Verwarm de oven voor op 100 °C.
Zorg dat een kom en de garden van de mixer helemaal schoon en vetvrij zijn. Splits de eieren, het eigeel gebruik je niet. Je hebt in totaal 130 g eiwit nodig.
Klop de eiwitten in de droge, vetvrije kom met de mixer stijf. Voeg al kloppend geleidelijk 150 g suiker en de azijn toe tot het eiwit glanst en stevige pieken vormt. Wrijf een klein beetje eiwit tussen je vingers. Als je geen suikerkorrels meer voelt, is het goed. Zeef de maïzena boven de kom en spatel door het eiwit.
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en zet het vast met een beetje eiwitschuim, zodat het niet verschuift. Teken hier een cirkel op van Ø 25 cm. Verdeel het eiwit met een spatel binnen de cirkel.
Bak de pavlova in ca. 4 uur in het midden van de oven gaar. Zet daarna de oven uit en zet de deur op een kier. Laat de pavlova nog 1 uur in de oven afkoelen. Haal daarna uit de oven en laat nog 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.
Halveer de helft van de aardbeien. Schil en snijd de kiwi in halve plakjes. Halveer de passievruchten.
Klop de slagroom met de rest van de suiker en het vanille-extract stijf.
Verdeel de slagroom over het midden van de pavlova en lepel hier de inhoud van 3 passievruchten overheen. Verdeel alle aardbeien, de kiwiplakjes en de rest van de passievruchten erover.
Klassieke pavlova
Wil jij ook een keer een klassieke pavlova op tafel zetten? Met een luchtige doch chewy meringue, slagroom en kleurrijke topping van vers fruit zoals aardbeien, kiwi en passievrucht valt deze vast in de smaak!
- bereidingstipMaak de pavlova van tevoren. Hou de slagroom en het fruit apart en voeg dit pas vlak voor het serveren toe. Luchtdicht verpakt is de afgekoelde pavlova 2 dagen houdbaar.
- achtergrondinfoAustralië en Nieuw-Zeeland kibbelen al jaren over wie de pavlova heeft uitgevonden. Wij vinden het allemaal best. Wat we wél zeker weten, is dat dit luchtige dessert van meringue, room en fruit is vernoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova, die in 1920 door beide landen toerde.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Klassieke pavlova
Wil jij ook een keer een klassieke pavlova op tafel zetten? Met een luchtige doch chewy meringue, slagroom en kleurrijke topping van vers fruit zoals aardbeien, kiwi en passievrucht valt deze vast in de smaak!

nagerecht
8 personen
220 kcal
30 min. bereiden
2 uur wachten
4 uur oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 100 °C.
Zorg dat een kom en de garden van de mixer helemaal schoon en vetvrij zijn. Splits de eieren, het eigeel gebruik je niet. Je hebt in totaal 130 g eiwit nodig.
Klop de eiwitten in de droge, vetvrije kom met de mixer stijf. Voeg al kloppend geleidelijk 150 g suiker en de azijn toe tot het eiwit glanst en stevige pieken vormt. Wrijf een klein beetje eiwit tussen je vingers. Als je geen suikerkorrels meer voelt, is het goed. Zeef de maïzena boven de kom en spatel door het eiwit.
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en zet het vast met een beetje eiwitschuim, zodat het niet verschuift. Teken hier een cirkel op van Ø 25 cm. Verdeel het eiwit met een spatel binnen de cirkel.
Bak de pavlova in ca. 4 uur in het midden van de oven gaar. Zet daarna de oven uit en zet de deur op een kier. Laat de pavlova nog 1 uur in de oven afkoelen. Haal daarna uit de oven en laat nog 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.
Halveer de helft van de aardbeien. Schil en snijd de kiwi in halve plakjes. Halveer de passievruchten.
Klop de slagroom met de rest van de suiker en het vanille-extract stijf.
Verdeel de slagroom over het midden van de pavlova en lepel hier de inhoud van 3 passievruchten overheen. Verdeel alle aardbeien, de kiwiplakjes en de rest van de passievruchten erover.
bereidingstip:Maak de pavlova van tevoren. Hou de slagroom en het fruit apart en voeg dit pas vlak voor het serveren toe. Luchtdicht verpakt is de afgekoelde pavlova 2 dagen houdbaar.
achtergrondinfo:Australië en Nieuw-Zeeland kibbelen al jaren over wie de pavlova heeft uitgevonden. Wij vinden het allemaal best. Wat we wél zeker weten, is dat dit luchtige dessert van meringue, room en fruit is vernoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova, die in 1920 door beide landen toerde.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 8 personen)
4 middelgrote scharreleieren
180 g fijne kristalsuiker
1 tl natuurazijn
5 g maizena
250 g aardbeien
1 kiwi
4 passievruchten
250 ml verse slagroom
1 tl vanille-extract
Dit heb je nodig
bakpapier