Aardbeien
Aardbeien

Aardbeien

De aardbei is een bloeiende plant uit de rozenfamilie met de prachtige Latijnse naam Fragaria. Of je ze nu zo eet of verwerkt in een salade, dessert of taartje: met aardbeien zit je altijd goed.

Hoe kun je aardbeien het best bewaren?

Hoe kun je aardbeien het best bewaren?

Hoe droger je aardbeien bewaart, hoe beter. Bewaar ze het liefst in de koelkast en laat de kroontjes eraan. Leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Hoelang je aardbeien kunt bewaren? Hier is een handig lijstje:

 • 1 dag op de fruitschaal

 • 1-3 dagen in de koelkast

Aardbeien invriezen: hoe?

Aardbeien zijn in de vriezer 3 maanden houdbaar. Weet je niet hoe je het aan moet pakken? Volg dan deze handige stappen:

 1. Verwijder de kroontjes van de aardbeien.
 2. Snijd de aardbeien eventueel in stukjes.
 3. Vries de aardbeien in in een diepvriesbestendige luchtdichte bewaardoos of diepvrieszak .
Aardbeien invriezen: hoe?
Moet je aardbeien wassen?

Moet je aardbeien wassen?

Aardbeien hoef je niet te wassen. Je kunt ze het beste schoonmaken door ze schoon te vegen en daarna de kroon en steel eraf te draaien. Wil je ze toch spoelen met water? Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan. Door de kroontjes te laten zitten, voorkom je dat de aardbeien water absorberen en daardoor smaak verliezen. Na het wassen kun je de kroontjes en stelen verwijderen.

Zijn aardbeien gezond?

Net als andere soorten groente en fruit staan aardbeien in de Schijf van Vijf. In aardbeien zit veel vitamine C, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur.

Zijn aardbeien gezond?
Waar komen aardbeien vandaan?

Waar komen aardbeien vandaan?

De aardbei is een plant uit de rozenfamilie. Over de precieze oorsprong bestaan verschillende verhalen, maar waarschijnlijk kwamen de eerste aardbeien uit Chili. Die waren gek genoeg niet rood, maar wit! Via Frankrijk kwamen ze in de rest van Europa terecht, waar ze uitsluitend in de zomermaanden werden geoogst. Tegenwoordig liggen er jaarrond aardbeien in de winkel. Van ongeveer mei tot oktober kun je in Nederland aardbeien van de ‘koude grond’ eten. Hoe meer licht de aardbeien krijgen, hoe zoeter ze zijn. Niet voor niets hebben ze de bijnaam ‘zomerkoninkjes’!

Vegan pavlova met vlierbloesemsiroop

Vegan pavlova met vlierbloesemsiroop

 1. Verwarm de oven voor op 100 °C. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit.
 2. Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef en vang het vocht (aquafaba) op. Klop het kikkererwtenvocht met een 1/2 el citroensap (per 8 personen) in ca. 5 min. zo dik mogelijk, het liefst in een keukenmachine, en anders met de handmixer. Voeg geleidelijk de poedersuiker en het citroenrasp toe en klop alles tot stijve pieken. Het eiwit moet zo stijf zijn, dat je de kom omgekeerd kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt.
 3. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en teken hierop met een potlood 2 cirkels van Ø 20 cm (met behulp van een bord bijvoorbeeld). Keer het bakpapier om en verdeel het eiwitschuim met een spatel binnen de cirkels. Strijk het eiwit niet te glad; het schuim zet uit in de oven, dus zorg dat je binnen de lijnen blijft om de schuimlagen straks goed te laten passen.
 4. Bak de eiwitcirkels ca. 2 uur in de oven. Zet de oven uit en laat de meringuecirkels in een dichte oven 30 min. afkoelen. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen, dit duurt ca. 30 min.
 5. Klop vlak voor het serveren de cuisine soja samen met de vliesbloesemsiroop stijf. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ⅓ in plakjes. Haal de blaadjes van de takjes munt, snijd 2 blaadjes in dunne reepjes. Bewaar de rest voor garnering.
 6. Leg één meringuecirkel op een serveerschaal en verdeel de helft van de opgeklopte room, de plakjes aardbei en reepjes munt over. Leg daar de andere meringuecirkel op en verdeel de rest van de slagroom erover. Verdeel daar de hele aardbeien en hele blaadjes munt over.