Taart bakken
Taart bakken

Taart bakken

Zeeën van tijd en zin om eens flink uit te pakken? Bak voor het hele gezin, de buurvrouw én jezelf een lekkere taart. De slingers moet je toch zelf ophangen... Lekker als dessert of bij de koffie. Bakken maar!

Taart recepten

Appeltaart maken
Appeltaart maken

Appeltaart maken

Ingrediënten

voor 10 personen
  • 1 middelgroot ei
  • 1 citroen
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 250 g ongezouten roomboter
  • 8 Goudreinette appels
  • 2 tl kaneel
  • 150 g amandelspijs
  • 2 el abrikozenjam
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • springvorm (Ø 24 cm)
  • deegroller
  1. Splits het ei en rasp de gele schil van de citroen. Doe het bakmeel, 200 g suiker (per taart) en het zout in een kom. Snijd met 2 messen de boter erdoor totdat een kruimelig deeg ontstaat. Voeg het eiwit en citroenrasp toe. Kneed met koele handen snel tot een deegbal. Druk plat, verpak in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de springvorm in. Bestuif het werkblad, de deegroller en de deegbal met bakmeel en rol ⅔ van het deeg uit tot een plak van 1 cm dik. Hiermee ga je de bodem en dan de randen van de vorm bekleden. Steek er eerst met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de vorm. Bekleed de randen met het restant van het uitgerolde deeg.
  3. Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in stukjes en doe in een kom. Meng de kaneel en de rest van de suiker door de appel. Meng de helft van het eigeel door de amandelspijs en verdeel over de bodem. Schep de appels erop.
  4. Rol het achtergehouden deeg uit tot een vierkante lap. Snijd in repen van 2 cm breed en leg in een ruitpatroon op de vulling. Bestrijk met de rest van het eigeel. Bak de taart iets onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.
  5. Bestrijk de bovenkant van de taart direct uit de oven met de jam. Laat afkoelen in de vorm.

Taartdecoratie: hoe versier je je taart?

Taarten kun je vanbuiten versieren, zoals met botercrème, ganache, roomkaas, marsepein of fondant. Maar ook vanbinnen, bijvoorbeeld door er een surprise in te stoppen. Decoreer taart aan de buitenkant naar keuze met snoepjes, fruit, slagroom, kleurstofstiften, uitgestoken vormpjes fondant of marsepein. Of zet koekjes of chocolade rondom de taart en knoop hier een strik omheen. Eigenlijk is niets te gek. Leef je uit!

Wat is een lekkere taartvulling?

Lekkere taartvullingen zijn onder andere gele room, botercrème, slagroom, mascarpone of roomkaas, al dan niet op smaak gebracht met chocolade, pindakaas, jam en lemon curd. Vers seizoensfruit doet het ook altijd goed als taartvulling. Zomerfruit, aardbeien en frambozen of stoofpeertjes bijvoorbeeld. Of kies voor vlaaifruit uit blik voor een supersnelle deconstructed MonChou-taart.

Taart maken zonder oven: kan dat?

Heb je geen oven in huis en wil je toch taart maken? Dat kan! Voorbeelden van zogenoemde ‘no bake recepten’ zijn monchoutaart, cheesecake, kwarktaart, chocoladetaart en tiramisutaart. De bodem van deze taarten maak je vaak van verkruimelde koekjes en gesmolten boter. De vulling stijft met wat geduld gewoon op in de koelkast. Zonder oven dus!

Eton mess cheesecake met bramencrème en oreobodem

Het ultieme kerstdessert: deze Eton mess en cheesecake in een. Dit feestelijke nagerecht is onder andere gemaakt van merengue, verse bramen en oreo, met on top bramensaus en blaadjes munt. Merry christmas!Cheesecake maken met bramenBekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Doe 70 g ongezouten boter en 250 g oreokoekjes in de keukenmachine en maal fijn. Verdeel de kruimels over de bodem van de vorm en druk gelijkmatig aan. Week 8 blaadjes gelatine 5 min. in een ruime kom water. Doe 250 g mascarpone en 500 g volle Franse kwark in een kom en meng goed. Verhit 75 ml ahornsiroop 1 min. in een steelpan. De ahornsiroop moet warm zijn, maar niet heet. Zet het vuur uit. Knijp de gelatine uit, los op in de ahornsiroop en voeg toe aan het roomkaasmengsel. Snijd 1 vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Meng erdoor. Rasp de gele schil van 1 citroen erboven, voeg 125 g ontdooide bramen erdoor en schep om. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de springvorm. Duw met de achterkant van je lepel een deel van de ontdooide bramen naar de zijkanten zodat ze straks uit de vorm goed zichtbaar zijn. Laat minimaal 4 uur afgedekt opstijven in de koelkast. Meng 250 g mascarpone met 250 g ricotta en laat tot gebruik afgedekt in de koelkast staanMerengue makenMaak kort voor het serveren de bramencrème. Doe 125 g van de bramen in een klein steelpannetje en kook kort tot ze zacht worden. Prak fijn met een vork. Schep het mengsel in een zeef boven een kom. Druk met de achterkant van je lepel zo veel mogelijk van de saus eruit maar zorg ervoor dat de pitjes achterblijven. Je houdt ongeveer 75 ml sap over. Roer met een garde 90 g poedersuiker erdoor. Begin met 90 g en voeg eventueel meer toe tot dat je een stroperige saus hebt. Besprenkel 2 a 3 el van de bramensaus door het mascarpone-ricottamengsel en roer een beetje door zodat een gemarmerd is. De rest van de bramensaus gebruik je later. Schep het mengsel in de spuitzak. Neem de cheesecake uit de koelkast en verwijder voorzichtig de springvorm. Spuit in mooie toefjes van verschillende formaten op de taart. Herhaal tot je de taart mooi versierd is. Breek de merengue en 48 g oreokoekjes in stukjes en leg tussen de toefjes. Verdeel ook 100 g verse bramen ertussen. Besprenkel met de rest van de bramensaus en garneer met een paar blaadjes van 2 takjes munt. Gebruik alleen de kleinste blaadjes.
00:59