Crème brûlée
Crème brûlée

Crème brûlée

Fluweelzachte vanilleroom ‘verstopt’ onder een krokant laagje: crème brûlée is de perfecte afsluiter van een heerlijk diner. Ga je voor lekker traditioneel met vanille of voor een vegan twist?

Crème brûlée maken

Crème brûlée maken

Ingrediënten

4 personen

1

vanillestokje

500 ml

verse slagroom

4

middelgrote eieren

120 g

fijne kristalsuiker

Dit heb je nodig

  • ovenschaal of braadslee

  • vershoudfolie

  • crème-brûléebrander

  1. Verwarm de oven voor op 135 °C. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng de slagroom met het vanillestokje en -merg aan de kook. Laat op laag vuur 5 min. trekken. Verwijder het vanillestokje.
  2. Splits ondertussen de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Klop de eidooiers in een kom met 70 g suiker (per 4 personen) en een snufje zout.
  3. Breng de room op middelhoog vuur weer tegen de kook aan. Schenk de hete room geleidelijk door het eimengsel en roer goed tot je een wat dikkere custard hebt. Giet de warme custard door een zeef boven een maatbeker en vervolgens in de schaaltjes.
  4. Zet de schaaltjes in de braadslee en plaats in het midden van de oven. Vul de braadslee tot halverwege de rand van de schaaltjes voorzichtig met heet water en laat de custard in de oven in ca. 35 min. gaar worden. De custard is gaar als de bovenkant gestold, maar de crème in het midden nog een beetje wiebelig is. Hij mag zeker niet vloeibaar zijn; verleng eventueel de baktijd tot de juiste gaarheid bereikt is. Haal de schaaltjes uit het waterbad en laat op een rooster 30 min. afkoelen.
  5. Dek de schaaltjes af met vershoudfolie en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Verdeel vlak voor het serveren de rest van de suiker erover en karamelliseer de suiker met de crème-brûléebrander.
Wat is crème brûlée?

Wat is crème brûlée?

Crème brûlée – letterlijk ‘gebrande room’ – is een populair dessert dat bestaat uit een custardbasis met daaroverheen een gekaramelliseerd laagje suiker. De custard van de traditionele crème brûlée bestaat uit room, suiker en eieren en wordt op smaak gebracht met vanille. Naast vanille kan de crème brûlée ook op smaak gebracht worden met chocolade, koffie of fruit. Goed nieuws: je kunt van crème brûlée ook een vegan-variant maken! Vervang de room en eieren bijvoorbeeld door amandelmelk en agar agar (plantaardig geleermiddel).

Waar komt crème brûlée vandaan?

Waar crème brûlée precies vandaan komt, is onbekend. Zowel de Spanjaarden als de Fransen en de Engelsen claimen namelijk de herkomst van dit toetje. In Spanje was de crème brûlée sinds de 18e eeuw al bekend onder de naam crema catalana. Volgens de Engelsen werd hun crème brûlee – de burnt cream – al in de 17e eeuw geserveerd. Maar crème brûlée werd pas echt op de kaart gezet in Frankrijk in de 19e eeuw, waardoor de populariteit van het toetje toenam en het onlosmakelijk aan dit land verbonden werd.

Waar komt crème brûlée vandaan?
Crème brûlée warm of koud serveren?

Crème brûlée warm of koud serveren?

Crème brûlée wordt traditioneel koud geserveerd. Hierbij is het belangrijk dat het custardmengsel koud is – laat de crème brûlée na bereiding dus minimaal 2 uur in de koelkast staan – en het suikerlaagje warm. Gebruik bijvoorbeeld een crème brûlée-brander om de suikerlaag te karamelliseren net voordat je het toetje serveert. Let op dat de suiker niet aanbrandt. Door een crème brûlée-brander te gebruiken, zorg je ervoor dat alleen het suikerlaagje warm wordt en het custardmengsel koud blijft.

Hoe maak je crème brûlée zonder brander?

Crème brûlée kan ook zonder brander bereid worden: de ovengrill is een prima alternatief. Laat de crème brûlée-schaaltjes afkoelen tot kamertemperatuur, dek ze af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast. Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Neem de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi ze met basterdsuiker. Zet ze vervolgens vlak onder het grillelement, totdat de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Let op: blijf er nu wel bij staan, want de crème brûlée kan heel snel klaar zijn!

Hoe maak je crème brûlée zonder brander?