Fior di latte

Fior di latte: de romige delicatesse uit Italië

Ben jij ook zo dol op de zachte, romige smaak van fior di latte? Deze traditionele Italiaanse kaas is een van onze favorieten. Perfect voor op een verse pizza, in een salade of in je favoriete pasta. Ontdek alles wat je moet weten over fior di latte!

Wat is fior di latte?

Fior di latte betekent letterlijk "bloem van de melk" in het Italiaans. Deze kaas wordt gemaakt van verse koemelk en heeft een heerlijk milde, zoete smaak en een zachte textuur. Fior di latte wordt volgens eeuwenoude tradities gemaakt door ervaren Italiaanse kaasmakers. De melk wordt eerst gepasteuriseerd en er wordt een natuurlijk stremsel aan toegevoegd. Daardoor ontstaat er een zachte melkmassa. Deze melkmassa wordt in kleine bolletjes gesneden en ondergedompeld in warm water. Met het kneden en vormen ontstaan zo de kenmerkende ronde bollen fior di latte.

Wat is het verschil tussen fior di latte en mozzarella?

Fior di latte is een romige, frisse kaas die gemaakt wordt van koemelk. Foir di latte heeft een zachte en zoete smaak. Het lijkt een beetje op mozzarella, maar dan met koemelk in plaats van buffelmelk. Mozzarella wordt juist traditioneel van buffelmelk gemaakt. Daardoor is de smaak net wat anders dan fior di latte. Mozzarella is een tikkeltje steviger en heeft een karakteristieke, licht zilte smaak. Het heeft een beetje een elastische structuur, waardoor het perfect smelt op jouw pizza.

Wist je dat fior di latte en mozzarella op een vergelijkbare manier worden gemaakt? Het proces begint met het pasteuriseren en stremmen van de melk. De wrongel - een massa geklonterde melk - die ontstaat, wordt in kleine stukjes gesneden en verwarmd in heet water. Dit heet 'filatura'. Door het kneden en uitrekken van de warme wrongel krijgt de kaas zijn kenmerkende elasticiteit. Fior di latte wordt direct gevormd tot bollen. Voor mozzarella wordt de kaas in pekelwater gelegd voor de karakteristieke zilte smaak.

Is fior di latte gezond?

Fior di latte is niet alleen ontzettend lekker, maar bevat ook nog verschillende vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor je gezondheid. Zo bevat het eiwitten en calcium, die belangrijk zijn voor sterke botten en spieren. Daarnaast bevat fior di latte minder zout en vet dan veel andere kaassoorten. Hierdoor past het prima in een gevarieerd en gezond eetpatroon. Natuurlijk geldt ook hier: geniet met mate.

Hoe gebruik je fior di latte? 

Door zijn romige smaak en smeuïge textuur kan je fior di latte overal voor gebruiken. Je kunt deze kaas bijv. op allerlei manieren verwerken in heerlijke Italiaanse gerechten:

  • In salades: Fior di latte smaakt heerlijk in een frisse salade met tomaat, basilicum en een goede scheut olijfolie.

  • Op pizza: Gebruik fior di latte als alternatief voor gewone mozzarella op je pizza voor een rijkere smaak.

  • In pasta: Laat de kaas smelten door je favoriete pastagerecht voor extra romigheid.

  • Als hapje: Serveer bolletjes fior di latte met cherry tomaatjes en blaadjes basilicum als borrelhapje.

Tip! Snijd of scheur fior di latte altijd met de hand in plaats van met een mes. Zo behoud je de kenmerkende vezelige textuur het best. Buon appetito!

Nduja: dat wil je wel in je gerechten doen, ja!

Deze smeerbare worst komt uit het Zuid-Italiaanse Calabrië. Hoewel het woord ‘nduja afgeleid is van het Fránse woord ‘andouille’, wat worst betekent. Wij vertellen je er alles over!

Alles over ndjua

Graansoorten: welke zijn er en hoe herken je ze?

Wie bij granen alleen aan tarwe denkt, heeft nog een wereld te ontdekken. Er zijn namelijk allerlei graansoorten, allemaal met hun eigen eigenschappen en smaak. Ontdek het hier!

Lees meer over graansoorten

Pizzasoorten om zelf te proberen

Al eeuwen een publieksfavoriet, de pizza! Benieuwd wat nou het verschil is tussen verschillende pizzasoorten? Lees dan snel verder!

Meer over pizzasoorten
Pizzasoorten