Herfst op z’n lekkerst

​​​​​​Ondanks het sombere weer is de herfst een kleurrijk seizoen. De kleuren van de bomen veranderen langzaam en in de keuken maken we plaats voor rijkgevulde soepen en overheerlijke stoofpotjes.

Geen herfst zonder pompoen

Deze herfstheld is niet alleen multi-inzetbaar in de keuken, maar is ook een bron van vitamine C. Vitamine C zorgt mede voor een goede weerstand en draagt bij aan een vermindering van vermoeidheid. Daarnaast is de pompoen rijk aan vezels. De pompoen is familie van de komkommer en meloen. Deze grote, bolronde vrucht heeft een stevige, harde schil en oranje vruchtvlees met grote platte zaden. Pompoen wordt al meer dan 10.000 jaar gegeten, maar was tot voor kort in Nederland niet zo bekend. Maar in Amerika kennen ze tal van gerechten met pompoen, waarbij de zoete pompoentaart op Thanksgiving misschien wel het bekendste gerecht is.

Het schillen en snijden van een pompoen

Nederlandse appels en peren op hun lekkerst

De herfst is de oogsttijd van Nederlandse appels en peren, Denk aan de Elstar. Deze appel is de populairste appel in Nederland. Hij heeft een rode blos en een geelgroene ondergrond. Elstar-appels, maar ook conference-peren, komen het hele jaar uit Nederland. Tijdens de teelt wordt weinig grond en water gebruikt. Ook komen weinig broeikasgassen vrij en leggen fruitbomen op hun beurt CO 2 vast. Bovendien zorgen boomgaarden tijdens de bloei voor voeding en schuilplaatsen voor insecten.

Meer lezen?

Lentegroente en -fruit

Lees meer over de groente- en fruitsoorten uit de lente en hoe jij de lente in de keuken kan halen.

Lees meer over groente en fruit in de lente

Zomergroente en -fruit

Warme zomerdagen zijn in aantocht. De frisse zomergroente en –fruit geven verkoeling. Lees meer over welke groente en fruit in de zomer op hun lekkerst zijn.

Lees meer over groente en fruit in de zomer

Wintergroente en -fruit

Verwarm jezelf in de koudste tijd van het jaar. Met deze groentesoorten maak je de lekkerste soep, stamppot of ovenschotels.

Lees meer over groente en fruit in de winter