Perentaart
Perentaart

Perentaart

Peren hebben een zoete, kruidige smaak die extra naar voren komt in baksels met specerijen en chocolade. Daarnaast combineren peren erg goed met hartig, zoals blauwaderkaas. Zo is met de gebakken peren zitten geen enkel probleem!

Perentaart recepten

Perentaart maken
Perentaart maken

Perentaart maken

Ingrediënten

voor 10 porties
  • 100 g amandelschaafsel
  • 200 g ongezouten roomboter
  • 200 g tarwebloem
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 3 middelgrote eieren
  • 1 citroen
  • 5 Conference peren
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • staafmixer of keukenmachine
  • taartvorm (Ø 28 cm)
  1. Maal het amandelschaafsel fijn in de keukenmachine of met de staafmixer. Snijd de helft van de boter in blokjes. Kneed de bloem, de helft van de basterdsuiker en de in blokjes gesneden boter tot een kruimelig geheel. Splits 2/3 van de eieren. Kneed de dooiers door het bloemmengsel tot het een soepel deeg is (de eiwitten worden verder niet gebruikt). Leg het deeg in plasticfolie 30 min. in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C. Pers de citroen uit. Smelt de rest van de boter en roer dit door de rest van de suiker, fijngemalen amandelen en het citroensap. Klop hier de rest van de eieren doorheen. Schil de peer, halveer en verwijder het klokhuis.
  3. Vet de taartvorm in. Neem het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een plak die iets groter is dan de taartvorm. Bekleed de vorm met het deeg. Verdeel de peren in cirkelvorm over de bodem en verspreid het amandelmengsel zo gelijkmatig mogelijk tussen de peren. Bak de taart in de oven op een rooster in ca. 45 min. gaar.
Hoe bak je een perentaart?
Hoe bak je een perentaart?

Hoe bak je een perentaart?

Als je een perentaart gaat bakken, kies je eerst het type taart dat je wilt maken. Een taart met een bodem van zanddeeg, een perencake of een taart met een bodem van koekjes. Of je gaat voor een tarte tatin: een omgekeerd taartje. Hiervoor kun je het beste bladerdeeg gebruiken. Conference peren zijn erg geschikt om mee te bakken: die zijn zoet en blijven mooi stevig bij verhitting. Gekookte stoofpeertjes doen het geweldig als decoratie van taarten.

Is perentaart gezond?

Peren staan in de Schijf van Vijf en zijn dus een gezonde keuze. Maar voor het bakken van een perentaart moet je suiker toevoegen, waardoor een perentaart niet gezond is. Een ander, gezond toetje met peer maken? Probeer dan eens deze glaasjes met yoghurt, peer en granaatappel.

Is perentaart gezond?
Is perentaart gezond?
Perentaart: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Perentaart: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Perentaart: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Perentaart kun je goed afgedekt 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt perentaart ook goed invriezen: in een luchtdichte zak of bak is hij in de vriezer 3 maanden houdbaar. Haal de taart de avond voor gebruik uit de vriezer en laat op kamertemperatuur ontdooien. Je kunt ’m nog even opwarmen: ca. 8 tot 10 minuten (afhankelijk van de grootte van het stuk) op 180 °C.