De 7 bekendste aardappelrassen

Van goudgele friet tot smeuïge stamppot, en van romige puree tot crunchy rösti: de aardappel is een multi-talent. Maar weet jij welke aardappelrassen er allemaal zijn? Wij delen de 7 bekendste met je!

Welke soorten aardappelen zijn er?

Grofweg zijn er twee soorten aardappelen: kruimig en vastkokend. Binnen die categorieën bestaan talloze rassen met prachtige namen: van Bildstar tot Eigenheimer. Elke aardappel kan je weer gebruiken voor een ander gerecht. Zo zijn Bintjes en de Desiree perfect voor frietjes en van de Bildstar maak je de beste aardappelpuree. Wij delen de zeven bekendste aardappelrassen met je!

  • Bildstar
  • Bintje
  • Doré
  • Opperdoes
  • Roseval
  • Frieslander
  • Irene
Aardappelras Bildstar

Bildstar

De Bildstar is een vastkokende aardappel die na het koken aan de buitenkant iets kruimelig blijft en heeft een rode gladde schil. Het is een middelvroege aardappel die in de maanden juni en juli het lekkerste is. Je kan hem het beste bereiden door hem te koken, bakken of in de oven te doen. En zoals we al aangaven: hij is heerlijk om frietjes van te maken!

Aardappelras Bintje

Bintje

Bintje aardappelen vallen ook onder de vastkokende aardappelen en is zelfs een van de oudste aardappelrassen van Nederland. Deze aardappel heeft een ovale vorm met een blanke en gladde schil. Hij is het beste in de maand april t/m augustus en is het lekkerste om te koken, te bakken en te frituren.

Aardappelras Doré

Doré

De Doré aardappel is een kruimelige aardappel en is het lekkerste om te pureren, te verwerken in stamppotten of om te koken. Hij is te herkennen aan de bruingele schil, rond ovale vorm en zijn gelige kleur. Deze aardappelen zijn het lekkerste in de maand juni t/m augustus.

Aardappelras opperdoes

Opperdoes

Een echte Nederlandse aardappel is de Opperdoes. Het is een van de zes Nederlandse producten met een beschermde oorspongsbenaming, wat betekent dat ze alleen zo mogen heten als ze daadwerkelijk uit Opperdoes komen. Je herkent de Opperdoes aan hun kleine ronde vorm en gele schil. De Opperdoes behoort tot de vastkokende aardappelen en kan je het beste koken, bakken en in de oven bereiden. Zeker het proberen waard!

Aardappelras roseval

Roseval

De Roseval is een vastkokende aardappel met een volromige smaak en kan zowel met als zonder schil gegeten worden. Hij valt op door zijn rode kleur en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. De Roseval aardappel is erg populair in restaurants, maar je ziet hem ook steeds vaker bij mensen thuis op het bord. Je kan hem perfect koken, bakken en in de oven bereiden.

Aardappelras Frieslanders

Frieslander

De Frieslander is een vastkokende aardappel met een mooie ovale vorm. Doordat deze aardappel uit de klei komt heeft hij een volle smaak! En het is tevens een van de meest gegeten aardappelen van Nederland. Je kan de Frieslander het beste bereiden door hem te poffen op de barbecue, te koken of er frietjes van maken!

Aardappelras Irene

Irene

De Irene aardappel is te herkennen aan de roodkleurige schil en zijn ronde vorm. De aardappel behoort tot de kruimelige aardappelen en wordt rond september uit de grond gehaald. Daarom wordt hij gebruikt in vele Winterse gerechten zoals de stamppot. Je kan de Irene aardappel het beste bereiden door hem te koken, pureren en dus voor stamppotten.

Meer lezen

Welke soorten appels zijn er allemaal?

Appelsoorten

Er zijn veel soorten appels, elk met hun eigen smaak en textuur. Elstar is de populairste appel: friszoet en sappig, maar vergeet zeker al die andere lekkere appelsoorten niet.

Lees 10x populaire appelsoorten
Volkorenbrood

10x de bekende broodsoorten

Brood is voor veel mensen onmisbaar; als ontbijt of bij de lunch. 'Hoe bruiner je brood, hoe gezonder?' Maar is dat echt waar? We zetten alles voor je op een rijtje!

Lees meer over bekende broodsoorten
Bladeren van kool

5x gezonde groentesoorten

Niet ieder groentesoort is hetzelfde. Leer de verschillen in voedingsstoffen kennen middels onze top 5 van favoriete gezonde groentesoorten!

Lees meer over gezonde groentesoorten