Aardbeien
Aardbeien

Aardbeien

De aardbei is een bloeiende plant uit de rozenfamilie met de prachtige Latijnse naam Fragaria. Of je ze nu zo eet of verwerkt in een salade, dessert of taartje: met aardbeien zit je altijd goed.

Waar komen aardbeien vandaan?
Waar komen aardbeien vandaan?

Waar komen aardbeien vandaan?

De aardbei is een plant uit de rozenfamilie. Over de precieze oorsprong bestaan verschillende verhalen, maar waarschijnlijk kwamen de eerste aardbeien uit Chili. Die waren gek genoeg niet rood, maar wit! Via Frankrijk kwamen ze in de rest van Europa terecht, waar ze uitsluitend in de zomermaanden werden geoogst. Tegenwoordig liggen er jaarrond aardbeien in de winkel. Van ongeveer mei tot oktober kun je in Nederland aardbeien van de ‘koude grond’ eten. Hoe meer licht de aardbeien krijgen, hoe zoeter ze zijn. Niet voor niets hebben ze de bijnaam ‘zomerkoninkjes’!

Moet je aardbeien wassen?

Aardbeien hoef je niet te wassen. Je kunt ze het beste schoonmaken door ze schoon te vegen en daarna de kroon en steel eraf te draaien. Wil je ze toch spoelen met water? Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan. Door de kroontjes te laten zitten, voorkom je dat de aardbeien water absorberen en daardoor smaak verliezen. Na het wassen kun je de kroontjes en stelen verwijderen.

Moet je aardbeien wassen?
Moet je aardbeien wassen?
Hoe bewaar je aardbeien?
Hoe bewaar je aardbeien?

Hoe bewaar je aardbeien?

Bewaar aardbeien het liefste in de koelkast, zonder de kroontjes te verwijderen. Hoe droger je ze bewaart, hoe beter. Leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. De smaak van aardbeien komt het beste tot zijn recht op kamertemperatuur. Haal ze dus ongeveer een halfuurtje voordat je ze gaat eten uit de koelkast. Invriezen kan ook. Verwijder in dat geval de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien eventueel in stukjes. Vries in in een afsluitbaar bakje of plastic zakje. In de vriezer zijn aardbeien 3 maanden houdbaar.

Zijn aardbeien gezond?

Net als andere soorten groente en fruit staan aardbeien in de Schijf van Vijf. In aardbeien zit veel vitamine C, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur.

Zijn aardbeien gezond?
Zijn aardbeien gezond?
Franse aardbeientaart
Franse aardbeientaart

Franse aardbeientaart

Ingrediënten

8 porties

155 g

ongezouten roomboter

250 g

tarwebloem

125 g

witte basterdsuiker

12 g

vanillesuiker

1

middelgroot ei

375 g

mascarpone

3 el

vloeibare honing

4 blaadjes

gelatine

300 g

verse aardbei

1 tl

fijne kristalsuiker

2 el

kraanwater

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • deegroller

  • taartvorm (Ø 28 cm)

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de boter in blokjes. Doe de bloem, witte basterdsuiker, boter, vanillesuiker en het ei in de keukenmachine en meng tot een samenhangend deeg. Kneed kort met de hand en rol met de deegroller op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap met een doorsnede van 30 cm.
  2. Vet de taartvorm in met wat boter, bekleed de bodem en de randen van de vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak in het midden van de oven in ca. 30 min. lichtbruin en gaar. Neem uit de oven en laat in de vorm in 1 uur helemaal afkoelen.
  3. Roer met een vork de mascarpone los in een kom en meng de honing erdoor. Verdeel het mascarponemengsel over de taartbodem. Week de gelatine 5 min. in koud water.
  4. Verwijder ondertussen de kroontjes van de aardbeien en snijd in partjes. Leg de aardbeien dakpansgewijs op het mascarponemengsel in de vorm. Begin bij de korst en werk naar binnen.
  5. Doe de kristalsuiker met het water in een steelpan en laat de suiker oplossen. Knijp de gelatine uit en laat oplossen in het suikerwater. Bestrijk de aardbeien met het suikerwater, met behulp van de bakkwast. Dek de taart af met vershoudfolie en laat in minimaal 30 min. stijf worden in de koelkast.

Recepten met aardbeien