Crè­me brûlée

De combinatie van krokante karamel en de romige custard... Wie wordt daar nu niet gelukkig van?

  • nagerecht
  • 4 personen
  • 610 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 2 u. 30 min. wachten
    • 35 min. oventijd
(7) waardeer
frans nagerecht De combinatie van krokante karamel en de romige custard... Wie wordt daar nu niet gelukkig van? 4 personen
4 7

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal of braadslee
  • vershoudfolie
  • crème-brûléebrander

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 135 °C. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng de slagroom met het vanillestokje en -merg aan de kook. Laat op laag vuur 5 min. trekken. Verwijder het vanillestokje.
  2. Splits ondertussen de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Klop de eidooiers in een kom met 70 g suiker (per 4 personen) en een snufje zout.
  3. Breng de room op middelhoog vuur weer tegen de kook aan. Schenk de hete room geleidelijk door het eimengsel en roer goed tot je een wat dikkere custard hebt. Giet de warme custard door een zeef boven een maatbeker en vervolgens in de schaaltjes.
  4. Zet de schaaltjes in de braadslee en plaats in het midden van de oven. Vul de braadslee tot halverwege de rand van de schaaltjes voorzichtig met heet water en laat de custard in de oven in ca. 35 min. gaar worden. De custard is gaar als de bovenkant gestold, maar de crème in het midden nog een beetje wiebelig is. Hij mag zeker niet vloeibaar zijn; verleng eventueel de baktijd tot de juiste gaarheid bereikt is. Haal de schaaltjes uit het waterbad en laat op een rooster 30 min. afkoelen.
  5. Dek de schaaltjes af met vershoudfolie en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Verdeel vlak voor het serveren de rest van de suiker erover en karamelliseer de suiker met de crème-brûléebrander.

bereidingstip:

Je kunt de crème brûlée 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Breng op de dag zelf het suikerlaagje aan.

bereidingstip:

Geen crème-brûléebrander? Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Zet de met suiker bestrooide schaaltjes onder de grill tot de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Let op: blijf erbij, want dit duurt maar 2 min. Zet de crème brûlée daarna 10 min. terug in de koelkast.

bereidingstip:

Hoe lager je ovenschaaltje is, hoe eerder de custard gaar is.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 610 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 34 g
    waarvan suikers 34 g
  • vet 50 g
    waarvan verzadigd 31 g
  • natrium 40 mg
Tags
Ook te zien in

Crème brûlée

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Crè­me brûlée

1
1

Verwarm de oven voor op 135 °C.

2
2
  • 1 vanillestokje

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit.

3
3
  • 500 ml verse slagroom

Breng de slagroom met het vanillestokje en -merg aan de kook. Laat op laag vuur 5 min. trekken. Verwijder het vanillestokje.

4
4
  • 4 middelgrote eieren
  • 70 g fijne kristalsuiker

Splits ondertussen de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Klop de eidooiers in een kom met de suiker en een snufje zout.

5
5

Breng de room op middelhoog vuur weer tegen de kook aan. Schenk de hete room geleidelijk door het eimengsel en roer goed tot je een wat dikkere custard hebt.

6
6

Giet de warme custard door een zeef boven een maatbeker en vervolgens in de schaaltjes.

7
7

Zet de schaaltjes in de braadslee en plaats in het midden van de oven.

8
8

Vul de braadslee tot halverwege de rand van de schaaltjes voorzichtig met heet water en laat de custard in de oven in ca. 35 min. gaar worden.

9
9

De custard is gaar als de bovenkant gestold, maar de crème in het midden nog een beetje wiebelig is.

10
10

Hij mag zeker niet vloeibaar zijn; verleng eventueel de baktijd tot de juiste gaarheid bereikt is.

11
11

Haal de schaaltjes uit het waterbad en laat op een rooster 30 min. afkoelen.

12
12

Dek de schaaltjes af met vershoudfolie en zet minimaal 2 uur in de koelkast.

13
13
  • 50 g fijne kristalsuiker

Verdeel vlak voor het serveren de rest van de suiker erover en karamelliseer de suiker met de crème-brûléebrander.

bereidingstip:

Je kunt de crème brûlée 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Breng op de dag zelf het suikerlaagje aan.

bereidingstip:

Geen crème-brûléebrander? Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Zet de met suiker bestrooide schaaltjes onder de grill tot de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Let op: blijf erbij, want dit duurt maar 2 min. Zet de crème brûlée daarna 10 min. terug in de koelkast.

bereidingstip:

Hoe lager je ovenschaaltje is, hoe eerder de custard gaar is.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.