Pavlova
Pavlova

Pavlova

Knapperig vanbuiten en sticky vanbinnen: met pavlova zet je een feestelijk schuimtoetje op tafel! Romig door de slagroom, barstensvol fruit en rijk aan kleur. Bijna zonde om dit pronkstuk op te eten…

Pavlova met double choco

Pavlova met double choco

Ingrediënten

6 personen

4

middelgrote eieren

150 g

witte basterdsuiker

2 tl

maizena

½ tl

vanille-extract

1 el

citroensap

450 g

Mona Oops! double choco

225

verse frambozen

150 g

verse bramen

1 el

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  2. Splits de eieren. De eidooiers worden niet gebruikt. Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf met een mixer. Voeg de basterdsuiker geleidelijk toe en klop tot de eiwitten pieken vormen. Spatel de maizena, het vanille-extract, het citroensap en een mespunt zout erdoor.
  3. Schep het eiwit in een cirkel van Ø 30 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pavlova ca. 1 uur net onder het midden van de oven. Zet de oven uit en laat de pavlova nog 1 uur in de oven staan. Haal uit de oven en laat verder aŒfkoelen.
  4. Leg de pavlova op een grote schaal en schep de double choco erop. Verdeel de frambozen en bramen erover en bestrooi met de poedersuiker.
Wat is pavlova?

Wat is pavlova?

Pavlova is een dessert gemaakt van meringue en wordt traditioneel geserveerd met een topping van slagroom en vers fruit, zoals bosvruchten, aardbeien en frambozen. Pavlova is lekker knapperig vanbuiten en zacht en sticky vanbinnen.

Waar komt pavlova vandaan?

Pavlova is vernoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova. Het dessert zou gemaakt zijn ter ere van de danseres, na afloop van haar tournee door Australië en Nieuw-Zeeland in 1920. De inwoners van zowel Australië als Nieuw-Zeeland betwisten nog steeds wie er verantwoordelijk is voor de uitvinding. De taart wordt in beide landen beschouwd als nationaal pronkstuk en wordt vooral tijdens de feestdagen veel geserveerd.

Waar komt pavlova vandaan?
Wat is het verschil tussen pavlova en meringue?

Wat is het verschil tussen pavlova en meringue?

Voor het maken van pavlova wordt maizena toegevoegd aan de meringue-basis. Door de maizena krijgt pavlova een knapperige, krokante buitenkant en een zachte, vochtige binnenkant. Meringue is zowel vanbuiten als vanbinnen droog en stevig en hierdoor minder kwetsbaar dan pavlova. Maar het grootste verschil is toch wel de topping: pavlova wordt traditioneel geserveerd als een taart met een topping van slagroom en vers fruit, terwijl meringue slechts uit gedroogd schuim bestaat.

Hoe bewaar je pavlova?

Als je pavlova een dag van tevoren maakt, kun je de schuimtaart in de oven bewaren. Zo blijft de pavlova lekker krokant vanbuiten en sticky vanbinnen. Voeg de toppings kort voor het serveren toe. Mocht je al van tevoren weten dat de pavlova te groot is om in één keer op te eten, dan kun je het beste de slagroom en het fruit apart bewaren, zodat de bodem niet zompig wordt. Wil je de pavlova na het serveren bewaren? Dat kan maximaal 3 dagen afgedekt in de koelkast. Verse pavlova is echter het lekkerst: in de koelkast verliest-ie z’n krokante structuur.

Hoe bewaar je pavlova?