bewaar
Tarte Tatin
Tarte Tatin
bewaar

Tarte Tatin

Een appeltaart op z'n kop, deze tarte tatin wil je zelf ook maken! Extra lekker door de karamel die over de appels gaat.

20 min. bereiden
35 min. oventijd
1 uur 10 min. wachten
185waarderingen

Ingrediënten

8 porties

150 g

tarwebloem

100 g

ongezouten roomboter

1 mespunt

zout

225 g

kristalsuiker

3 el

ijskoud water

800 g

Elstar appels

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

  • ovenbestendige koekenpan

  • deegroller

Een appeltaart op z'n kop, deze tarte tatin wil je zelf ook maken! Extra lekker door de karamel die over de appels gaat.

Aan de slag

1

Zeef de bloem boven een kom. Leg de koude boter in de bloem en snijd kruislings met 2 messen in kleine blokjes. Voeg het zout, ⅓ van de suiker en het ijskoude water toe. Kneed met koele handen tot een stevig deeg. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.

2

Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Verhit de rest van de suiker in de koekenpan op middelhoog tot hoog vuur 5-6 min. tot het mengsel begint te karamelliseren. Roer niet, maar schud de koekenpan eventueel heen en weer om de suiker gelijkmatig te laten karamelliseren. Zet het vuur uit. Verdeel de appel over de karamel in de pan met de bolle kant naar beneden (pas op voor de hete karamel!). Als je geen ovenbestendige pan hebt, maak je de karamel in een steelpan, giet je dit in een ovenschaal en leg je daarna de appel erop.

3

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem en rol de deegbal uit tot een lap die iets groter is dan de koekenpan. Voeg eventueel wat bloem toe als het deeg te plakkerig is.

4

Leg de deeglap over de appel in de pan en vouw aan de zijkant rondom de appel. Bak de taart in ca. 35. min. goudbruin en gaar. Haal de pan uit de oven en laat de tarte tatin in de vorm 5-10 min. afkoelen. Draai de pan voorzichtig om en stort de tarte tatin op een bord (groter dan de pan).

bereidingstip Je kunt de tarte tatin een dag van tevoren bereiden, maar bak hem nog niet af. Bewaar afgedekt in de koelkast. Laat op kamertemperatuur komen en bak in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.

Karamelliseren

Instructievideo - 01:36 min.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Tarte Tatin

Een appeltaart op z'n kop, deze tarte tatin wil je zelf ook maken! Extra lekker door de karamel die over de appels gaat.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig