vanaf maandag
Meloen
Meloenen zijn er in vele soorten en maten. Galia, Cantaloupe, piel de sapo, honingmeloen en uiteraard de watermeloen zijn de bekendste. Met meloen maak je de meest frisse salades, maar ook de klassieke combinatie met rauwe ham mag niet ontbreken.
Meloen: groente of fruit?
We eten meloen voornamelijk als fris zomerfruit, maar aangezien de meloen familie is van de komkommer en de pompoen, is het eigenlijk geen fruit maar groente. We noemen dit ook wel een vruchtgroente, hetzelfde geld ook voor bijv. de tomaat en aubergine. Proef je verder niks van natuurlijk!
Welke soorten meloen zijn er?
Er zijn wereldwijd maar liefst 70 meloensoorten! We gaan niet alle 70 soorten voor je opnoemen maar de vijf bekendste zijn:
- De galia meloen is een kruising tussen een cantaloupe en een suikermeloen en smaakt kruidig-zoet.
De suiker meloen, ook wel de honing meloen genoemd heeft een zoete smaak en is lekker te combineren met parmaham.
De oogmeloen is vernoemd naar Ogen, een plek in Israël waar deze meloen voor het eerst werd geteeld, en is heel sappig en zoet van smaak.
De Piel de sapo is ook een favoriet met zijn zoete en frisse smaak. Lekker in een salade of smoothie.
De watermeloen is bij iedereen bekend, deze zomerfavoriet bestaat voor maarliefst 95% uit water!
Hoe bewaar je een meloen?
Meloenen worden over het algemeen gewoon buiten de koeling bewaard. Als een meloen al erg rijp is, is het wel mogelijk om deze in de koelkast te bewaren. Wanneer je meloenstukjes overhebt of in een salade hebt verwerkt, bewaar je deze ook in de koelkast. Wist je trouwens dat je de meeste meloensoorten ook kan invriezen? Zo blijft de meloen tot wel 12 maanden houdbaar.
Wanneer is een meloen rijp?
Een meloen hoort stevig aan te voelen, dus vrij van beurse plekken. Ruikt een meloen al zoet? Dan is de meloen waarschijnlijk rijp en daardoor klaar om van te genieten. Een onrijpe meloen kan je altijd even laten narijpen, dit doe je door de meloen buiten de koelkast te bewaren.
Hoe varieer je met meloen?
Veel water en ook nog eens vitamines C; dat maakt de meloen een regelrechte zomerhit. Je kunt ‘m uit het vuistje eten, door een salade doen bij de BBQ of er een lekkere smoothie mee maken. Ook lekker: waterijsjes of ijsklontjes van meloen.
Watermeloenpizza
- Snijd van de boven- en onderkant van de watermeloen 5 cm af. Zet de vrucht op een snijkant en snijd ’m overdwars in 4 ronde plakken van 3 cm dik. Leg elke plak op een groot bord of een schaal en snijd in 6 punten.
- Schil de kiwi’s en snijd in dunne plakjes. Halveer de nectarines, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in partjes. Pers de halve citroen uit. Snijd de bananen in plakjes en besprenkel met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan.
- Leg op elke watermeloenpunt een plakje kiwi, een partje nectarine, een plakje banaan en een paar blauwe bessen.
Direct aan de slag
Meer inspiratie voor fruit
Zomers genieten