Fenegriek

Fenegriek: een kruidige smaakmaker
Ken jij fenegriek al? Dit bijzondere kruid vind je terug in verschillende producten en gerechten. Maar wat is fenegriek precies? En hoe smaakt het? Wij vertellen je alles over dit 'Griekse hooi'.
Wat is fenegriek?
Fenegriek is een kruid met kleine, goudbruine zaadjes en frisgroen blad. Het groeit vooral rond de Middellandse Zee, in India en Noord-Afrika. Je kunt fenegriek kopen als zaad, poeder, gedroogd blad en zelfs als olie.
Wist je dat... Fenegriek ook wel Grieks hooi genoemd wordt? Dit omdat de naam afgeleid is van ‘foenum graecum’, wat letterlijk Grieks hooi betekent. Het kruid kwam namelijk via Griekenland naar de rest van Europa en de geur van de zaadjes doet denken aan vers gemaaid hooi! 🌾

Hoe smaakt fenegriek?
Fenegriek heeft een hele bijzondere smaak: kruidig, een beetje bitter en nootachtig tegelijk. Dankzij deze interessante smaakcombinatie doet dit kruid het goed in verschillende gerechten. Gebruik fenegriek bijvoorbeeld in een zelfgemaakte kruidenmix voor macaroni of roti. De nootachtige smaak geeft het ook een kruidige kick in deze fluweelzachte butterchicken uit de slowcooker.
Waar kun je fenegriek allemaal in gebruiken?
Met fenegriek kun je echt alle kanten op. Zo vind je deze smaakmaker in de Indiase keuken vaak terug in curry’s en sauzen. En als echte kaasliefhebbers doen we in Nederland graag fenegriek in verschillende kaassoorten, zoals geitenkaas en Goudse kaas. Maar wist je dat je ook thee kunt zetten met fenegriekzaadjes of fenegriekblad? Lekker warm én gezond. Gek op theeleuten? Wij hebben 6 verschillende soorten thee op een rijtje gezet voor je. ☕
Is fenegriek gezond?
Dit ‘Griekse hooi’ bevat veel vezels, vitaminen en mineralen. Dankzij al die vezels is het goed voor je spijsvertering en kan het je darmen ondersteunen. Bovendien wordt fenegriekolie vaak gebruikt om huid en haar te verzorgen, omdat het ze soepel en sterk houdt. Natuurlijk is het geen wondermiddel, maar wel een fijne, gezonde aanvulling op je voeding.

Hoe lang blijft fenegriek houdbaar?
Gedroogde fenegriek (zaadjes of poeder) kun je makkelijk lang bewaren. Zet het donker en droog weg, dan blijft het minstens een jaar goed. Verse fenegriekblaadjes bewaar je het best in de koelkast. Gebruik ze binnen een paar dagen, dan smaken ze nog lekker fris.
Probeer fenegriek
Meer lezen
Kefir: alles wat je moet weten
Lees alles over deze gefermenteerde melkdrank