Chiazaad

Alles over chiazaad

Je hebt vast weleens van chiazaad gehoord. Met deze superfood in de vorm van kleine zwarte zaadjes kun je alle kanten op. Maar wat is chiazaad precies? En hoe eet je deze zaadjes? We leggen het je graag uit.

Wat is chiazaad?

Chiazaad zijn kleine eetbare zaadjes die afkomstig zijn van de chiaplant, een kruidachtige plant die groeit in Midden-Amerika. Ondanks zijn neutrale smaak is dit zaadje de afgelopen jaren steeds populairder geworden als superfood. Chiazaad zit namelijk bomvol gezonde voedingsstoffen.

Is chiazaad gezond?

Chiazaad heeft een hoge voedingswaarde. Zo zijn deze kleine zaadjes een bron van vezels die kunnen bijdragen aan de darmgezondheid. Ook bevat chiazaad veel mineralen en eiwitten. Deze eiwitten zijn goed voor de groei en onderhoud van spieren. De eiwitten zijn plantaardig en dus ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. Daarnaast is chiazaad glutenvrij en bevat het geen koolhydraten of suiker. Klein maar fijn dus!

Hoeveel chiazaad mag je dagelijks eten?

Teveel chiazaad eten kan leiden tot winderigheid, diarree of een opgeblazen gevoel. Eet daarom dagelijks niet meer dan 1 tot 3 eetlepels chiazaad.

Hoe eet je chiazaad?

Chiazaad kan op verschillende manieren gegeten worden:

  • Maak chiapudding door de zaadjes een aantal uur te weken in water of melk. Doordat het chiazaad vocht opneemt, ontstaat er een soort textuur die lijkt op pudding.

  • Maal het chiazaad in een vijzel of keukenmachine en voeg de zaden toe aan broodbeslag, havermoutpap of een smoothie.

  • Chiazaad kan ook gebruikt worden ter vervanging van ei in baksels, zoals bij cakes, muffins en koeken. Een handig alternatief voor als je veganistisch wilt bakken.

Chiazaad blijft ongeveer 2 jaar goed, mits de zaden in een afgesloten verpakking op kamertemperatuur worden bewaard. Gemalen chiazaad kun je 5 dagen bewaren in de koelkast.

Meer lezen?

sperziebonen_spruitjes

10x de meest vezelrijke groenten

Vezelrijke voeding is belangrijk voor het gezond houden van je darmen. Met dit lijstje van de top 10 meest vezelrijke groenten helpen we je aan je dagelijkse hoeveelheid vezels.

Lees over de meest vezelrijke groenten

Alles over havermout

Havermout past niet alleen in een gezond voedingspatroon, maar is daarnaast ook nog eens super veelzijdig!

Lees alles over havermout

10x de lekkerste en meest gezonde noten

Onbewerkte noten zitten vol met eiwitten, ijzer en mineralen. En er zijn er heel veel van, allemaal met hun eigen eigenschappen en smaak. Vind hier de 10 populairste noten op een rij!

Bekijk de meest gezonde noten