7x populaire meloensoorten
Meloen is te verkrijgen in alle soorten en maten. Wij hebben de 7 populairste soorten voor je op een rijtje gezet.


Peren zijn er in allerlei vormen, maten en smaken. De meeste peren die we in Nederland eten, komen van eigen bodem of uit buurlanden zoals België en Frankrijk. Maar welke zijn de populairste? Hoe herken je een lekkere peer? En hoe kies je de lekkerste peer voor jouw gerecht? Je leest het hier!
Een handpeer is een zachte en zoete peer die je zo kunt opeten. Je eet hem meestal rauw, net als een appel.
Conference
De Conference-peer is misschien wel de meest bekende peer in Nederland. Deze peer heeft een groene schil met bruine vlekjes en is lekker zoet en sappig. Deze peer komt oorspronkelijk uit Engeland.
Doyenné du Comice (Comice)
De Doyenné du Comice, ook wel Comice genoemd, staat bekend als een van de lekkerste perenrassen. Deze peer heeft een ronde vorm en een groene/gele schil. De smaak is boterachtig en zoet. Deze peer komt oorspronkelijk uit Frankrijk en wordt vaak gezien als een echte lekkernij.
Beurré Hardy
De Beurré Hardy-peer heeft een roestbruine schil. Deze peer is sappig en heeft een lichte kaneelsmaak, wat hem bijzonder maakt. Deze peer komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is vernoemd naar zijn kweker, M. Hardy.
Williams (Bartlett)
De Williams-peer, ook wel bekend als de Bartlett-peer, is een van de meest geteelde peren ter wereld. Deze peer heeft een groene/gele schil en een zoete, sappige smaak. De Williams-peer komt oorspronkelijk uit Engeland en is vernoemd naar de kweker die hem populair maakte.
Anjou (D’Anjou)
De Anjou-peer heeft een eivormige vorm en een gladde, groene schil. Deze peer is sappig en heeft een milde, zoete smaak. De Anjou-peer komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is vernoemd naar de regio Anjou.
Forelle
De Forelle-peer is een kleine, kleurrijke peer met een geelgroene schil en rode vlekjes. Deze peer is zoet en sappig. De Forelle-peer komt uit Duitsland en is vernoemd naar het Duitse woord voor ‘forel’, vanwege de vlekjes die lijken op die van een forel.
Concorde
De Concorde-peer is een kruising tussen de Conference en de Comice-peer. Deze peer heeft een lange, slanke vorm en een gladde, groene schil. Hij is zoet en sappig, met een lichte vanillesmaak. Deze peer wordt vooral in Engeland geteeld.
Nashi (Aziatische peer)
De Nashi-peer, ook wel de Aziatische peer genoemd, heeft een ronde vorm en een knapperige textuur. Deze peer is sappig en heeft een lichte, frisse smaak die doet denken aan een combinatie van een appel en een peer. Deze peer komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en wordt steeds populairder in Europa.
Bosc
De Bosc-peer heeft een karakteristieke bruine, ruwe schil en een stevige textuur. De peer is zoet en knapperig, en behoudt zijn vorm goed, waardoor hij ideaal is voor warme gerechten. De Bosc-peer komt oorspronkelijk uit Frankrijk.

Een stoofpeer is een harde peer die je eerst moet koken om hem zacht en zoet te maken. Mensen eten hem vaak warm bij het avondeten of als toetje.
Gieser Wildeman
De Gieser Wildeman is een stoofpeer die vooral in de winter erg populair is. Deze kleine, stevige peer heeft een roodbruine schil en wordt gebruikt in stoofgerechten en compotes. Na het koken krijgt hij een heerlijke zoete smaak. Deze peer is van Nederlandse oorsprong en wordt al sinds de 19e eeuw geteeld.

De meeste peren die we in Nederland eten, komen uit eigen land of uit buurlanden zoals België en Frankrijk. Nederland is een belangrijke producent van peren, met name van de Conference en Gieser Wildeman. Daarnaast importeren we ook veel peren uit andere Europese landen en soms zelfs uit landen als Zuid-Afrika en Argentinië, vooral buiten het Europese seizoen.
Voor een salade: de Anjou, Nashi of Forelle zijn ideaal voor salades vanwege de sappig- en knapperigheid.
Voor desserts en taarten: kies de Conference en Bosc voor desserts en taarten vanwege de zoete smaak en stevige textuur.
Voor stoofgerechten: de Gieser Wildeman wordt mooi rood van kleur en lekker zoet na lang te hebben gestoofd.
Voor op de kaasplank: de Beurré Hardy is een uitstekende keuze voor op de borrelplank door zijn sappige structuur en lichte kaneelsmaak.
Meloen is te verkrijgen in alle soorten en maten. Wij hebben de 7 populairste soorten voor je op een rijtje gezet.

Appels zijn een van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, en dat is niet zo gek met zoveel heerlijke appels van eigen bodem. Ontdek ze allemaal!

De pompoen is een typische herfstgroente, die je rond september, oktober en november volop in de schappen vindt. Lees hier over de 6 bekendste pompoensoorten.