Kaas is chaos?

Kaas. Voor veel mensen is het woord alleen al genoeg om het water in de mond te laten lopen. Die passie voor kaas wordt door velen gedeeld. Vandaar dat er ook enorm veel verschillende kaassoorten zijn. Op zoek naar wat overzicht in de in de kaasmassa? We bieden je graag wat structuur.

Welke kaassoorten zijn er?

Kaas laat zich prima in een hokje stoppen. Het probleem is alleen dat kaas zich comfortabel voelt in heel veel verschillende hokjes. We kunnen kaas bijvoorbeeld indelen naar land, naar (rijpings)leeftijd, naar hoeveelheid vocht (hard, zacht of smeerbaar), naar het dier dat de melk levert (koe, schaap, geit) of naar de verschillende soorten kaas. Laten we daar maar eens mee starten. De bekendste soorten kaas zijn:

  • Harde kaas

  • Verse kaas

  • Blauwschimmelkaas

  • Witschimmelkaas

  • Roodschimmelkaas


Harde kaas

Bij harde kaas is er veel vocht uit de kaasmassa geperst of is de kaas gerijpt waardoor hij ingedroogd is. Daardoor ontstaat een heel stevige kaas. Smakelijke voorbeelden van harde kaas zijn:

  • Goudse

  • Edammer

  • Emmenthaler

  • Gruyère

  • Parmezaanse

  • Cheddar

  • Manchego

 

Verse kaas
Verse kaas is (bijna) niet gerijpt. Het is een zachte kaas met een milde frisse tot lichtzure smaak. Veel mensen noemen verse kaas ook wel witte kaas vanwege de, ja...kleur. Bekende verse kazen zijn:

  • Mascarpone

  • Mozzarella

  • Ricotta

  • Cottage cheese (of Hüttenkäse)

  • Feta

 

Blauwschimmelkaas
Blauwschimmelkaas is kaas waar zogenaamde blauwe schimmeladers doorheen lopen. Die schimmel is gewoon eetbaar en zorgt voor een lekker pittige, uitgesproken smaak, die zowel grote fans als ‘vijanden’ heeft. De meeste blauwschimmelkazen worden gemaakt van koemelk, maar er zijn uitzonderingen. Roquefort wordt bijvoorbeeld van schapenmelk gemaakt. De bekendste andere blauwschimmelkazen zijn:

  • Danish Blue

 

Witschimmelkaas
Witschimmelkaas is heel herkenbaar aan zijn –je raadt het al- witte korst. Aan de kleur van de korst kun je meestal zien hoe de kaas smaakt. Is die heel wit, dan is de smaak vaak wat toegankelijker en milder. Als de korst al iets bruiner is, dan heeft de kaas een meer uitgesproken smaak en geur. Sommigen noemen dit ook wel: stinken. Van witschimmelkaas zijn de bekendste voorbeelden Franse kazen:

  • Brie

  • Camembert

  • Chaource

 

Roodschimmelkaas
Van roodschimmelkaas verkleurt de korst niet door een schimmel maar door een bacterie. Deze kaas is romig van smaak en vaak een beetje pikant. De korst van de zachtere kazen kun je gewoon eten. Van roodschimmelkaas bestaan er onder andere:

  • Kernhem

  • Port Salut

  • Epoisses

  • Munster

Welke Nederlandse kaassoorten zijn er?

Nederland staat –ook in het buitenland- bekend om zijn kaas. We kennen een lange geschiedenis in kaasmaken en dat proef je terug in de producten. De meest populaire soorten Nederlandse kaas zijn:

  • Goudse kaas: vernoemd naar de stad Gouda, waarin deze kaas oorspronkelijk werd geproduceerd en verkocht. Goudse kaas is toch wel onze populairste kaas.

  • Edammer kaas: ook in het buitenland zeer bekende, harde kaas met oorsprong in Edam.

  • Leidse kaas: aan deze kaas wordt komijnzaad toegevoegd en is dus een komijnekaas. Leidse kaas is wat minder vet van Goudse kaas.

  • Friese nagelkaas: naast komijn wordt deze kaas ook gekruid met kruidnagel. Het is daardoor een lekker pikante en niet al te vette kaas. Traditioneel heet deze kaas kanternagelkaas naar de hoekige randen van de kaas.

  • Maasdammer: deze kaas werd in Nederland ontwikkeld om de competitie aan te gaan met de Zwitserse emmentaler. Het is een nootachtige kaas met grote gaten zoals de emmentaler en een bolle bovenkant.

  • Noord-Hollandse kaas: de melk van deze kaas moet komen van koeien die Noord-Hollands gras eten. Dit gras is door de invloed van de zee wat ziltig, wat je ook terug proeft in deze kaas.

Soorten kaas per leeftijd 

Hoe langer een kaas de tijd heeft gehad om te rijpen, hoe ouder de kaas is. Deze leeftijd van de kaas heeft een groot effect op de smaak ervan. Want hoe ouder de kaas, hoe intenser de smaak. Voor Nederlandse kazen geldt deze indeling naar leeftijd:

  • Jonge kaas – tenminste 3 weken oud

  • Jong belegen kaas – tenminste 2 maanden oud

  • Belegen kaas - tenminste 4 maanden oud

  • Extra belegen kaas - tenminste 7 maanden oud

  • Oude kaas - tenminste 10 maanden oud

  • Overjarige kaas – ouder dan 1 jaar

Kaasplankje maken?

Wil je zelf een lekker kaasplankje samenstellen? Zorg dan dat je uit elk van deze soorten één kaas kiest en zorg dat je de kazen qua volgorde in smaak laat oplopen van mild tot pittig of pikant. We helpen je graag om het perfecte kaasplankje samen te stellen!

7 x Franse kazen

In totaal zijn er wel 365 Franse kazen! We hebben onze 7 toppers voor jou geselecteerd met daarbij de lekkerste recepten.

Ontdek meer over Franze kazen
De lekkerste Franse kazen

Wat eet je bij de kaasfondue?

Niets is fijner om het binnen knus en gezellig te maken en met vrienden en familie rond de fonduepan te zitten. Met deze 6 dips kan een heerlijk gezellig avondje kaasfonduen niet meer fout gaan.

Lees meer over kaasfondue

Gorgonzola: gorgonzalig?

Je bent een liefhebber of je gruwelt ervan. Meer smaken zijn er meestal niet als het om gorgonzola gaat. Wij zijn fan! Lees hier waarom.

Alles over gorgonzola
Gorzonzola op roze achtergrond