Blauwe bessen
Blauwe bessen

Blauwe bessen

De kans op een culinair blauwtje met deze favo bessen is vrij klein. Stop ze in muffins, cakes of andere baksels. Draai er een smoothie van. Of pimp een salade met een hand blauwe bessen. Staat mooi, smaakt lekker. Probeer het uit:

Is er een verschil tussen een bosbes en een blauwe bes?

Is er een verschil tussen een bosbes en een blauwe bes?

In de volksmond noemen we de blauwe bessen ook gewoon bosbessen. Maar er zit echt een verschil tussen! De blauwe bes en de bosbes groeien aan verschillende struiken. De blauwe bes groeit aan een hoge struik, bloeit in trossen en de bes is wit-crème tot roze gekleurd. Terwijl de bosbes aan lage struiken groeit, donkerblauw gekleurd is en niet in grote trossen hangt. De bosbes is daarom veel moeilijker commercieël te verbouwen.

Waar komen blauwe bessen vandaan?

Blauwe bessen zijn bijna het hele jaar te koop in de winkel. In het voorjaar komen ze uit Marokko en Spanje. Daarna uit Nederland, Polen, Afrika en Zuid-Amerika. Maar natuurlijk kun je ook zelf een struik in je tuin zetten. Je moet daar alleen wel wat ruimte voor hebben. De struik waar ze aan groeien kan wel twee meter hoog worden.

Waar komen blauwe bessen vandaan?
Zijn blauwe bessen gezond?

Zijn blauwe bessen gezond?

Blauwe bessen hebben een zure of zoetzure smaak, met een knapperige bite. Naast dat ze onwijs lekker smaken, zijn blauwe bessen ook nog eens heel voedzaam. Net als andere soorten groente en fruit staan bosbessen in de Schijf van Vijf.

Hoe bewaar je blauwe bessen?

Blauwe bessen zijn erg zacht. Je moet ze dus voorzichtig behandelen. De bessen worden bij de tuinder met de hand geplukt. Aan ieder trosje zitten 8 tot 14 bessen. Na het plukken gaan ze meteen de koeling in. Dat moet jij ook doen als je ze hebt gekocht. Dan kun je er twee tot drie dagen van genieten. Je kunt ze ook invriezen. Stop je ze in een afgesloten plastic bakje, dan kun je ze zeker drie maanden in de vriezer bewaren.

Hoe bewaar je blauwe bessen?
Bosbessen-camemberttosti met basilicum

Bosbessen-camemberttosti met basilicum

Ingrediënten

4 personen

200 g

camembert 45+

7.5 g

verse basilicum

8 sneetjes

AH Liefde & Passie brood rogge

25 g

ongezouten roomboter

4 el

Bonne Maman bosbessenconfiture

  1. Snijd de camembert in plakken en het basilicum grof. Besmeer één kant van de sneetjes brood met de boter. Beleg de helft van de sneetjes brood op de onbeboterde kant achtereenvolgens met de bosbessenconfiture, camembert en het basilicum. Dek af met de rest van de sneetjes brood met de beboterde kant naar boven en druk stevig aan.
  2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak per keer 2 tosti’s op één kant op laag vuur in 4 min. krokant. Keer om en bak nog 4 min. Snijd de tosti’s doormidden en serveer direct.