Aan tafel!

Van een mooi bord kun je niet eten, maar met een mooi gedekte tafel maak je al je gasten blij. Zeker voor het kerstdiner is het extra leuk om uit te pakken met een prachtig gedekte tafel. Maar ehh… Hoe heurt dat eigenlijk ook alweer? Wij zetten het nog even allemaal op een rijtje.

Begin met de borden

Laten we beginnen met de borden. Deze liggen van groot naar klein. Begin met het bord voor het hoofdgerecht en leg het bord voor het voorgerecht daar bovenop. Heb je ook een bordje voor het brood dat je je gasten serveert? Leg deze dan links boven het bord. Het toetje houden we nog even als verrassing, dus het bordje ook.

Ork, ork, ork, soep eet je met een…

Ook voor de volgorde van het bestek bestaan de nodige regels. We dekken opnieuw per gang: de eerste gang ligt het meest aan de buitenkant, de laatste aan de binnenkant. De scherpe kant van de messen ligt altijd naar het bord toe. Serveer je nog een soep vooraf? Leg de lepel helemaal rechts van de messen. Voor het (kerst) nagerecht leg je een klein vorkje en/of een klein lepeltje boven het bord. Een klein ezelsbruggetje: de voRk wijst naar Rechts, de Lepel wijst naar Links.

Alle glazen op een rij

Soms wil je meer dan 1 glas neerzetten, bijvoorbeeld omdat je rode en witte wijn serveert. Volgens de etiquette zetten we de glazen in een diagonale lijn naar binnen, beginnende met het witte wijnglas, gevolgd door het rode wijnglas en als laatste het waterglas. Oh, een handig ezelbruggetje voor welke wijn in het kleine glas moet: ROOD doen we in GROOT!

Vergeet het servet niet!

Niet geheel onbelangrijk om een plekje te geven: het servet. Hier ben je iets vrijer in: je kan het servet op het bovenste bord leggen, of links naast de vorken. Als je wil kan je lekker creatief zijn: knoop er een naamkaartje omheen of vouw er een figuurtje van.

Tafeldekken na het eten bestek gekruist

Klaar met eten?

Volgens de etiquette zegt je bestek meer dan duizend woorden. Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen. Ze liggen naast elkaar en wijzen naar linksboven, je vork ligt open en je mes met zijn snijkant naar de vork toe. Ben je nog niet uitgegeten maar wil je even een pauze van al dat eten? Leg het bestek dan gekruist op je bord.

Meer lezen

Tips om thuis uiteten te gaan

Thuis uiteten

Met deze thuis-uit-eten-menu's van Albert Heijn kan je thuis net doen alsof je in een restaurant zit. Kies één van de menu's uit en ga thuis uit eten.

Bekijk 5 menu's om thuis uit eten te gaan
Bestek in het sop

Hoe maak je je bestek schoon?

Glanzend bestek maakt je avondeten ineens een feestmaal en voor je gevoel waan je je even in een sterrenrestaurant. Met deze tips helpen we je om jouw bestekset weer stralend schoon te maken.

Lees hier de tips

10x tips om je bord mooi op te maken

Verschillende kleuren, vormen en smaken op je bord combineren: dat is de kern voor het mooi opmaken van je bord. Wedden dat je met deze 10 makkelijke tips al een heel eind komt?

Maak je bord restaurantwaardig