Fruit recepten
Fruit recepten

Fruit recepten

Fruit, daar zijn we dol op! Niet alleen bevat fruit veel gezonde stoffen, zoals vezels, mineralen, vitamines en antioxidanten; je kunt er ook nog eens volop mee variëren. Heerlijk zo uit de hand of in (fruit)salades en sapjes.

Gegrilde druiven met mozzarella en pistache

Gegrilde druiven met mozzarella en pistache

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd fijn. Leg de druiven aan de tros in de ovenschaal. Besprenkel met de olie, de suiker en balsamicoazijn. Bestrooi met de rozemarijn, schep met je handen om en rooster ca. 15 min. in de oven.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 3-5 min. op middelhoog vuur. Schep op een bord en laat 5 min. afkoelen. Hak de noten grof. Laat ondertussen de mozzarella uitlekken.
  3. Leg de mozzarella in het midden van een groot bord en snijd kruislings in, maar niet helemaal door. Haal de druiven uit de oven en drapeer de tros om de mozzarella heen. Schenk wat van de vrijgekomen sappen van de druiven over de mozzarella en bestrooi met de gehakte pistachenoten. Besprenkel met de rest van de olijfolie en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel zeezoutvlokken.
Is fruit goed voor je weerstand?

Is fruit goed voor je weerstand?

Je weerstand blijft zo hoog mogelijk als je gezond eet, genoeg slaapt en regelmatig beweegt. Vitamine C draagt ook bij aan een goede weerstand. Vitamine C zit onder andere in fruit. Als je dagelijks 2 stuks fruit en 250 gram groente eet, krijg je voldoende Vitamine C binnen.

Mag ik onbeperkt fruit eten?

De Gezondheidsraad raadt aan minimaal twee stuks fruit per dag te eten, dus meer mag. Fruit bevat veel gezonde stoffen, zoals vezels, mineralen en vitaminen. Probeer en varieer, want elke soort bevat andere voedingsstoffen. In plaats van groente extra fruit eten, is geen optie. Groente bevat andere voedingsstoffen dan fruit. Het advies is daarom om behalve twee stuks fruit ook elke dag 250 gram groente te eten.

Mag ik onbeperkt fruit eten?
Is gedroogd fruit net zo gezond als vers fruit?

Is gedroogd fruit net zo gezond als vers fruit?

Nee, want in gedroogd fruit zit meer suiker. Per 100 gram gedroogd fruit is dat 45 tot 75 gram. Bij vers fruit is dat maar 5 tot 15 gram. In vers fruit zit bovendien meer vitamine C. De vezels blijven wel behouden als fruit wordt gedroogd. Het advies is om maximaal één handje gedroogd fruit per dag te eten.

Is diepvriesfruit minder gezond dan vers fruit?

Nee, ingevroren fruit wordt geplukt op het moment dat het rijp is en daarna zo snel mogelijk gewassen, gesneden, verpakt en ingevroren. Tijdens dat proces én in de vriezer behoudt het fruit zijn voedingsstoffen.

Is diepvriesfruit minder gezond dan vers fruit?