Sapjes
Sapjes

Sapjes

Van versgeperste sap knapt iedereen op. Of je nu gaat voor een klassieke verse jus, spicy tomatensap of een healthy groen sapje: genoeg kleur om uit te kiezen. Zelfgeperst óf zelf gemengd.

Sapje maken

Sapje maken

  1. Snijd de ongeschilde komkommer in plakken.
  2. Doe de zachte avocadostukjes met de komkommer, perensap en sinaasappelsap in de smoothiemaker Pureer in 30 sec. tot een glad drankje. Schud de mengbeker halverwege het pureren.
Zijn sapjes gezond?

Zijn sapjes gezond?

Het advies van Het Voedingscentrum is om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken. Daaronder vallen ook sapjes, zoals sinaasappelsap, appelsap en grapefruitsap. In sappen zit net zo veel suiker als in frisdrank. In appelsap en sinaasappelsap zitten bijvoorbeeld zo’n zeven suikerklontjes. Als je sap drinkt, krijg je dus ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Daarbij zitten in sapjes niet de vezels die fruit en groente juist zo gezond maken. Dan kun je beter een stuk fruit eten of een smoothie maken.

Welke soorten sap zijn er?

Grofweg kun je sap indelen in fruitsap, groentesap en een mix daarvan. Bij sap pers je het sap uit een vrucht, meestal met behulp van een sapcentrifuge of slowjuicer. De begrippen ‘sap’ en ‘smoothie’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn echt twee verschillende dingen. Bij een smoothie pureer je namelijk het fruit of de groente in een blender of met een staafmixer tot een gladde drank. Je kunt sap ook pureren met bijvoorbeeld avocado, dan is het iets tussen een smoothie en juice in: een smuice!

Welke soorten sap zijn er?
Sapjes: hoe bewaren en invriezen?

Sapjes: hoe bewaren en invriezen?

Verse sappen zijn beperkt houdbaar. In schone, goed afgesloten flessen is zelf geperst sap maximaal 24 uur houdbaar in de koelkast. Sap uit een slowjuicer is vaak wat langer houdbaar dan sap uit een reguliere sapcentrifuge, omdat bij die laatste methode wat hitte vrijkomt. Drink het sap het liefst zo snel mogelijk, dan zitten er nog de meeste voedingsstoffen in. Je kunt sap ook meteen na het uitpersen invriezen; in de vriezer blijft het tot een jaar houdbaar. Haal het de avond voor gebruik uit de vriezer, zodat het kan ontdooien.