Clafoutis
Clafoutis

Clafoutis

Clafoutis is een nagerecht uit de Franse keuken en wordt traditioneel gemaakt van kersen mét pit die worden overgoten met een beslag van eieren, melk, bloem en suiker. Het is ook mogelijk om een hartige variant van clafoutis te maken, bijvoorbeeld met tomaat, ui en champignons.

Kersenclafoutis maken

Kersenclafoutis maken

  1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur onder regelmatig roeren. Vet de taartvorm in met wat extra (niet gesmolten) boter.
  2. Ontpit eventueel de kersen en verdeel ze over de taartvorm. Zeef de bloem in een kom en meng het zout en de suiker erdoor. Klop de eieren erdoor, gevolgd door de melk en gesmolten boter, tot er geen klontjes meer zijn.
  3. Schenk het beslag over de kersen. Bak de clafoutis in het midden van de oven in ca. 30 min. gaar en goudbruin. Haal de vorm uit de oven en bestrooi de clafoutis met de poedersuiker. Serveer warm.
Hoe maak je clafoutis?

Hoe maak je clafoutis?

Clafoutis: hoe moeilijk het misschien ook klinkt, dit Franse gebak is een fluitje van een cent! Allereerst verdeel je de kersen over een taartvorm, dan maak je het beslag en giet je dat over de kersen heen. Vervolgens zet je ’m in de oven en bak je de clafoutis in het midden van de oven in ca. 30 min. gaar en goudgeel. Het liefst serveer je clafoutis warm, maar koud is-ie ook heerlijk. Bon appétit!

Welk fruit gebruik je in clafoutis?

Klassiek wordt clafoutis gemaakt van kersen mét pit. Doordat de kersen dan minder vocht verliezen tijdens het bakken, blijft de clafoutis steviger. Maar je kunt ’m ook goed maken met ontpitte kersen. Geen fan van kersen? Je kunt clafoutis met verschillende soorten fruit maken. Je kunt ook kiezen voor perziken, pruimen, frambozen, aardbeien, vijgen, abrikozen of bramen. Officieel het het dan geen clafoutis meer, maar flaugnarde.

Welk fruit gebruik je in clafoutis?
Kun je clafoutis van tevoren maken?

Kun je clafoutis van tevoren maken?

Een goede voorbereiding is het halve werk. En ja, je kunt het beslag voor de clafoutis prima een dag van tevoren maken. Houd het beslag en het fruit dan wel apart totdat je de clafoutis gaat afbakken. Nadat je de clafoutis hebt afgebakken, kun je ’m 1 tot 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.