IJs maken
IJs maken

IJs maken

Heerlijk als dessert: zelfgemaakt ijs. Maak indruk met een luxe ijstaart of een bolletje sorbetijs. Wij smelten ervan!

IJs recepten

Stap-voor-stap vanilleroomijs maken
Stap-voor-stap vanilleroomijs maken

Stap-voor-stap vanilleroomijs maken

Ingrediënten

4 personen

1

vanillestokje

250 ml

verse slagroom

4

middelgrote eieren

150 g

witte basterdsuiker

250 ml

volle melk

Dit heb je nodig

  • ijsmachine

  1. vanillestokje opensnijden en met mespunt merg eruit schrapen, zodat er geen deeltjes van vanillepeul loskomen.
  2. Klop in een kom de slagroom met een mixer half stijf. Splits de eieren (eiwit wordt niet gebruikt). Klop in een andere kom de eierdooiers met de basterdsuiker met een mixer tot een dikke, bleekgele crème. Roer het vanillemerg erdoor.
  3. Schenk geleidelijk, al kloppend, de melk bij het dooiermengsel. Schep de lobbige slagroom erdoor en roer tot er een homogeen mengsel ontstaat.
  4. Klem het motordeel in de deksel van de ijsmachine. Neem de koelbak uit de diepvries en leg in de ijsmachine. Zet de roerder op de koelbak en klik de deksel vast. Schakel de machine in op stand voor compact ijs.
  5. Schenk het mengsel via de vulopening in de kom en laat in 40-50 min. tot smeuïg ijs draaien. Voeg na 30 min., als het ijs stevig is, eventuele smaakvariaties toe via de vulopening.
  6. Schep het ijs met een spatel in een schone diepvriesdoos indien het ijs niet direct gegeten wordt. Bewaar tot gebruik (max. 1 week) in de diepvries. Neem het ijs uit de diepvries en laat in de koelkast in 15-20 min. of op het aanrecht in 5-10 min. op goede temperatuur komen. Dompel een ijsboltang in een kom met warm water, schud droog en schep mooie gladde bollen van het ijs.