Herfstgroente en –fruit op een rij
Ondanks het sombere weer is de herfst een kleurrijk seizoen. De kleuren van de bomen veranderen langzaam en in de keuken maken we plaats voor rijkgevulde soepen en overheerlijke stoofpotjes. Lees alles over typische herfstgroenten en herfstfruit.
Typische herfstgroenten op een rij
De groenten die je het hele jaar door wel kan eten, is nu in het seizoen: de herfstgroenten. Typische groenten die je nu overal kan kopen voor een aantrekkelijke prijs zijn:
- Pompoenen
- Paddenstoelen
- Boerenkool
- Stoofpeertjes
- Pastinaak
- Knolselderij
Veel van de herfstgroenten, zoals pastinaak en knolselderij, zijn 'vergeten groenten'. Bekijk hier alle vergeten groenten en wat je er allemaal mee kan doen.
Pompoen: geen herfst zonder
Deze herfstheld is niet alleen multi-inzetbaar in de keuken, maar is ook een bron van vitamine C en rijk aan vezels. Deze grote, bolronde vrucht heeft een stevige, harde schil en oranje vruchtvlees met grote platte zaden. Pompoen wordt al meer dan 10.000 jaar gegeten, maar was tot voor kort in Nederland niet zo bekend. In Amerika kennen ze tal van gerechten met pompoen, waarbij de zoete pompoentaart op Thanksgiving misschien wel het bekendste gerecht is. We kennen veel soorten pompoenen, maar dit zijn de bekendste pompoensoorten.

Paddenstoelen
Paddenstoelen groeien heel snel, vooral bij warm en vochtig weer in de herfst. Wanneer het nat is buiten zuigen de paddenstoelen zich vol met vocht en schieten ze letterlijk als paddenstoelen uit de grond. Er bestaan in Nederland zo'n 5.000 soorten paddenstoelen. Maar pas op: sommigen zijn giftig, de paddenstoelen die je ziet in de supermarkt gelukkig niet.Welke paddenstoelensoorten zijn er?Shop paddenstoelen

Stoofperen
Voor een gerecht met stoofperen heb je een speciaal perenras nodig: de Gieser Wildeman-peer. Maak je ook gebruik van speciaal stoofperensuiker dan krijgen je peertjes een mooie rode kleur.Naar stoofperen recepten
Boerenkool: een echte superfood
Boerenkool is een groente die niet weg te denken is uit de Nederlandse keuken. De kool wordt alleen geoogst van september t/m maart en zit bomvol met vitamines en mineralen, daarom wordt hij ook wel beschouwd als een superfood.
Nog meer lekkere groente in de herfst
Zet de herfst op tafel

Typische herfstfruit op een rij
Ben je opzoek naar de lekkerste appels en peren? Dan is de herfst het perfecte seizoen om ze te eten. Het fruit is van Nederlandse bodem en dat proef je.
Een greep van het typische herfstfruit op een rij:
- Appels
- Peren
- Druiven
- Bramen
- Frambozen
- Vijgen

Appels
In Nederland verbouwen we verschillende appelsoorten zoals de Elstar, Jonagold en de Junami appels. Als je niet te veel appels eet zijn ze gezond, want de bevatten naast suiker ook veel water en vitamines.Naar alle appelsPeren
Peren zijn verwand aan appels en groeien ook vanuit bevrucht bloesem. Meestal kan je peren het beste oogsten in de maanden september en oktober.
Je hebt een aantal soorten peren, zoals handperen en stoofperen.

Druiven
Druiven zijn het hele jaar rond te verkrijgen, maar zijn op hun best tussen eind augustus en oktober. Er zijn veel verschillende druivenrassen. Rood, wit, met en zonder pit en speciale wijndruiven.Vijgen
Nog een herfstfavoriet: vijgen! Vijgen zijn er in verschillende kleuren en lekker zoet van smaak. Vijgen zijn heerlijk om zo los te eten - met schil en al - maar ook erg lekker in de yoghurt, in een taart of quiche. De meeste vijgen komen uit Zuid-Europa, maar je kan zelf ook een vijgenboom in je tuin zetten. Zet hem dan wel op een beschutte plek!
De lekkerste vijgen
Meer herfstfruit
Fruitige herfstrecepten
Meer lezen?
Lentegroente en -fruit
Lees meer over de groente- en fruitsoorten uit de lente en hoe jij de lente in de keuken kan halen.
Zomergroente en -fruit
Warme zomerdagen zijn in aantocht. De frisse zomergroente en –fruit geven verkoeling. Lees meer over welke groente en fruit in de zomer op hun lekkerst zijn.
Wintergroente en -fruit
Verwarm jezelf in de koudste tijd van het jaar. Met deze groentesoorten maak je de lekkerste soep, stamppot of ovenschotels.