Jackfruit

Hij is in Nederland nog redelijk onbekend, maar wel een hit onder vega’s en vegans: jackfruit. Vanwege de vlezige structuur en omdat jackfruit makkelijk smaken opneemt, is deze vrucht een fantastische vegetarische keuze.

Wat is jackfruit?

Jackfruit is een grote, lichtgroene en beetje stekelige vrucht die van oorsprong uit India komt en tot wel 40 kilo kan wegen. Tegenwoordig groeit-ie overal in Azië, Oost-Afrika en Latijns-Amerika. Je kunt jackfruit op twee manieren eten: jong en groen of rijp en geel. De jonge groene variant vind je in de supermarkt bij de conserven in blik. Gebruik je jackfruit als vegetarische keuze? Omdat jackfruit (in tegenstelling tot andere vegetarische keuzes) weinig eiwit bevat, is het belangrijk om een andere eiwitbron aan je maaltijd toe te voegen.

Hoe varieer je met Jackfruit?

Jackfruit neemt makkelijk smaken op, waardoor je de vrucht met specerijen en kruiden in diverse wereldkeukens als vegetarische keuze kunt gebruiken: van Indonesische rendang tot Mexicaanse taco’s. Vanwege de vlezige structuur kun je de vrucht ook met een vork uit elkaar trekken en verwerken in gerechten zoals pulled jackfruit of kroketten. Giet jackfruit voor gebruik altijd eerst af in een vergiet (bewaar het vocht als je niet alles gebruikt) en spoel af met koud water.

Jackfruit: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Jackfruit kun je onbereid ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Bewaar de stukjes vrucht niet in het blikje, maar in een afgesloten bakje in opgevangen vocht. Je kunt jackfruit ook invriezen: in de vriezer is het maximaal 3 maanden houdbaar. Als je het vervolgens ontdooit, is het wel wat zachter. Bewaar ook bereide jackfruit ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast of 3 maanden in de vriezer. Laat het de avond voor gebruik alvast ontdooien in de koelkast. Warm jackfruit weer op in een koekenpan met een scheutje water.

Jackfruit recepten

Taco's met vegan pulled jackfruit
Taco's met vegan pulled jackfruit

Taco's met vegan pulled jackfruit

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 1 limoen
 • 300 g biologische gesneden rodekool
 • 3 el arachideolie
 • 1.1 kg Fairtrade Original Young Jackfruit in blik
 • 150 ml American smokey barbecuesaus
 • 1 komkommer
 • 7.5 g verse koriander
 • 4 el vegan mayonaise
 • 2 el kraanwater
 • 8 gordita's
Zet producten op mijn lijst
 1. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Meng de rodekool met het limoenrasp, het limoensap en de helft van de olie. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
 2. Laat de stukjes jackfruit uitlekken en spoel ze af onder koud stromend water. Trek ze met je handen uit elkaar. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en bak de vruchtenstukjes met de barbecuesaus 5 min. op middelhoog vuur.
 3. Snijd ondertussen de komkommer in de lengte doormidden, verwijder met een theelepel de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in halve maantjes. Snijd de koriander grof en meng de mayonaise met het water.
 4. Verwarm de gordita’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de stukjes jackfruit, de koolsla en komkommer over de gordita’s. Bestrooi met de koriander en besprenkel met de mayonaisedressing.