vanaf maandag
Co fermented dranken

Co-fermented dranken: wat zijn het en waarom worden ze steeds populairder?
Wat zijn co-fermented dranken?
Waarom kiezen voor co-fermentatie?
Co-fermentatie biedt unieke voordelen ten opzichte van gewone fermentatie:
-
✅ Complexere smaken
-
✅ Meer harmonie tussen ingrediënten
-
✅ Meer creativiteit voor makers
-
✅ Duurzamer: vaak seizoensgebonden of reststromen gebruikt
-
✅ Meer natuurlijke, ambachtelijke en gezonde dranken
Voorbeelden van co-fermented dranken
- Wijn: Syrah met Viognier
- Kombucha met kruiden en fruit
- Cider met hop, kruiden of bloemen
-
Craft bier met fruit, cacao of thee
🍇 Wijn: Syrah met Viognier (klassieke co-fermentatie)
In de Noordelijke Rhône is het gebruikelijk om rode Syrah-druiven samen te vergisten met een klein percentage witte Viognier. Dit versterkt het aroma, verzacht de tannines en geeft de wijn een eleganter mondgevoel. Viognier draagt ook bij aan kleurstabiliteit dankzij co-pigmentatie. Co-fermentatie in wijn komt ook voor bij andere blenddruiven zoals Zinfandel en Petite Sirah in Californië.
🍹 Kombucha met kruiden en fruit
🍏 Cider met hop, kruiden of bloemen

🍺 Craft bier met fruit, cacao of thee
De wereld van craft beer is een speeltuin voor co-fermentatie. Denk aan:
- IPA’s vergist met passievrucht of mango
-
Saison-bieren vergist met vlierbloesem of sinaasappelschil
-
Zure bieren zoals gose of Berliner Weisse met vlierbes, rozenblaadjes of jasmijnthee
🥤 Andere dranken: waterkefir, tepache en meer
Waterkefir wordt vaak co-gefermenteerd met citrus, gember of kruiden zoals munt en kaneel, waardoor het een bruisende, verfrissende drank wordt. Ook in Latijns-Amerikaanse fermentaties zoals tepache (ananasfermentatie) wordt kruiden zoals kaneel en kruidnagel direct mee vergist.
Zijn co-fermented dranken gezonder?
Co-fermentatie kan gezondheidsvoordelen hebben:
-
🔬 Meer diversiteit aan bacteriën (bij levende fermentaties zoals kombucha)
-
🍋 Beter opgenomen zuren, enzymen en nutriënten
-
🌱 Minder kunstmatige toevoegingen door smaakintegratie via fermentatie
Maar let op: niet elke co-fermented drank is per definitie “gezonder”. De gezondheidseffecten hangen sterk af van het type drank, ingrediënten en fermentatietijd.
Zelf aan de slag met co-fermentatie?
Wil je thuis experimenteren met co-fermented dranken? Begin simpel:
-
🍇 Probeer waterkefir met blauwe bessen en munt
-
🍏 Maak cider met tijm of lavendel
-
🍓 Fermenteer kombucha met aardbei en basilicum tegelijk
Tip! Zorg voor schone materialen, gebruik verse en/of biologische ingrediënten!
Meer lezen?
6 weetjes over rosé wijn
Welke soorten zijn er? Welke kan je het beste kiezen? Is het drinken van rosé gezonder dan witte of rode wijn? En hoe komt rosé eigenlijk aan zo’n roze kleur? We hebben alles op een rij gezet!
De top 5 populaire wijnsoorten op een rij
Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Daarom vind je hieronder een top 5 van populaire en meest bekende rode en witte wijnsoorten.
De 8 rode wijnsoorten die je moet kennen
Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!