Gebak

Verjaardag, bruiloft, geslaagd, zwanger of gewoon omdat de 10 in de klok zit: redenen te over om een lekkere taart of cake tevoorschijn te toveren. En er gaat niets boven een zelfgebakken exemplaar.

Pruimen- en abrikozenvlaaitjes
Pruimen- en abrikozenvlaaitjes

Pruimen- en abrikozenvlaaitjes

Ingrediënten

voor 10 porties
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 200 g tarwebloem
  • 4.5 g gedroogde gist
  • 5 el witte basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 5 el volle melk
  • 1 middelgroot ei
  • 10 el extra jam blauwe pruim
  • 250 g verse pruim
  • 250 g verse abrikoos
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • mixer met deeghaken
  • quichevormpjes (Ø 10 cm)
  • deegroller
  1. Smelt de boter. Doe ondertussen de bloem, gist, 1 el basterdsuiker en het zout in een kom. Verwarm de melk tot lauwwarm en voeg toe aan het bloem-suikermengsel. Meng met een mixer met deeghaken en voeg het ei en de boter toe. Mix tot een samenhangend geheel en kneed met de hand verder tot een soepel deeg. Laat in een afgedekte kom 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  2. Verwarm de oven voor op 215 °C. Vet de vormpjes in met boter. Verdeel het deeg in gelijke stukken (1 stuk per portie). Kneed elk stuk door en vorm er een balletje van. Bestuif het werkblad en de deegroller met bloem en rol elk balletje uit tot een ronde lap met een doorsnede van 12 cm en een dikte van ca. 2 mm. Bekleed de vormpjes ermee. Prik met een vork gaatjes in de bodem en verdeel over elke bodem 1 el jam.
  3. Halveer de pruimen en abrikozen en verwijder de pit. Snijd de vruchten in partjes. Verdeel de pruimen en abrikozen met de snijkant naar onderen in een cirkel over de vormpjes. Bestrooi de vlaaitjes met de rest van de basterdsuiker en bak in ca. 25 min. in het midden van de oven gaar. Neem uit de oven en laat in 1 uur afkoelen.