het klinkt eenvoudiger dan het is: een budget vaststellen en je daaraan houden. Maar het is de enige manier waarop je zeker weet dat je niet te veel uitgeeft. Reserveer per week of maand een realistisch bedrag voor de boodschappen. Ieder budget is anders. Het is afhankelijk van je gezinssituatie, je inkomen en je vaste lasten. Door bij te houden wat je uitgeeft, kan je bekijken of er producten zijn waar je op kan besparen en of je wel binnen je budget blijft. Ga je er wel overheen? Noteer hoe dit komt en kijk of je op een later moment kan besparen.

2. Maak een weekmenu

Als je een budget hebt bepaald, kan je op basis daarvan een weekmenu maken. Dit klinkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. Schrijf elke week 7 verschillende recepten op en maak een ingredientenlijstje. Zo voorkomen je dat je te veel eten koopt en dingen weg moet gooien. Wil je inspiratie op doen? Bekijk onze budgetrecepten.

3. Hou je aan je boodschappenlijstje

We kennen het allemaal: je staat met een brullende maag in de supermarkt en stopt je mandje vol met producten die er lekker uitzien. Deze onnodige boodschappen zorgen voor extra kosten en je hebt ze niet nodig. Hou je daarom aan je boodschappenlijstje. Maak deze op papier of digitaal (met de AH App) en wijk er niet vanaf. Als je eenmaal in de week alle boodschappen inslaat zal je minder vaak verleid worden. Het kan ook helpen om online je boodschappen te doen, zodat je minder in de verleiding komt. Kleine moeite, groot voordeel.

4. Kies voor het goedkopere assortiment

Wil jij je boodschappenbudget verlagen en ben je gewend om altijd A-merken te kopen? Probeer dan eens een keer een huismerk. Bij Albert Heijn zijn dit de Prijsfavorieten. Prijsfavorieten zijn onze eigen-merkproducten van topkwaliteit en zijn altijd voordelig. Je herkent ze aan het blauwe duimpje. Dit is dus zeker het proberen waard!

5. Koop groente en fruit uit het seizoen

Probeer altijd zoveel mogelijk verse groente en fruit te kopen die in het seizoen zijn. Deze groente en fruitstukken zijn namelijk in deze periode een stuk goedkoper. Zo eet je pompoen in oktober en is boerenkool het goedkoopste in januari. Het aspergeseizoen loopt van april tot juni. Buiten deze periode kun je ook zeker asperges kopen, maar deze worden geïmporteerd uit de landen als Peru of Bolivia en zullen dan een stuk duurder zijn.

6. Gebruik je vriezer!

Is het gehakt in de aanbieding? Koop dan meer dan je nodig hebt en vries de rest in. Met je vriezer kan je producten heel lang bewaren terwijl ze toch lekker vers blijven. Groente, vlees en sommige soorten fruit zijn allemaal producten die je kan invriezen. Ook de leftovers van een maaltijd kan je prima invriezen. Zo word je wekelijkse boodschappenlijstje korter en heb je bij elk bezoekje aan de supermarkt wat extra voordeel. Mooi toch?

7. Koop aanbiedingen

Aanbiedingen kunnen de kosten van je boodschappen enorm verlagen. Met name als het producten zijn die je toch al nodig had. Blader door de Bonusfolder (ook online!) en zoek naar producten die je regelmatig koopt. Koop deze altijd wanneer ze in de aanbieding zijn! Als je een persoonlijke Bonuskaart aanvraagt, ontvang je ook nog persoonlijk bonuskorting op artikelen die jij vaak koopt. En wist je dat je in de AH app al vrijdag de aanbiedingen van de week daarop kan zien? Dat is voordelig plannen!

8. Bespaar tijd met de AH app

Bespaar niet alleen geld, maar ook tijd bij het doen van je boodschappen. Want je weet wat ze zeggen: tijd is geld. Met behulp van de AH app kan je met meer dan 17.000 Allerhande recepten makkelijk van te voren een boodschappenlijstje maken. Vervolgens kan je met de zelfscanner sneller door de winkel. Gewoon met je smartphone. Daarnaast heb je ook gelijk alle (persoonlijke) Bonusaanbiedingen en je Bonuskaart bij de hand. En niet te vergeten: via de AH app kan je gemakkelijk koopzegels sparen. Zo verdien je ook nog op je boodschappen. Dat is een win-win-win!

Meer lezen?

Eten invriezen: 5 handige tips

Het invriezen van je eten is een koud kunstje met deze vijf handige tips. Hoe je het beste je eten in kan vriezen en waar je rekening mee moet houden, dat lees je namelijk hier.

Meer lezen over eten invriezen
Ingevroren groente

7 tips om een low budget BBQ te organiseren

Zeg nou zelf, wat is er gezelliger dan barbecueën met vrienden en familie? Met deze tips hoeft dat gelukkig niet duur te zijn en organiseer je een low budget BBQ in een handomdraai. Lees snel verder!

Bekijk de 7 tips

Hoe maak je het perfecte boodschappenlijstje?

Met dit stappenplan heb jij in een handomdraai een boodschappenlijstje waarmee je efficiënt boodschappen kan doen, voedselverspilling beperkt én geld kan besparen.

Lees meer over je perfecte boodschappenlijstje