bewaar
Crème brûlée
Crème brûlée
bewaar

Crème brûlée

De combinatie van krokante karamel en de romige custard... Wie wordt daar nu niet gelukkig van?

20 min. bereiden
35 min. oventijd
2 uur 30 min. wachten
8waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1

vanillestokje

500 ml

verse slagroom

4

middelgrote eieren

120 g

fijne kristalsuiker

Dit heb je nodig

  • ovenschaal of braadslee

  • vershoudfolie

  • crème-brûléebrander

De combinatie van krokante karamel en de romige custard... Wie wordt daar nu niet gelukkig van?

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 135 °C. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng de slagroom met het vanillestokje en -merg aan de kook. Laat op laag vuur 5 min. trekken. Verwijder het vanillestokje.

2

Splits ondertussen de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Klop de eidooiers in een kom met 70 g suiker (per 4 personen) en een snufje zout.

3

Breng de room op middelhoog vuur weer tegen de kook aan. Schenk de hete room geleidelijk door het eimengsel en roer goed tot je een wat dikkere custard hebt. Giet de warme custard door een zeef boven een maatbeker en vervolgens in de schaaltjes.

4

Zet de schaaltjes in de braadslee en plaats in het midden van de oven. Vul de braadslee tot halverwege de rand van de schaaltjes voorzichtig met heet water en laat de custard in de oven in ca. 35 min. gaar worden. De custard is gaar als de bovenkant gestold, maar de crème in het midden nog een beetje wiebelig is. Hij mag zeker niet vloeibaar zijn; verleng eventueel de baktijd tot de juiste gaarheid bereikt is. Haal de schaaltjes uit het waterbad en laat op een rooster 30 min. afkoelen.

5

Dek de schaaltjes af met vershoudfolie en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Verdeel vlak voor het serveren de rest van de suiker erover en karamelliseer de suiker met de crème-brûléebrander.

tip

bereidingstipJe kunt de crème brûlée 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Breng op de dag zelf het suikerlaagje aan.

bereidingstipGeen crème-brûléebrander? Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Zet de met suiker bestrooide schaaltjes onder de grill tot de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Let op: blijf erbij, want dit duurt maar 2 min. Zet de crème brûlée daarna 10 min. terug in de koelkast.

bereidingstipHoe lager je ovenschaaltje is, hoe eerder de custard gaar is.