Ananas
Ananas

Ananas

Waan je in de tropen met deze sappige gele vrucht. Ananas is heerlijk in zoete gerechten, maar ook hartig kun je er alle culinaire kanten mee op.

Is ananas gezond?

Is ananas gezond?

Ananas zit bomvol vitamines. Zoals vitamine C, die het immuunsysteem ondersteunt. Ook haalt je lichaam belangrijke mineralen uit ananas. Een voorbeeld hiervan is kalium, dat ook veel voorkomt in banaan. Kalium zorgt samen met de mineralen natrium en chloride voor een goede vochtbalans in je lichaam.
Zoals bij elke fruitsoort kun je het beste de hele vrucht eten en niet alleen het sap drinken. Het sap bevat veel suiker en juist minder belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en vitamines. Vezels hebben een gunstig effect op de spijsvertering. En ze zorgen ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt, zodat je minder snel weer iets wilt eten.

Alles van ananas eten?

Het is een fabeltje dat je de kern van een ananas niet kunt eten. De kern is wat taaier dan het vruchtvlees, maar ook vezelrijker! Om de kern gemakkelijker te kunnen snijden, kan je hem ook eerst koken.
Wil je weten hoeveel ananas per dag goed is om te eten? Hiervoor kan je het beste de richtlijn van 2 porties of 200 gram fruit per dag aanhouden. Variëren tussen fruitsoorten is altijd het beste. Dan krijg je de voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.

Alles van ananas eten?
Ananas snijden

Ananas snijden

Ananas snijden hoeft geen gedoe te zijn. Leg de ananas op een snijplank, snij de onderkant en de bovenkant van de ananas af en snij hem vervolgens in de lengte in vieren. Snij de harde kern af van elk van de kwarten. Snij de kwarten nogmaals door en haal je mes tussen het vruchtvlees en de harde buitenkant door. Nu heb je mooie slices over die je in partjes kunt snijden. TIP: laat de bovenkant aan de ananas zitten en serveer partjes in de schil met de bladeren er nog aan. Ziet er meteen feestelijk uit!

Wanneer is een ananas rijp?

Je kunt testen of een ananas rijp is door er een blaadje uit te trekken. Gaat dit gemakkelijk? Dan is de ananas rijp! Daarnaast heeft rijpe ananas een heerlijk zoete geur, dus dat is ook een goede aanwijzing. Ruikt de ananas bijna niet of een beetje zuur? Dan is hij nog niet rijp. Wil je de rijping versnellen, stop hem dan in een zak samen met een banaan. Ruik je een gistlucht, dan is de ananas juist overrijp. De kleur van de schil van een ananas zegt niets over de rijpheid; ook een groene ananas kan rijp zijn.

Wanneer is een ananas rijp?
Ananas op pizza?

Ananas op pizza?

Sommigen vinden het 'not done', maar je kunt ananas prima op een pizza doen: de combinatie van zoet en hartig vinden veel mensen lekker. Kies voor ananas met ham om een pizza Hawaï te maken of beleg de pizza met allerlei verschillende ingrediënten, zoals deze ‘quattro gusti’ of deze pizza met ananas en parmaham.

Gegrilde ananas

Gegrilde ananas

Ingrediënten

4 personen

½

ananas

1 el

lichtbruine basterdsuiker

250 g

mascarpone

Dit heb je nodig

  • barbecue

  1. Steek de barbecue aan. Snijd de halve ananas met kroon in 4 parten en verwijder de kern. Rooster de parten 4-6 min. op de barbecue. Leg ze op een schaal, bestrooi met de basterdsuiker en leg ze nog even terug op de barbecue. Serveer met mascarpone.