5x duurzame schoonmaaktips op een rij

Wat is er lekkerder dan een schoon en fris huis? En wij Hollanders zijn een poetsgraag volkje. Bij de meeste huishoudens puilt de kelderkast dan ook uit van de schoonmaakmiddelen. Maar het kan ook duurzamer en milieuvriendelijker! Wij geven je enkele tips voor natuurlijk schoonmaken.

 1. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen!

 De eerste stap richting duurzaam schoonmaken is het vermijden van agressieve schoonmaakmiddelen. Bleekwater mag een enkeltje naar buiten, dit bevat namelijk chloor en dat is erg slecht voor ons milieu. Regelmatig schoonmaken met een natuurlijke zeep of een allesreiniger is even hygiënisch en minder schadelijk voor het milieu. En je kan voor nog veel meer duurzame schoonmaakmiddelen kiezen, we vertellen je hier meer over hier onder.

2. Koop duurzame schoonmaakmiddelen

De tweede stap is om je te verdiepen in producten om te gebruiken bij het duurzaam schoonmaken. In het begin is het soms even zoeken naar de juiste producten, maar bij Albert Heijn hebben we een breed assortiment aan duurzame schoonmaakmiddelen zoals bijv. Seepje, Marcel's Green Soap, maar ook soda en azijn.

3. Haal weer soda en azijn in huis!

Deze middelen uit grootmoeders tijd doen het nog steeds prima. Zuurhoudende schoonmaakartikelen zijn onmisbaar in het huishouden. Dat komt omdat zuur zeepresten en kalk kan oplossen. Tevens zijn soda en azijn goedkoop en minimaliseer je op je schoonmaakmiddelen. Weten wat je allemaal kan schoonmaken met azijn en soda? In de 6 schoonmaakhacks voor in je huis vertellen je er alles over.

 4. Houd je aan de dosering

Een andere duurzame tip is om je altijd aan de doseervoorschriften op het etiket van het wasmiddel of schoonmaakmiddel te houden. In praktijk wordt dikwijls veel te veel schoonmaakmiddel gebruikt. Dit is verspilling en zorgt bovendien voor streepvorming en plakkerigheid, waardoor nogmaals gereinigd moet worden. Dat is natuurlijk zonde!

5. Gebruik microvezeldoekjes voor duurzaam schoonmaken

Microvezeldoekjes zijn dan wel geen natuurlijk product, maar ze gaan enorm lang mee – zo’n 600 schoonmaakbeurten – waardoor ze volgens ons de voorkeur hebben boven katoenen doekjes of wegwerpdoekjes. Met een microvezeldoekje kun je met weinig schoonmaakmiddel snel en grondig schoonmaken én ze zijn zowel nat als droog te gebruiken. Heel veelzijdig voor het duurzaam schoonmaken dus!

Meer lezen?

Schoonmaaksop

10x schoonmaakhacks voor in huis

Het hele huis schoon en fris. Wij helpen je op weg met het schoonmaken van de wasmachine, oven, inductieplaat, afzuigkap, stoffen bank en tapijt!

Lees de 10 schoonmaakhacks
Baking soda

Alles over baking soda

Je hebt dit witte goedje vast wel eens in de kast zien staan: baking soda. Maar wat is het eigenlijk en wat kun je er precies mee? We leggen het uit!

Meer over baking soda
Buiten eten: tips en tricks

Handige tips om buiten te eten

Niks is lekkerder dan op een warme zomerdag buiten eten. We geven je graag een paar handige tips voor tijdens het buiten eten met een vleugje inspiratie voor overheerlijke recepten.

Lees de tips over buiten eten