Appel

Of je nu zin hebt om te bakken of op zoek bent naar een snel tussendoortje, een appel is van alle markten thuis. Ontdek de lekkerste appelrecepten: van appelmoes tot appelflap.

Waar kun je appels allemaal voor gebruiken?

De mogelijkheden met appels zijn eindeloos: van zoete baksels als appelflappen, appeltaart en appelcrumble tot een fris, zoet accent in een salade, appelstamppot of pompoensoep met appel. Appels kun je 3 tot 7 dagen buiten de koelkast bewaren, en ze blijven 2 tot 4 weken houdbaar in de koelkast. Appels rijpen sneller als ze naast ander rijp fruit liggen, bijvoorbeeld bananen, dus houd daar rekening mee.

Appelmoes maken: hoe doe je dat?

Appelmoes maak je met een friszure appel zoals goudreinet of elstar. Snijd in blokjes en breng met water, citroensap, wat kaneel en suiker aan de kook. Draai het vuur laag, zet de deksel schuin op de pan en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken onder af en toe roeren. Zet het vuur uit en laat afkoelen. Voor een gladde appelmoes pureer je het mengsel met een staafmixer.

Welke appels gebruik je voor appeltaart?

De lekkerste appeltaart maak je met een stevige, friszure appel zoals goudreinet, elstar of jonagold. Het zure in de appels is lekker als tegenhanger van het zoete deeg. Doordat elstar en jonagold zoeter zijn dan goudreinet, hoeft er als je die soorten gebruikt minder suiker bij. Het is belangrijk dat de appels stevig zijn, zodat de appelstukjes geen moes worden bij het verhitten. Zo heeft de taart nog een lekkere bite als-ie uit de oven komt. Snijd de stukjes appel ook niet kleiner dan 2 x 2 cm.