Meng 125 g boter in een ruime kom met 125 g suiker en de helft van het zout. Klop 1 ei los in een kom, roer de helft door het boter-suikermengsel. Voeg de bloem toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een plak iets groter dan de taartvorm. Vet de taartvorm in met boter en bekleed de vorm met het deeg, snijd de randen bij. Zet het deeg 45 min. in de koelkast.
Schil ondertussen de peren, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Breng de peren met 400 ml water, 100 g suiker, het vanillemerg en -stokje aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en laat 10 min. op laag vuur koken.
Roer ondertussen de rest van de boter en de rest van de suiker door elkaar met een houten lepel. Voeg het amandelmeel, het halve losgeklopte ei, het tweede ei en de rest van het zout toe.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Haal de peren uit het vocht en snijd de kwarten in de lengte in 3 dunne plakjes.
Verdeel de amandelspijs over de taartbodem en de plakjes peer mooi daarover. Bak de perentaart in 40-50 min. goudbruin en gaar.
Haal de taart uit de oven en laat 10 min. afkoelen op een rek. Verwijder de vorm en laat verder afkoelen.
Verwarm ondertussen de abrikozenjam met de rest van het water (2 el) in een steelpan. Bestrijk de peren met de jam.
Perentaart
Herfst? Perentaart! De oogst en het seizoen vallen samen, dus dat vieren we met dit mooie baksel van peer en amandel.
- resttipMet de overgebleven eiwitten kun je ook schuimpjes of meringue maken. Je vindt hier alle meringue-recepten.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Eieren splitsen
Instructievideo - 00:36 min.
Gerelateerde recepten
Perentaart
Herfst? Perentaart! De oogst en het seizoen vallen samen, dus dat vieren we met dit mooie baksel van peer en amandel.

12 personen
395 kcal
50 min. bereiden
50 min. oventijd
Aan de slag
Meng 125 g boter in een ruime kom met 125 g suiker en de helft van het zout. Klop 1 ei los in een kom, roer de helft door het boter-suikermengsel. Voeg de bloem toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een plak iets groter dan de taartvorm. Vet de taartvorm in met boter en bekleed de vorm met het deeg, snijd de randen bij. Zet het deeg 45 min. in de koelkast.
Schil ondertussen de peren, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Breng de peren met 400 ml water, 100 g suiker, het vanillemerg en -stokje aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en laat 10 min. op laag vuur koken.
Roer ondertussen de rest van de boter en de rest van de suiker door elkaar met een houten lepel. Voeg het amandelmeel, het halve losgeklopte ei, het tweede ei en de rest van het zout toe.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Haal de peren uit het vocht en snijd de kwarten in de lengte in 3 dunne plakjes.
Verdeel de amandelspijs over de taartbodem en de plakjes peer mooi daarover. Bak de perentaart in 40-50 min. goudbruin en gaar.
Haal de taart uit de oven en laat 10 min. afkoelen op een rek. Verwijder de vorm en laat verder afkoelen.
Verwarm ondertussen de abrikozenjam met de rest van het water (2 el) in een steelpan. Bestrijk de peren met de jam.
resttip:Met de overgebleven eiwitten kun je ook schuimpjes of meringue maken. Je vindt hier alle meringue-recepten (https://www.ah.nl/allerhande/recepten/meringue).
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 12 personen)
215 g ongezouten roomboter
315 g fijne kristalsuiker
1 tl zout
2 middelgrote scharreleieren
225 g tarwebloem
4 Conference peren
1 vanillestokje
400 ml water
90 g amandelmeel
2 el abrikozenjam
400 ml water
Dit heb je nodig
lage taartvorm met losse bodem (Ø 28 cm)