Pompoen invriezen

Pompoen invriezen
Pompoensoep, pompoenpuree, pompoen uit de oven… Wij kunnen er geen genoeg van krijgen! 🎃 Jij ook niet? Maak dan snel wat ruimte in je vriezer, want met deze invriestips geniet jij het hele jaar door van deze oranje herfstgroente op je bord.

Pompoen invriezen, kan dat?

Ja, je kan pompoen heel goed invriezen! Het is zelfs een hele slimme en gezonde manier om deze groente langer te bewaren. Door het invriezen blijven de voedingsstoffen en namelijk goed behouden. Of je nu pompoenblokjes, -schijven of pompoenpuree wilt bewaren, het is allemaal mogelijk. Wil je meer weten over welke soorten pompoenen er allemaal zijn? Lees dan alles over de verschillende pompoensoorten.

Rauwe pompoen invriezen

Rauwe pompoen kan ook worden ingevroren, maar er zijn een paar stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat de smaak en textuur goed blijft. Snijd de pompoen in blokjes of schijven en blancheer ze kort. Blancheren klinkt misschien sjiek, maar is eigenlijk best simpel. Je kookt de groenten even kort en laat ze daarna snel afkoelen in ijswater. Dit helpt om de kleur, smaak en voedingsstoffen te behouden. Leg daarna de stukken in een enkele laag op een bakplaat en vries in. Zijn de pompoenstukken bevroren? Dan kan je ze nog in luchtdichte zakken of containers doen om ruimte in je vriezer vrij te maken. Benieuwd wat je allemaal kan invriezen? Lees dan hier 5 handige tips waarmee eten invriezen een koud kunstje wordt.
Diepvrieszakken gevuld met bevroren stukken en blokjes pompoen op een houten ondergrond, omringd door verse kruiden

Gekookte of geroosterde pompoen invriezen

Zowel gekookte als geroosterde pompoen kan heel goed ingevroren worden. Kook de pompoen tot deze zacht is en laat hem daarna afkoelen. Of rooster de pompoen en wacht tot deze afgekoeld is. Bewaar de stukken in luchtdichte verpakkingen, zodat ze smaakvol blijven en je snel een gezonde maaltijd klaar hebt.
Hand die diepvrieszak met stukjes wortel uit diepvrieslade pakt

Pompoenblokjes invriezen

Heb je losse pompoenblokjes? Blancheer dan de blokjes eerst kort in kokend water. Na het blancheren en afkoelen kan je de blokjes invriezen. Door ze in luchtdichte zakken te verpakken, blijven ze goed van smaak en structuur. Hierdoor heb je binnen een handomdraai heerlijke herfstige gerechten op tafel, zoals deze pompoenstoof of pompoenrisotto.

Pompoensoep invriezen

Pompoensoep is perfect voor in de vriezer. Laat de soep eerst goed afkoelen voordat je deze in luchtdichte containers of diepvrieszakken doet. Hierdoor blijft de smaak optimaal bewaard. Heerlijk om mee op te warmen tijdens koude dagen… 🥣

Pompoenpuree invriezen

Pompoenpuree is een populaire optie voor in de vriezer. Maak de puree in een handomdraai met deze staafmixer, laat het afkoelen en bewaar het in goed afgesloten containers. Je kan het tot wel zes maanden bewaren zonder dat de kwaliteit achteruitgaat.
Diepvriesbakjes met ingevroren pompoenpuree op houten ondergrond, omringd door verse kruiden

Zo geniet je het langst van pompoen

Je kan pompoen ongeveer 8 tot 12 maanden invriezen. Om de smaak het beste te behouden, is het aan te raden om de pompoen eerst te schillen, in blokjes te snijden en daarna kort te blancheren voordat je deze invriest. Op deze manier blijft de pompoen heerlijk van smaak en kun je er nog lang van genieten in verschillende gerechten.

Is ingevroren pompoen gezond?

Absoluut! Pompoen uit de vriezer blijft rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Door de juiste invriesmethode te gebruiken, zorg je ervoor dat de gezonde eigenschappen en de heerlijke smaak van de pompoen behouden blijven.

Pssttt… Zin om de boel een beetje op te spicen? Probeer dan eens pumpkin spice, een kruidenmengsel vol warmte, gezelligheid en een pompoenachtige kick.

Meer lezen?

Herfstgroente en -fruit

Herfst! 🍂 De kleuren van de bomen veranderen langzaam en in de keuken maken we plaats voor rijkgevulde soepen en overheerlijke stoofpotjes. Lees alles over typische herfstgroenten en herfstfruit.

Lees meer over herfstgroente en -fruit
Herfstgroente- en fruit

Paddenstoelensoorten

Op een grote paddenstoel... 🍄 Van witte zwam tot portobello: wij zetten de 11 meest bekende paddenstoelensoorten voor jou op een rijtje.

Bekijk paddenstoelensoorten
Verschillende soorten paddenstoelen verspreid over een grijs oppervlak

Minder voedsel verspillen, meer besparen

Door minder voedsel te verspillen kunnen we in Nederland zo’n 33.4 kilo prima voedsel per persoon per jaar besparen. Goed voor de wereld én voor je portemonnee!

Check onze 9 praktische tips
Voedselverspilling tegengaan