Sumak: de smaakmaker uit het Midden-Oosten

Voor ons nog redelijk nieuw, maar een veelgebruikt kruid in het Midden-Oosten: sumak. Deze smaakmaker heb je misschien al eens voorbij zien komen in een kookboek, maar wat is sumak en wat kun je er mee? Wij leggen het uit.

Wat is Sumak?

Sumak is een mix van gedroogde en gemalen rode besjes van de sumakplant. Deze plant groeit veel in het Middellandse Zeegebied. Sumak wordt veel gebruikt in de Irakese, Iraanse, Koerdische en Turkse keuken. Hoewel sumak zelf nog niet heel bekend is in het westen, zou je de smaak kunnen herkennen uit het kruidenmengsel Za'atar. Za'atar bestaat uit oregano, sesamzaad, sumak en zout en wordt vaak over platbrood of gegrilde groente gestrooid.

Sumak-besjes

Waar smaakt Sumak naar?

Nu ben je vast benieuwd hoe sumak smaakt. Deze specerij heeft een kruidige, frisse en zure smaak. Het is vergelijkbaar met de smaak van citrusvruchten, alleen is sumak iets zoeter. Wanneer je sumak in gerechten gebruikt, is het belangrijk dat je het niet verhit. Hierdoor verliest sumak namelijk een deel van zijn smaak. Voeg het pas toe vlak voor of tijdens het serveren van de maaltijd.

Gemalen-sumak

Hoe gebruik je sumak?

Sumak kan je in veel gerechten gebruiken; deze smaakmaker combineert goed met veel verschillende ingrediënten. Strooi het over tomaat, mozzarella, vlees en vis, of meng het door je salade. Ook is het lekker om door je dip, guacamole of hummus te mengen. Tip: geef je cocktails een boost en doe er wat sumak in!

Rode-kool-met-sumak

Meer kruiden uit met Midden-Oosten

Meer lezen?

Kombu: alles wat je moet weten

Nog niet het meest bekende ingrediënt uit het Verre Oosten, maar in Japan en China is dit ingrediënt niet meer weg te denken uit de keuken.

Meer over kombu

Gochujang: dé Koreaanse smaakmaker

Wil je weten waarom de Koreanen zo dol zijn op gochujang? We vertellen je er alles over.

Lees alles over gochujang
Kimchi met gochujang

Alles wat je moet weten over dashi

Wat ons betreft is dashi de lekkerste smaakmaker uit de Japanse keuken. Warm, krachtig en heerlijk van smaak. Wij vertellen je alles over deze favoriet.

Meer lezen over dashi