8 handige tips voor duurzaam schoonmaken

Wij Hollanders zijn een poetsgraag volkje. Bij de meeste huishoudens puilt de kelderkast dan ook uit van de schoonmaakmiddelen. Met een paar kleine aanpassingen kan dit op een ecologische en milieuvriendelijke manier. Wil je weten hoe? Bekijk onze 8 handige tips!

  • Weg met die agressieve schoonmaakmiddelen
  • Koop duurzame schoonmaakmiddelen
  • Haal soda en azijn in huis
  • Gebruik niet te veel warm water
  • Hou je aan de dosering
  • Gebruik geen wegwerpproducten
  • Gooi schoonmaakmiddelen niet overal weg
  • Gebruik microvezeldoekjes

1. Weg met die agressieve schoonmaakmiddelen

De eerste stap richting duurzaam schoonmaken is het vermijden van agressieve schoonmaakmiddelen. Nu horen wij je denken: wat zijn agressieve schoonmaakmiddelen? Als er chloor in het schoonmaakmiddel zit, kan je het beter laten staan.

 

2. Koop duurzame schoonmaakmiddelen

Goed, nu gebruiken we geen schoonmaakmiddelen meer met chloor. Maar welke dan wel? In het begin is het soms even zoeken naar de juiste producten, maar bij Albert Heijn hebben we een breed assortiment aan duurzame schoonmaakmiddelen zoals bijv. Seepje en Marcel's Green Soap. Ontdek ook ons eco-assoriment.

3. Haal soda en azijn in huis

Misschien heb je ze al in je keukenkastje staan, maar soda en azijn zijn superhero’s als het gaat om schoonmaken. Soda heeft een hoge pH-waarde an kan daardoor vuil en vet oplossen. Azijn is zuur dus heeft juist een lage pH-waarde, waardoor het helpt bij het oplossen van kalkaanslag en vuil. Weten wat je allemaal kan schoonmaken met azijn en soda? En wat het verschil is tussen soda en baking soda? In de 6 schoonmaakhacks voor in je huis vertellen je er alles over.

 

4. Gebruik niet te veel warm water

Gebruik minder water bij het schoonmaken door het water uit te zetten terwijl je schrobt of door een emmer met water te gebruiken in plaats van de kraan.

5. Hou je aan de dosering

Klinkt simpel? Is het ook! Toch gebruiken we vaak meer schoonmaakmiddel dan nodig is. Dit is niet alleen verspilling, maar het geeft vaak ook streepvorming en plakkerigheid. Straks moet je nóg een keer schoonmaken. Zonde!

 

6. Gebruik geen wegwerpproducten

Gebruik zo min mogelijk wegwerpproducten zoals papieren handdoeken en wegwerpdoekjes. Kies in plaats daarvan voor herbruikbare doeken en sponzen.

7. Gooi schoonmaakmiddelen niet overal weg

Veel schoonmaakmiddelen bevatten fosfaten, ammoniak, chloor en andere chemicaliën, die giftig kunnen zijn voor planten en dieren in de omgeving. Gebruik dus óf alleen duurzame schoonmaakmiddelen, of zoek eerst op waar je ze weg mag gooien.

 

8. Gebruik microvezeldoekjes

Microvezeldoekjes zijn dan wel geen natuurlijk product, maar er zitten veel voordelen aan waardoor ze tóch duurzamer zijn dan andere schoonmaakdoekjes. Ze gaan lang en vaak mee, je kan met weinig schoonmaakmiddel snel en grondig schoonmaken én ze zijn zowel nat als droog te gebruiken. Heel veelzijdig voor het duurzaam schoonmaken dus!

Meer lezen?

10x schoonmaakhacks voor in huis

Het hele huis schoon en fris. Wij helpen je op weg met het schoonmaken van de wasmachine, oven, inductieplaat, afzuigkap, stoffen bank en tapijt!

Lees de 10 schoonmaakhacks
Schoonmaaksop

Alles over baking soda

Je hebt dit witte goedje vast wel eens in de kast zien staan: baking soda. Maar wat is het eigenlijk en wat kun je er precies mee? We leggen het uit!

Meer over baking soda
Baking soda