Hoe maak je het perfecte boodschappenlijstje?

Een goed en effectief boodschappenlijstje maken is niet altijd eenvoudig. Met dit stappenplan heb jij in een handomdraai een boodschappenlijstje waarmee je efficiënt boodschappen kan doen, voedselverspilling beperkt én geld kan besparen. Want de boodschappen zijn deze maanden al zo duur!

Stap 1: Bekijk wat je nog in huis hebt 

Wat ligt er nog in je koelkast, in de vriezer en in de voorraadkast wat op moet? Op basis hier van kan je bekijken wat je nog allemaal nodig hebt en met welke ingrediënten je een gerecht kan gaan maken. Maak je eindelijk dat aangebroken pak rijst op, of dat pakje kaas dat bijna over datum gaat. Minder food waste dus!

Stap 2: Check de aanbiedingen & neem de tijd

Neem de tijd voor een goed boodschappenlijstje, zodat echt alles erop staat wat je nodig hebt. Denk dus ook aan kruiden, olie, boter en je vuilniszakken. Check van tevoren ook goed de bonusaanbiedingen, zodat je misschien net wat extra olie kan inslaan omdat die deze week in de Bonus is. Tip! Je kan makkelijk lijstjes maken in de AH app met de Bonusaanbiedingen van deze week en volgende week (elke vrijdag zie je de aanbiedingen van de week erop). Zo weet je precies welke producten er in de aanbieding zijn en vergeet je ze niet!

Stap 3: Maak een weekplanning

Maak op basis van je inventarisatie en de aanbiedingen die je hebt gespot een weekmenu. Hierdoor weet je precies wat je moet kopen en heb je alles voor de hele week in huis! Zo voorkom je impulsaankopen en heb je grip op je weekbudget. Bekijk ook eens de budgetrecepten van Allerhande. Recepten vanaf 2,- euro per persoon!

Stap 4: Deel je boodschappenlijstje in

Je kunt je boodschappenlijstje indelen op verschillende manieren:

  • Looproute winkel: bovenaan het lijstje zet je de producten die aan het begin van de winkel staan, en onderaan komen de producten die je als laatste in je karretje doet.

  • Productsoort: rubriek zuivel op je lijst, rubriek groente, rubriek vleeswaren etc.

Wist je dat je dit heel gemakkelijk kan doen in de AH app?

Stap 5: Maak 'm digitaal

Extra handig is het digitaal maken van je boodschappenlijstje. Dit kan bijvoorbeeld in de AH app! Zo kun op ieder moment van de dag een product toevoegen aan je lijstje of het er juist afhalen. Je kan het ook delen met je huisgenoten of met je partner, zodat jullie samen jullie producten aan het boodschappenlijstje kunnen toevoegen.

Meer lezen?

Boodschappentas met groente en fruit

In 6 stappen goedkoop en gezond eten

Goedkoop en gezond eten lastig? Dat hoeft helemaal niet! Als je maar slim koopt en kookt. Met dit stappenplan helpen we je om goedkoop en gezond te eten.

Lees meer over goedkoop en gezond eten
Hoe doe je betaalbaar boodschappen?

8 tips om goedkoop boodschappen te doen

Goedkoop boodschappen doen kan best lastig zijn.Daarom geven we je graag 8 tips waarmee jij goedkoop boodschappen kan doen.

Lees de tips
Koopzegels sparen

Waarom koopzegels sparen?

Bij elke euro die je uitgeeft bij Albert Heijn kan je voor 10 cent een koopzegel kopen. Deze koopzegels kan je sparen tot dat je een vol (digitaal!) boekje hebt.

Lees alles over koopzegels