Sgroppino
Sgroppino

Sgroppino

Onze favoriete afsluiter van een uitgebreide (Italiaanse) maaltijd: sgroppino! Dit heerlijke drankje is fris, zoet en niet geheel onbelangrijk: enorm feestelijk. Zet een grote kan van deze lekkernij op tafel en de avond is nog lang niet voorbij.

Sgroppino recepten

Sgroppino maken

Sgroppino maken

Ingrediënten

8 personen

500 ml

prosecco

100 ml

wodka

1

limoen

1 liter

citroensorbetijs

Dit heb je nodig

  • champagneflûtes

  1. Zet de prosecco, wodka en champagneflûtes 3 uur van tevoren in de koelkast. Snijd van de limoen 8 dunne schijfjes en snijd ze tot de helft in.
  2. Doe het citroensorbetijs in een kom. Klop met een mixer beetje bij beetje de prosecco en wodka erdoor. Schenk de sgroppino in de glazen en steek een limoenschijfje op elk glas. Serveer direct.
Wat is sgroppino?

Wat is sgroppino?

Een sgroppino is een soort spoom: een drankje van sorbetijs en mousserende wijn om de smaakpapillen te neutraliseren tijdens een diner met meerdere gangen. Een sgroppino wordt gemaakt van citroenijs, mousserende wijn en wodka. Omdat de sgroppino van origine Italiaans is, wordt hij doorgaans met prosecco gemaakt. Als je een andere mousserende wijn in huis hebt, kun je die ook prima gebruiken. Doordat het feestelijke drankje vrij zoet is, wordt het vaak als neutralisator voorafgaand aan het dessert geserveerd. Soms zelfs als vervanging van het dessert!

Scroppino of sgroppino: wat is het verschil?

Er is geen verschil tussen scroppino of sgroppino, het zijn gewoon twee varianten om hetzelfde drankje mee aan te duiden. De Italiaanse spelling is sgroppino, buiten Italië wordt vaak scroppino geschreven. Leuk weetje: sommige bronnen zeggen dat sgroppino komt van ‘maak de knoop los’, iets wat we na een zware maaltijd allemaal weleens hebben willen doen.

Scroppino of sgroppino: wat is het verschil?
Welke sgroppino variaties zijn er?

Welke sgroppino variaties zijn er?

Een klassieke sgroppino maak je met citroensorbetijs, wodka en prosecco, maar voel je vooral vrij om erop los te experimenteren. Gebruik bijvoorbeeld een andere smaak sorbetijs of voeg kruiden toe. Voordat je het weet zit je dan aan de frambozensgroppino, gingersgroppino of aardbeiensgroppino. Cheers!