Charlotte recepten
Charlotte recepten

Charlotte recepten

Een Frans nagerecht dat bestaat uit een pudding bedekt met fruit, oprolcake of koek: de charlotte. Wij maken ‘m het liefst met bavarois, vers fruit en lange vingers. Ook maken? Bekijk hieronder alle charlotte-recepten van Allerhande.

Frambozencharlotte

Frambozencharlotte

  1. Week de gelatine 5 min. in koud water. Prak ondertussen de helft van de frambozen met een vork tot puree. Verwarm 2 el frambozenpuree in een steelpan tegen de kook aan. Neem van het vuur. Knijp de gelatine uit, doe bij de warme puree en roer tot de gelatine is opgelost.
  2. Klop de slagroom stijf met de suiker. Spatel de yoghurt en alle frambozenpuree erdoor. Schep het mengsel in een kookpan. Bedek met lange vingers. Laat de charlotte minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  3. Stort de charlotte op een bord. Houd de pan eventueel 5 sec. in een bak heet water om hem makkelijk los te krijgen.
  4. Plak de rest van de lange vingers er rondom tegenaan. Strik het lint erom. Verdeel de rest van de frambozen erover en bestrooi met poedersuiker.
Wat komt de naam charlotte vandaan?

Wat komt de naam charlotte vandaan?

Wat een mooie naam voor een dessert, charlotte. Daar zit meer achter! Waar de naam precies uit voortvloeit weten we niet, maar er zijn twee theorieën. Zo zou de naam verwijzen naar de 19e-eeuwse Britse prinses Charlotte. Anderen beweren dat de term stamt uit de 15e eeuw en zou zijn afgeleid van het oud-Engelse woord 'charlyt', dat custardgerecht betekent.

Wat zijn een charlotte russe en charlotte royale?

De bekendste variant van de charlotte is de charlotte russe: dit is een romig nagerecht dat bestaat uit bavarois van room en vruchten die zijn bedenkt met lange vingers. Wij hebben heerlijke varianten met frambozen, mango en appel met crème fraîche. Wil je echt uitpakken? Vervang de lange vingers dan door oprolcake met jam, beter bekend als de charlotte royale. Je maakt het nagerecht in een charlottevorm: een hoog rond bakblik dat vaak gewelfde randen heeft.

Wat zijn een charlotte russe en charlotte royale?
Hoe maak je een charlotte?

Hoe maak je een charlotte?

Een charlotte maken is helemaal niet moeilijk. Je kunt hiervoor een aparte charlottevorm kopen, maar je kunt ook een springvorm gebruiken. De vulling van een charlotte maak je op basis van slagroom, Franse kwark of crème fraîche. De buitenkant bedek je met lange vingers of oprolcake. Wil je een feestelijk nagerecht maken? Top de charlotte dan af met rood fruit, mango, granaatappelpitjes of chocolade. Laat minimaal 3 tot 4 uur in de koelkast opstijven en serveer met een mooi lint eromheen